Ingen tandpleje i månedsvis: - De svigter børnefamilierne
Jette Rigtrup er frustreret over, at der i månedsvis ikke har været en kommunal tandpleje på Samsø til at tilse hendes børn.
Børnene på Samsø kan ikke komme til tandlægetjek, som de plejer.
Der er nemlig ikke nogen kommunal tandpleje på øen.
For Jette Rigtrup, som bor på Samsø og er mor til Jens på syv år og Emil på fem år, betyder det, at det er blevet væsentligt mere besværligt at komme til tandlægen.
Sådan har situationen været for børnene på øen siden april, hvor den eneste tandlæge i den kommunale tandpleje på Samsø sagde op.
- Det er for dårligt, at kommunen ikke har fået det ordnet. De svigter børnefamilierne. Vi står med nogle børn, som ikke kan komme til tandlægen, og så har man ikke fået styr på det, siger Jette Rigtrup.
Kan I ikke bare tage til tandlægetjek på fastlandet?
- Det er besværligt og dyrt, hvis man skal frem og tilbage med færgen hver gang, og hvis det koster en tabt fridag, eller man skal bruge en feriedag hver gang, ens barn skal til tandlægen. Det kan jo være mange gange på et år, særligt hvis man har flere børn, siger Jette Rigtrup.
Det frustrerer hende, at det endnu engang er blevet mere besværligt at bo som børnefamilie på en ø, og så frygter hun konsekvenserne for øens børn.
- Det kan betyde, at nogle børn ikke vil blive tilset ligeså ofte, og i værste fald kan det betyde, at de får dårligere tænder, som jo har stor indflydelse på et barns sundhed på sigt, siger Jette Rigtrup.
Når uheldet er ude
Der er langt til fastlandet, når uheldet er ude.
Midt i sommerferien faldt Jette Rigtrups ældste søn. Jens, der er syv år gammel, faldt uheldigt en fredag og knækkede sin tand.
Jette Rigtrup tog hurtigt sin søn med på skadestuen på Samsø og fik efter undersøgelsen at vide, at hun skulle kontakte en tandlæge.
Da der ikke er en kommunal tandpleje på Samsø, valgte Jette Rigtrup at kontakte en tandlæge i Odder. Her kunne hun få en tid om mandagen.
- Det er meget mere bøvlet at skulle til fastlandet og kontakte kommunen for at få godkendt omkostninger for behandlingen. Det koster en masse tid og kræfter, siger Jette Rigtrup.
Kommunal tandpleje
Den kommunale tandpleje består af:
børne- og ungdomstandpleje, der er målrettet alle børn og unge under 22 år.
Omsorgstandpleje, der ydes til borgere, som, grundet nedsat førlighed eller vidtgående fysisk eller psykisk handicap, kun vanskeligt kan udnytte de almindelige tandplejetilbud
Specialtandpleje, der er et specialiseret tilbud målrettet personer med sindslidelse, udviklingshæmning m.v. der ikke kan benytte de almindelige tilbud i den kommunale tandpleje og praksistandplejen.
Socialtandpleje, der er et vederlagsfrit tilbud målrettet borgere med særlige sociale problemer, som ikke kan benytte de øvrige tandplejetilbud i omsorgs- og specialtandplejen og i praksistandplejen.
Den kommunale tandpleje skal, jf. sundhedslovens § 2, sikre let og lige adgang til tandplejetilbuddene, behandling af høj kvalitet, sammenhæng mellem ydelserne, valgfrihed, let adgang til information, et gennemsigtigt tandplejetilbud og kort ventetid til behandling.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Samsø Kommune dækker i udgangspunktet udgifterne til behandling ved akut behov for tandlægehjælp for børn og unge under 22 år, fremgår det af kommunens hjemmeside.
Men det frustrerer Jette Rigtrup, at hun i den situation skal overveje om udgifterne bliver dækket af kommunen.
Hvis ikke det er akut skal borgeren selv betale for dele af behandlingen. Udgifter i forbindelse med tandlægebesøg ved privat tandlæge bliver delvis dækket af Samsø Kommune mod en egenbetaling på 35%.
Svært at rekruttere tandlæge til øen
Siden den kommunale tandpleje lukkede, har der som en midlertidig løsning én gang ugentligt været indsat en tandklinikassistent, som har kunnet give faglig rådgivning og vejledning om mulighed for behandling ved anden tandpleje.
Det har indtil nu ikke været muligt at få en tandlæge til at flytte til øen, og der er derfor endnu ikke fundet en bedre løsning end den midlertidige.
Det ærgrer formanden for Social- og Beskæftigelsesudvalget i Samsø Kommune, Anita E. H. Olesen.
- Jeg har fuld forståelse for, at man som forældre er frustreret over at børnene ikke kan komme til tandeftersyn, siger Anita E. H. Olesen, der sidder i kommunalbestyrelsen for Venstre i Samsø Kommune og forklarer
- Vi er jo ekstra sårbare, når vi møder sådan en udfordring, fordi vi kun havde én tandlæge ved kommunen. Det har desværre vist sig at være sværere end forventet at rekruttere en ny tandlæge, og vi kan jo ikke vride armen om på dem og tvinge dem til at komme herover.
1543 borgere per tandlæge
Sundhedsstyrelsen har i 2019 opgjort den kommunale fordeling af tandlæger, som er ansat i privat praksis og kommunal tandpleje, og gennemsnittet for alle de opgjorte kommuner er 1543 borgere pr. tandlæge.
Ifølge Danmarks Statistik var befolkningstallet på Samsø i juni i år på 3679.
Kilde: Sundhedsstyrelsen og Danmarks Statistik
Af Samsø Kommunes hjemmeside fremgår det, at de er ved at forhandle et samarbejde med en anden kommune for at finde en permanent og mere sikker løsning.
Udvalgsformanden har ikke ønsket at kommentere på, hvilken kommune der er tale om, eller hvornår løsningen kan implementeres, men fortæller, at kommunens medarbejdere har arbejdet fokuseret med at løse problemet.
- Det har været en lang sej kamp, og vi er tæt på at have fundet en løsning, siger Anita E. H. Olesen.
Drømmescenariet
For børnefamilierne på øen håber Jette Rigtrup, at børnene igen kan få tjekket deres tænder på Samsø.
- Drømmescenariet er selvfølgelig, at vi får en tandlæge herover igen, siger Jette Rigtrup og fortsætter.
- Det næstbedste ville være, hvis de kunne få et samarbejde med en tandlæge på fastlandet, hvor man vidste man fik dækket udgifterne.
Flere af medlemmerne i Social- og Beskæftigelsesudvalget mener da også, at man skal tilbyde kommunal tandpleje på øen.
- Vi skal finde en løsning, hvor tandlægen kommer herover, siger Peter Askjær, der er medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget i Samsø Kommune for Konservative.
- Vi arbejder på at få en ordning, så man igen kan tilgå den kommunale tandpleje på Samsø, siger Anita E. H. Olesen.