Ole kæmper for øens udvikling – nu går stor drøm i opfyldelse

Ole Hemmingsen fra Samsø har i årevis kæmpet for at få en færgeforbindelse til Aarhus. Nu bliver drømmen til virkelighed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ole Hemmingsen fra Samsø glæder sig over, at hurtigfærgen Lilleøre lige nu er på vej til Østjylland.

Ole Hemmingsen er født og opvokset på Samsø, og det meste af sit liv har han kæmpet for, at tilværelsen på øen bliver nemmere for alle.

- Jeg tror, det ligger i blodet. Når man er født og opvokset på Samsø, så brænder man altså for stedet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Gennem tiden har han blandt andet været med til at sikre, at alle øboere har fået adgang til fibernet, og i 2016 var han primus motor på at få hurtigfærgen Issehoved til at sejle mellem Samsø og Aarhus.

- For at Samsø kan bestå og også udvikle sig, mener jeg, at det er afgørende, at befolkningstallet stiger, og det kan en hurtigfærge bidrage til. Derfor er det vigtigt for mig, at vi har en hurtigfærge, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Samsø Kommune overtog den 16. december hurtigfærgen Lilleøre, som samme dag blev prøvesejlet i Kina.

Ved hjælp af økonomiske bidrag startede Ole Hemmingsen et rederi sammen med andre øboere, hvor de købte den 30 år gamle hurtigfærge, Issehoved.

Men på grund af problemer med færgen, var den for dyr at drive. Det slog dog ikke Ole Hemmingsen ud.

- Jeg synes, at projektet lykkedes. Vi fik bevist, at det var nødvendigt med en færgeforbindelse til Aarhus. I 2016 steg befolkningstallet, og det er bevis nok for mig til, at vi skal have en hurtigfærge, som sejler til og fra Aarhus, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

I 2016 sejlede hurtigfærgen Issehoved for første gang fra Dokk1 i Aarhus til Sælvig på Samsø. Foto: Ole Hemmingsen. Foto: Ole Hemmingsen

Nu bliver drømmen til virkelighed

Ole Hemmingsens drøm om en færgeforbindelse mellem Samsø og Aarhus blev slukket, men nu er drømmen tændt igen. Og denne gang tyder alt på, at den går i opfyldelse.

Samsø Kommune har nemlig investeret 41 millioner kroner i en spritny hurtigfærge, som netop skal sejle mellem Dokk1 i Aarhus og Sælvig på Samsø. 

- Efter kommunalvalget i 2017 lavede vi en markedsanalyse, som viste at, at der var et marked for hurtigfærgen, og at det ville kunne løbe rundt efter nogle år, og derfor tog vi skridtet, og besluttede os for at købe en hurtigfærge, siger øens borgmester, Marcel Meijer (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

Den nye ekspressfærge, som har fået navnet Lilleøre, har plads til 300 passagerer og 75 cykler. Biler eller andre køretøjer med motor kan ikke komme med på færgen. Det tager en time hver vej, mens det med en almindelig færge vil tage dobbelt så lang tid. 

VIDEO: Inden længe går Ole Hemmingsens drøm om en færgeforbindelse forbindelse fra Samsø til Aarhus i opfyldelse.

Forventer flere øboere og flere turister

Øboerne, færgedirektøren og borgmesteren har store forventninger til, at den nye hurtigfærge vil føre flere ting med sig. Blandt andet at antallet af århusianske turister vil stige.

- Der er omkring otte procent, af dem der bor i Aarhus, der har været på Samsø, og altså 92 procent, som ikke har, så der er der et stort marked, og vi forventer at trække mange af dem til øen nu, siger Carsten Kruse, der er direktør hos Samsø Rederi, til TV2 ØSTJYLLAND.

Sejler hele året rundt

I Sælvig er der blevet bygget en havn til hurtigfærgen, og både i Sælvig og Aarhus ligger spritnye flydebroer og minder os alle om, at Samsø og Aarhus snart rykker tættere på hinanden. 

Lilleøre vil fra sin første færd sejle hele året rundt. Fra den 26. april – 25. juni 2021 vil færgen have fire daglige afgange fra både Sælvig og Aarhus, mens der fra den 26. juni – 1. august vil være hele fem afgange om dagen fra både Sælvig og Aarhus. 

I vinterhalvåret vil der være to-tre daglige afgange fra både Aarhus og Sælvig. Hele fartplanen for 2021 kan ses på Samsø Rederis hjemmeside.

Kilde: Samsø Rederi

Lige siden Samsø Kommune annoncerede, at de ville etablere en færgeforbindelse mellem Samsø og Aarhus, er befolkningstallet på øen steget, og det forventer borgmesteren fortsætter.

- Den helt store vision er, at man kan bo på Samsø og så arbejde i Aarhus. Og de seneste år har vi set befolkningstallet stige, og flere af tilflytterne har nævnt hurtigfærgen som én af årsagerne til, at de er kommet hertil, så jeg er spændt på at se, hvad der sker, når hurtigfærgen så endelig er her, siger Marcel Meijer til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: TV2 ØSTJYLLANDS lokalreporter på Samsø, Sophie Schou, har talt med borgmesteren om, hvad han forventer, hurtigfærgen fører med sig. Hør hele interviewet her.

”Det bliver superfedt”

Ole Hemmingsen ser også frem til, at Samsø igen får en færgeforbindelse mellem øen og Aarhus, og at der denne gang er større sandsynlighed for, at den er kommet for at blive.

- Jeg synes, det er superfedt, og jeg glæder mig til, at mine børn nemmere kan komme hjem til Samsø og besøge mig og min kone, og at jeg også selv lettere kan komme til storbyen, tage i biografen, teatret osv., siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Lilleøre er bygget i Kina og er lige nu på vej til Østjylland, men inden Ole Hemmingsen kan benytte sig af færgen, ligger der et stort arbejde forude for Samsø Rederi.

- Vi skal have den til at fungere teknisk og lære at bruge færgen, og så skal vi også gøre århusianerne opmærksomme på, at færgen er der, siger færgedirektøren Carsten Kruse.

Færgen ankommer til Aarhus på tirsdag den 16. februar. Herefter skal den prøvesejles, og efter planen sejler den for første gang mellem Sælvig og Aarhus den 26. april.

Den 26. april 2021 kl. 06.30 vil Samsø Kommunes nye hurtigfærge, Lilleøre, bringe de første passagerer direkte fra Sælvig på Samsø til Dokk1 i Aarhus.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her