Ole skal betale for kommunens fejl: - Det burde ikke kunne ske
En fejlvurdering i Samsø Kommune er medvirkende til, at prisen for renovation ved årsskiftet er steget med 68 procent.
- Det burde ikke kunne ske.
Sådan lyder det fra 78-årige Ole Andersen, da TV2 Østjylland møder ham ved hans hjem i Tranebjerg på Samsø.
Han er en af de mange samsinger, som var ved at få kaffen galt i halsen, da han så den nye opkrævning for renovation på øen. En opkrævning, som har fået et ordentligt nøk op ad på grund af en fejl i Samsø Kommune, som vi vender tilbage til.
I forhold til sidste år er regningen steget med 68 procent, hvilket betyder, at Ole og hans kone skal betale omkring 2000 kroner mere, end de gjorde sidste år.
Sidste år lød opkrævningen på 3049 kroner for blandt andet at få tømt deres skraldespande hver 14. dag. I år er regningen på 5110 kroner.
Det er en stigning, som betyder, at de nu skal tænke en ekstra gang over, hvad de bruger deres penge på, for Ole Andersen er på pension, og hans kone er i flexjob på grund af slidgigt i hele kroppen.
- Det er jo lige pludselig ved at være mange penge. Vi har ikke engang 6000 kroner om måneden i rådighedsbeløb her i vores husstand, så det betyder, at man som pensionist ikke går ud og spiser hver dag i hvert fald, fordi vores muligheder bliver indskrænket hver gang, man forhøjer, siger han til TV2 Østjylland.
Højeste pris i Østjylland
Stigningen vækker ikke kun frustration hos Ole Andersen og hans kone.
I de lokale Facebook-grupper på Samsø er både sommerhusejere og fastboende meget frustrerede over den pludselige stigning, som gør prisen for renovation på Samsø til den højeste i Østjylland og den højeste blandt landets fem ø-kommuner.
Det viser en opgørelse, TV2 Østjylland har lavet.
På Læsø er prisen for eksempel 4355 kroner i år - den samme pris som i 2023.
- Jeg tænkte, det var godt nok voldsomt. Jeg har ikke hørt noget om det overhovedet, så jeg blev lidt overrasket og irriteret over, at der ikke var sat nogen begrundelse på, lyder det fra Mette Larsen, der har sommerhus på Samsø.
Hun kommer på øen omkring seks gange om året og har derfor ikke behov for tømning af sine skraldespande hver 14. dag.
Derfor synes hun, at 5110 kroner er mange penge. Især når hun som fritids-samsing ikke kan vælge at få færre tømninger, som man kan på Djursland og i Odder og Skanderborg Kommuner.
- I stedet for at jeg har 26 tømninger om året, kunne jeg jo godt tænkte mig, at man havde nogle andre muligheder. Hvis jeg maksimalt er på øen seks gange på et år, så synes jeg bare, det er vældigt voldsomt. Det er jo, som om man betaler for noget, som man egentlig ikke får noget for, siger Mette Larsen.
Fejl med momsen
TV2 Østjylland har talt med en håndfuld beboere og sommerhusejere på øen omkring problematikken. Fra dem alle lyder det, at de ikke synes, at kommunen har været åben om årsagen til stigningen.
Nu har øens borgmester dog fået forvaltningen i kommunen til at undersøge, hvad stigningen helt præcist skyldes.
- Der er flere forskellige ting, som gør sig gældende, siger Marcel Meijer (S), borgmester i Samsø Kommune.
Han forklarer, at stigningen i afgiften blandt andet skyldes implementeringen af de nye, nationale retningslinjer om mere sortering, og at øens nye affaldsstation til 11 millioner kroner skal betales på bagkant.
Men det er især en fejl med momsen, som har fået renovationsafgiften til at stige så meget.
I 2022 og 2023 er borgerne på Samsø nemlig ikke blevet opkrævet moms på afgiften, som de skulle. Det betyder, at de nu over en periode på fem år både skal betale den nuværende moms samt efterslæbet for de to foregående år via renovationsafgiften.
- Vi har udliciteret affaldsindsamlingen til en privat, men der viste det sig så, modsat det vi forventede, at vi også skulle betale moms over den del, og det er faktisk en del penge. Jeg vil kalde det meget, meget træls og meget, meget uheldigt, siger Marcel Meijer.
Hvordan kunne det ske?
- Fejlen opstår jo ved, at vi ikke er bekendt med, at vi skal afdrage moms over den affald, som den private udbyder indsamler. Af staten har vi fået at vide, at fremover skal der ikke være moms på affaldsgebyrerne, men det viser sig så, at det skal der alligevel hos os, fordi vi har en privat udbyder, forklarer Marcel Meijer og fortsætter:
- Vi vidste det ikke. Havde vi vidst det, så havde vi måske taget en anden beslutning, erkender han.
Der har været uklare regler
Lars Gosvig, der er momsekspert og ejer af KommuneMoms.dk, ser ikke noget ulovligt i at opkræve momsen på bagkant, som Samsø Kommune har gjort, og han anerkender, at reglerne på området er komplicerede og har været uklare.
- Det var helt klart rimeligt at konkludere, at man ikke behøvede at opkræve moms på den samlede pris hos borgeren, siger han til TV2 Østjylland.
Men det undrer ham, at det er kommet så vidt.
- Jeg kan i hvert fald konkludere, at der ét eller andet sted er noget faglighed, som måske ikke har været helt, som den skulle være, siger Lars Gosvig, der i 20 år har levet af at formidle viden om moms.
Den betragtning er Ole Andersen enig i.
- Jeg synes ikke, det burde kunne ske et sted, hvor man skal sidde og forvalte folks penge, siger han.
Det er jo nogle penge, som I bare skulle have betalt tidligere. Har det nogen betydning, at I skal betale dem nu i stedet?
- Hvis vi havde haft de 25 procent moms fra sidste år, og havde betalt dem der, så kunne det jo godt være, at de 175 kroner om måneden så måske kun havde været 100 kroner om måneden, og så var det måske lidt mere spiseligt, afslutter han.