VIDEO: Ny Samsø-færge gennemfører sin første passager-sejlads
13 passagerer var med, da hurtigfærgen Lilleøre tirsdag morgen sejlede sin første tur med passagerer mellem Sælvig Havn og Aarhus.
Omkring klokken 06.30 stævnede hurtigfærgen Lilleøre ud fra Sælvig Havn på Samsø med kurs mod Aarhus.
Det var færgens første sejlads, hvor den har betalende passagerer med på ruten.
Sejladsen skulle egentlig have fundet sted mandag i sidste uge, men det blev ikke til noget, fordi færgen på dramatisk vis blev påsejlet af sin storesøster Prinsesse Isabella den 16. april i Sælvig Havn.
Påsejlingen gav Lilleøre nogle skader, som forsinkede ibrugtagningen. I dag var der dog ingen uheld, da færgen tog hul på sin rutefart, der går fra Samsø gennem Aarhus Bugten, forbi Tunø og til Dokk1 i Aarhus.
Færgedirektør: En lettelse og en befrielse
Turen begyndte i blæsevejr og småregn. Til gengæld får færgen varme ord med på turen fra Samsø-borgmester Marcel Meijer (S):
- Det er på mange måder en historisk dag. Vi har arbejdet hen imod den her dag i fire år, og nu lykkes det endelig, siger borgmesteren til TV2 ØSTJYLLAND.
Færgedirektør hos Samsø Rederi, Carsten Kruse, er lettet over, at færgen nu endelig er i drift:
- Jeg synes simpelthen bare, det er dejligt, vi er kommet i gang nu. Det er en lettelse og en befrielse. Vi har ventet i et år på grund af Corona, så det er så dejligt. Der er nogle ting, der skal justeres, men så længe vi starter med et højt niveau, er det godt, siger Carsten Kruse til TV2 ØSTJYLLAND.
Pendler sparer halvanden time hver dag
Der var godt med plads ombord på færgens første tur i rutefart, hvor 13 passagerer havde indløst billet.
Én af passagererne var Cecilia Andersen fra Agerup på Samsø. Hun pendler normalt hver eneste dag med Prinsesse Isabella.
Til daglig underviser hun på VUC i Aarhus og har pendlet med den gamle færge i seks år. Hun sparer nu omkring halvanden time i transport dagligt:
- Det er en rigtig stor dag, som jeg har glædet mig meget til. Det er anstrengende at skulle med både færge og bil hver dag, så det er kæmpestort, at jeg bare kan tage den her fine færge direkte til Aarhus, fortæller Cecilia Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Færgedirektør: Vindretningen er fin
Og selvom det tirsdag morgen blæser kraftigt, kommer det ikke til kunne mærkes på overfarten, vurderer færgedirektøren:
- Det er en fin vindretning. Det blæser ret meget, men vinden kommer forfra, så man opdager det ikke. Hvis vinden ramte fra siden, ville man kunne mærke det, siger Carsten Kruse.
Det er planen, at Lilleøre i alt sejler fire gange frem og tilbage til Samsø tirsdag.
Fem facts om hurtigfærgen
1) 296 passagerer og 75 cykler
Hurtigfærgen har plads til 296 passagerer, 75 cykler og så er der 42 ekstra siddepladser på soldækket. Man kan ikke have sin bil eller motorcykel med på hurtigfærgen. Hvis man vil have et køretøj med motor med sig, må man tage med den etablerede færge, Prinsesse Isabella, som sejler mellem Hou og Sælvig.
2) Fra Dokk1 til Sælvig på en time
Hurtigfærgen skal sejle mellem Sælvig på Samsø og Dokk1 i Aarhus hele året rundt. Færgen sejler normalt 25 knob, hvilket svarer til 46 km/t. Det betyder, at turen tager en time hver vej. Med en almindelig færge ville det tage dobbelt så lang tid. Topfarten for hurtigfærgen er 30 knob, hvilket svarer til 55 km/t.
3) Prisen varierer
Det koster fra 66 kroner til 142 kroner at sejle med færgen. Prisen varierer alt efter om man er barn, voksen eller pensionist, og om det er høj- eller lavsæson.
4) Et kinesisk touch
Færgen er bygget i Kina, men størstedelen af interiøret kommer fra Europa. Færgen har dog fået et tydeligt kinesisk touch. Hurtigfærger er ofte udsmykket, og derfor besluttede Samsø Rederi, at Midgårdsormen skulle sno sig langs færgen, fordi vikingerne både holdt til på Samsø og i Aarhus. Men Midgårdsormen er endt med at ligne en kinesisk drage en smule.
5) Derfor hedder den Lilleøre
Issehoved. Det var navnet på den hurtigfærge, som sejlede mellem Aarhus og Samsø fra 2016-2018, og det var et navn, som fik flere til at fnise. Derfor besluttede politikerne på Samsø sammen med Samsø Rederi, at den nye hurtigfærge skulle have et mere diskret navn. Valget faldt på 'Lilleøre', som er et sted på Samsø, hvor vikingerne beskyttede Aarhus i gamle dage.
Kilde: Samsø Rederi