Brians pølser vinder priser i ind- og udland
Brian Flink Pedersen er pølsemager og har skabt over 100 forskellige grillpølser, men har stadig til gode at smage den bedste.
Hvad er egentlig en god grillpølse? Det ved Brian Flink Pedersen alt om, for han er nemlig pølsemager – og tilmed både kendt og anerkendt for det.
- Jeg tror faktisk, jeg tit bare hedder Pølse-Brian, siger pølsemageren, der er vokset op i forældrenes slagterforretning i Sejs.
- Jeg har jo stået i barnevognen i baglokalet i slagterbutikken.
Hos Slagter Kaj blev Brian Flink Pedersen som sjette generation i familien uddannet slagter.
Det var hans far, der stod for oplæringen, hvorfor Brian Flink Pedersen kunne nøjes med halv læretid, som pølsemageren beretter om på sit nuværende pølsefirmas hjemmeside.
Og pølserne fik han smag for tidligt. Også længe før han kom i lære, husker han.
- Når jeg kom hjem fra skole, gik jeg jo rent faktisk ned i forretningen, og der var da ikke noget, der var mere lækkert, end at der kunne man jo altid få en pølse, siger Brian Flink Pedersen og uddyber.
- Jeg havde mere eller mindre fri adgang til pølserne. Jævnaldrende børn måtte jo vente på, at deres forældre skulle ind at handle, husker den slagteruddannede pølsemager, der i dag driver PølseMageriet uden for Silkeborg.
Pølseproduktionen begyndte han i 2009, og i dag driver han både produktion og gårdbutik samt en rullende pølseforretning, der i ugens løb triller til Silkeborg, Aarhus og Herning.
- Pølser er efterhånden et og alt. Vi spiser ikke pølser hver eneste dag, men flere gange om ugen, siger pølse-Brian, der efter eget udsagn altid kan klemme en pølse ned.
- Jeg tror jo faktisk ikke, at der findes en lejlighed, hvor man ikke kan spise en pølse.
Pølsemageren er dog en snert kræsen set med moderne forbrugerøjne. En pakke pølser fra supermarkedet tillader han nemlig ikke i sine tarme.
- Altså, hvis det kræves for at overleve, kan det måske blive nødvendigt, men ellers nej, understreger Brian Flink Pedersen, der mener, at en god pølse først og fremmest skal leve op til ét kriterie.
- Det allervigtigste er, at den skal smage af det, man påstår, mens han arbejder med farsen til en portion bratwurst med løg og timian.
- Så man skal kunne smage løg og timian, understreger pølsemanden.
Selv om han påstår, at man kan sagtens kan lave pølser derhjemme, er Brian Flink Pedersens pølseudstyr af en kaliber, de færreste råder over.
En overdimensioneret kødhakker og en kæmpe foodprocessor står side om side med en pølsestopper af dimensioner - og så et pokalskab.
Skabet vidner om, at pølseslagteren også vil konkurrere med sine kollegaer.
Fem gange har han stillet op til DM i hotdog – fire gange har han vundet. Blandt andet har han sejret med en hotdog, hvori der både indgår bacon og parmesanost.
- Der er konkurrencer, hvor vi har været heldige at kunne slå michelinkokke, så det er toppen af kokkeverdenen, og det er da rart, når man kan sige fra slagterverdenen, at man kan hamle op med rigtig dygtige kokke herhjemme, siger pølsemageren, der er klar i spyttet, når han bliver spurgt, hvorfor priserne betyder noget.
- Ahr, man vil jo altid helst være nummer et, siger pølsemanden med drevent lune.
Den seneste pokal i samlingen er vundet uden for landets grænser – nærmere bestemt i pølselandet over dem alle, Tyskland.
- Det er den, jeg er mest stolt af, siger pølsemageren, der altså konkurrerede med blandt andre tyske pølsemagere.
- Det er det store land inden for pølser, så at jeg kunne komme ned og vinde over tyskere, er vel en lille landsholdssejr, siger Brian Flink Pedersen, der gerne havde delt oplevelsen med sin læremester.
- Det er en skam, at min far ikke kunne opleve, at jeg har vundet de her priser. Det ville helt sikkert gøre ham mere end stolt.
Det sker, at pølsemageriet går ud over nattesøvnen, og familien må også kigge langt efter pølsemesteren, når han arbejder med nye varianter. Særligt op til konkurrencer kan dagene blive overordentligt lange.
- Men når det så giver en pokal, plejer tilgivelsen også at være på plads, siger Brian Flink Pedersen.
Trods priser og pokaler og de mange timers arbejde har Brian Flink Pedersen dog stadig ikke opskriften på Danmarks bedste grillpølse.
Heller ikke selv om han gennem årene efter egen vurdering har begået over 100 forskellige pølser til grillen. Tilfreds bliver han nemlig aldrig.
- Hvor det i starten handlede om at lave en god pølse, har det efterhånden udviklet sig til, at, vi nu hele tiden går efter at lave det mere perfekt end senest. Man kan altid gøre et eller andet bedre, siger pølsemageren.
Mød pølsemageren i indslaget her: