Efter Hamborg-optøjer: Østjyde forsvarer civil ulydighed

Jeanette Kusk fra Silkeborg var på gaden under G20-mødet i Hamborg. Hun mener, det kan være nødvendigt at smadre butikker for at nå et politisk mål

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Knuste ruder, smadrede butikker, ildspåsættelser og hundredvis af betjente, civile og aktivister, der kom til skade.

Dele af Hamborg lignede en krigszone under weekendens G20-topmøde, hvor en række af verdens ledere mødtes.

Jeanette Kusk fra Silkeborg var med på gaden i den tyske storby.

Jeg ved ikke, om målet helliger midlet. Jeg vil bestemt sige, at jeg ikke synes, der er sket noget, som der ikke skulle være sket i Hamborg.
Jeanette Kusk, aktivist

Hun kan godt leve med, at aktivister går hårdt til værks og eksempelvis smadrer butiksruder:

- Jeg tror egentlig, at jeg lidt kontroversielt må sige, at jeg har det helt fint med det. Det er ikke noget, jeg selv ville have gjort. Det har ikke været en hetz mod de enkelte mennesker, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og uddyber:

– Det er simpelthen et tegn på, at vi lever i en så forfærdelig verden, at vi må tage andre midler end at sende mails til politikere i brug.

Aktivister lavede bål i gaderne Schanzenviertel-kvarteret i Hamborg-bydelen Altona, der fredag aften og nat var centrum for omfattende uroligheder.

Helliger målet midlet?

- Jeg ved ikke, om målet helliger midlet. Jeg vil bestemt sige, at jeg ikke synes, der er sket noget, som der ikke skulle være sket i Hamborg. Jeg er ked af, hvis nogen civile er kommet til skade, men noget af det, jeg også oplevede i Hamborg, var en kæmpe støtte fra lokalbefolkningen, som åbnede deres hjem for aktivister, siger Jeanette Kusk.

Stor respekt for de anholdte

Jeanette Kusk har stor respekt for de aktivister, der blev anholdt i forbindelse med optøjerne i Hamborgs gader.

- Jeg betragter dem som nogle helt vildt seje aktivister, som har stået forrest, når politiet har angrebet. De er helt sikkert også blevet behandlet helt vildt dårligt på politistationen og i anholdelsesprocessen. Jeg har selv set mange blive anholdt på nogle meget voldsomme måder, siger Jeanette Kusk.

Hamborg blev forvandlet til noget nær en krigszone, da anti-G20-demonstranter og politi stødte sammmen. / Foto: Clemens Bilan - Scanpix

Hun mener, at civil ulydighed er nødvendig i jagten på det, hun mener er en bedre verden.

Jeg betragter dem som nogle helt vildt seje aktivister, som har stået forrest, når politiet har angrebet.
Jeanette Kusk, østjysk aktivist

- Vi kæmper hver dag for en anden verden, men der sker ikke noget. Derfor bliver vi nødt til at mødes i en større flok, og der er nogle, der bruger andre aktionsformer end jeg selv, og det, synes jeg, er helt okay, siger hun og uddyber:

- Jeg håber, at vi kan opnå det på en fredelig måde, men jeg ved også, at civil ulydighed er noget, der har vundet de fleste kampe gennem historien – det er det, der gør, at jeg kan have bukser på i dag og vise mere af mine ankler. Det er noget, der har gjort, at vi ikke har enevælde længere.

Jeanette Kusk tilføjer:

- Jeg ville ønske, at det var så nemt at råbe poltikerne op, og at vi havde et system, der fungerer så godt, at vi kunne gøre alting på en fredelig måde. Men jeg vil ikke dømme nogle for deres aktionsformer, og jeg forstår godt, at folk handler i nødværge, når de oplever undertrykkelse hver eneste dag.

Medierne fordrejer begivenhederne

Jeanette Kusk beskylder medierne for at have fordrejet begivenhederne i Hamborg.

- Nu er jeg lige selv kommet hjem fra Hamborg, og de billeder, vi ser i medierne, ligner ikke det, jeg har set med flotte parker og aktivister, der er virkelig gode til at rydde op efter sig selv, siger hun og tilføjer:

Flere butikker blev raseret under urolighederne i Hamborg. / Foto: Christpf Stache - Scanpix

- Der har været nogle voldelige episoder, hvor politiet har angrebet en masse aktivister, og hvor aktivisterne har svaret igen. Og der er blevet smadret nogle ting, helt sikkert – men det er meget mindre for mig at se, end at der bliver smadret hele landsbyer i Syrien hver dag, og der er folk, der dør af sult i Afrika hver time nærmest.

Øverst i artiklen kan du se hele interviewet med Jeanette Kusk.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her