Efter masseaflivning: Østjysk dyrepark har lovlige mink

Trods Mette Frederiksens ordre om at aflive alle danske mink, kravler to lyslevende mink stadig rundt hos AQUA Akvarium og Dyrepark i Silkeborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
De to mink leger i deres anlæg i AQUA Akvarium og Dyrepark.

Men hvorfor har man overhovedet brug for mink i en zoologisk have?

Spørger man Morten Vissing, Zoolog i AQUA Akvarium og Dyrepark, er det meget vigtigt at have mink i et zoologisk anlæg.

- Hos os bruger vi mink til formidling af invasive arter. Selvom der ikke er mink på de danske farme i øjeblikket, så er der stadig en etableret bestand ude i naturen, som er en lige så stor trussel mod de oprindelige arter, som den altid har været, siger Morten Vissing til TV2 ØSTJYLLAND.

Zoolog i AQUA Akvarium og Dyrepark, Morten Vissing.

Hos AQUA var de meget i tvivl om, hvad de skulle stille op med statsministerens udmelding. Egentlig var AQUAS dyrepassere indstillet på at aflive parkens mink. 

- Vi synes, at alle mink også dækkede os. Men vi valgte alligevel at spørge os til råds ved Fødevarestyrelsen, som bad os om at vente, fordi der var et lovforslag i behandling, fortæller Morten Vissing.

De to mink er derfor ikke i fare for at blive aflivet, da lovforslaget gør det lovligt for zoologiske have at have op til fem mink. 

AQUA?

AQUA er et akvarium og Dyrepark i Silkeborg, som er et stort, familievenligt oplevelsescenter om den danske natur. Det er Nordeuropas eneste ferskvandsakvarium og det eneste sted, du kan komme tørskoet til søens bund. 

AQUA er den eneste zoologiske have i Danmark, der fortsat har mink. Derfor er det netop ekstra vigtigt, at parken forsætter formidlingen af minkens skadelige effekt i den danske natur, mener Morten Vissing.

- Minken har den svaghed, at når de kommer ud i en koloni af fugle, går de amok og begynder at slå dem alle ihjel. Man skal derfor ikke behandle mink som en truet art, da de selv af en trussel mod mange danske arter, siger Morten Vissing, med henvisning til, at der nu er væsentligt færre mink i Danmark end for et halvt år siden.

Mangel på moderinstinkt
Selvom lovforslaget gør det muligt for AQUA at have op til fem mink, har parken ikke tænkt sig at avle på de to ellers lystige mink.

Vi har oplevet, at de har fået unger én gang, men dem spiste moderen inden for to døgn. Så vi forventer ikke, at der kommer flere end de to, vi allerede har.
Morten Vissing

Man kunne sagtens avle på de to mink, hvis andre zoologiske haver havde lyst til at formidle viden om mink. Men de kan ikke bruges til at etablere en ny minkstamme.

- Vores mink har ingen værdi rent avlsmæssigt. De er for genetisk dårlige til at kunne bruges til at etablere en ny stamme, og der er ikke engang nok pels til en muffe, siger Morten Vissing. 

Aflivning kan blive nødvendigt

AQUA anser ikke minkene for at udgøre nogen ekstra smittefare, da de ikke haft nogle smittetilfælde i anlægget. Derudover har de to mink masser af plads at boltre sig på, så smitten ville ikke spredes lige så hurtigt, som det skete på minkfarmene. Dyreparken er dog klar til at reagere hurtigt, hvis uheldet skulle være ude.

- Hvis vi skulle få corona her i anlægget, ville det betyde, at vi skulle skille os af med vores mink. Det er alligevel ikke en risiko, som vi har lyst til at løbe, siger Morten Vissing.        

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her