Kühnau kalder Fredberg-sag afsluttet efter ny udmelding fra Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsen skriver i ny vejledning, at der mangler dokumentation for brugen af lavdosis CT-scanninger, som en overlæge fra Silkeborg har været i vælten for.
Opdatering
TV2 ØSTJYLLAND har efter udgivelsen af denne artikel modtaget svar fra Sundhedsstyrelsen. Det er tilføjet i bunden af denne artikel.
Nu er der endelig sat punktum i sagen om brugen af lavdosis CT-scanninger i opsporing af lungekræft på Silkeborg Sygehus.
Sådan lyder det fra Anders Kühnau (S), der er formand for regionsrådet i Region Midtjylland til TV2 ØSTJYLLAND.
Baggrunden for hans udtalelse er, at Sundhedsstyrelsen har lavet en ny vejledning, hvor de præciserer, at der mangler robust dokumentation for, om der generelt bør tilbydes lavdosis CT-scanninger til patienter med vage symptomer på lungekræft.
- Det er vigtigt at fortælle borgerne, at det var rigtigt, det vi gjorde. Det var ikke en hetz, siger Anders Kühnau (S) til TV2 ØSTJYLLAND.
Fulgte ikke retningslinjer
Det, som Anders Kühnau henviser til, er en sag, der blandt andet handler om afskedigelsen af overlæge Ulrich Fredberg fra Diagnostisk Center på Regionshospitalet i Silkeborg i foråret.
Region Midtjylland skrev på daværende tidspunkt, at han blev afskediget på grund af samarbejdsvanskeligheder og for illoyal adfærd i forbindelse med sagen vedrørende brug af lavdosis CT-scanninger på hospitalet.
I april 2019 gjorde Sundhedsstyrelsen hospitalet opmærksom på, at patienter med vage symptomer på lungekræft skulle tilbydes en fuld CT-scanning. Ulrich Fredbergs afdeling fortsatte dog frem til februar 2020 med at tilbyde lavdosis CT-scanninger.
- Det er vigtigt, at vi ikke har læger, der laver deres egne metoder. Der bliver nødt til at være ensartethed i sundhedsvæsenet, siger Anders Kühnau (S).
Selv har Fredberg forklaret forløbet med, at hospitalet var det bedste i landet til at opspore tidlig lungekræft, og at det var urealistisk for hospitalet at give alle patienter en fuld CT-scanning.
Fredberg er uenig
Han har også læst Sundhedsstyrelsens nye vejledning, og han kunne ikke være mere uenig med Anders Kühnau.
- Jeg får det stik modsatte ud af vejledningen. Sundhedsstyrelsen har gentagende gange skrevet, at det lægelige skøn også indgår, siger Ulrich Fredberg til TV2 ØSTJYLLAND.
Et af de steder, hvor det lægelige skøn bliver nævnt i vejledningen er:
"Det er anført for at give plads til et konkret lægefagligt skøn, således at lægen i helt særlige tilfælde f.eks. skal vurdere, om alternativer til CT-skanning skal overvejes pga. kontraindikationer hos den konkrete patient..."
Ulrich Fredberg giver ikke meget for sætningen i vejledningen, der siger, at der mangler robust dokumentation for, om patienter skal tilbydes lavdosis CT-scanninger.
- Man har brugt det i tyve år til screening i andre lande. Der er masser af international dokumentation for, at lavdosis er bedre end røntgen, siger Ulrich Fredberg.
I undersøgelsen skriver Sundhedsstyrelsen også, at før man indfører nye undersøgelsesmetoder, skal balancen mellem de skadelige og gavnlige virkninger dokumenteres blandt andet ved at udarbejde en medicinsk teknologivurdering.
Ulrich Fredberg mener ikke, at det kan gå for hurtigt med at få lavet sådan en undersøgelse.
Anders Kühnau vil også gerne have undersøgt effekten af lavdosis CT-scanninger og afviser ikke, at de i fremtiden vil gøre brug af metoden igen.
Region Midtjylland har allerede sat et forskningsstudie i gang, der skal undersøge effekten.
TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få Sundhedsstyrelsens forklaring på, hvordan retningslinjerne skal tolkes. De har ingen kommentarer og svarer, at det er Region Midtjylland der skal vare på spørgsmålet.