Landsby har fundet formlen – kæmper nu for fornem pris

Otte områder er i spil til Landsbyprisen 2019. Et af dem er Voel ved Silkeborg, der via en plan for fremtiden har skabt udvikling frem for afvikling.

Der findes landsbyer, som er ved at dø, og så finder der dem, som nægter at dø. En af sidstnævnte er Voel øst for Silkeborg, der siden en plan blev lagt i 2012, kun har været i fremgang.

Nye udstykninger med fokus på grøn energi, etablering af stisystemer og regulering af trafikken er blot nogle af ingredienser på en landsby i udvikling.

quote Dem, der har boet her i mange år, viderefører det til nye tilflyttere.

Borger i Voel

Nu er Voel nomineret til Landsbyprisen 2019.

- I Voel har vi en lokal kunstner, Bente Aarøe, som fandt på, at vi skulle have et kunstværk i vores rundkørsel i stedet for det knap så kønne egetræ, der stod før. Og det har frivillige nu fået stillet op, fortæller formand for Voel Forsamlingshus, Hans Jørgen Plougstrup, til TV2 ØSTJYLLAND.

Her ses Voels kunstværk i rundkørslen. 
Her ses Voels kunstværk i rundkørslen. 

Håndboldklubben samler

Netop viljen til at gøre en frivillig indsats er ifølge ham kendetegnende for byen.

Og kigger man på kunstværket i rundkørslen, kommer man til at tænke på noget andet, som er det.

Værket får nemlig tankerne til at falde på en rund bold, og i Voel er rigtig mange aktive i den lokale håndboldklub. Det betyder noget for sammenholdet.

- Der er mange ildsjæle, som gør meget for at få tingene op at stå. Når der er besluttet noget, så kæmper de for det, siger en af de lokale til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: I 2018 fik Sall i Favrskov Kommune årets landsbypris. Se i indslaget her hvorfor. 

Videreføre det til tilflyttere

- Dem, der har boet her i mange år, viderefører det til nye tilflyttere, supplerer en anden.

Det har så altså betydet, at Voel er blandt de otte landsbyer eller landsbyfællesskaber, som er i spil til Region Midtjyllands landsbypris.

quote Udvikling i landsbyer handler jo om meget andet end indbyggertal og den lokale brugs.

Jørgen Nørby (V), formand i Udvalget for Regional Udvikling

Sidste år løb Sall i Favrskov Kommune med titlen og de medfølgende 150.000 kroner til faciliteter og aktiviteter i byen.

- Udvikling i landsbyer handler jo om meget andet end indbyggertal og den lokale brugs. Kandidaterne skal være med til at vise vejen for, at udvikling i landdistrikterne også handler om fornyelse, natur, kulturarv, bæredygtighed og samarbejde, siger formand for Udvalget for Regional Udvikling, Jørgen Nørby (V), i en pressemeddelelse.

Her ligger de otte nominerede områder til landsbyprisen. 
Her ligger de otte nominerede områder til landsbyprisen.  Foto: Region Midtjylland

Kåres i marts

Det er regionsrådet, der efter indstilling fra et ekspertpanel, finder vinderen. Det sker i forbindelse med regionsrådets møde i slutningen af marts.

I udvælgelsen lægger regionsrådet blandt andet vægt på udvikling gennem stærkt lokalt engagement og samarbejde med andre landsbyer - og at der er øje for natur, klima og kultur.

- Vi har masser af gode steder at bo og leve i landdistrikterne. De otte kandidater viser samtidig, hvordan aktive lokalsamfund også kan bidrage til en positiv udvikling i hele regionen. Det skal regionens landsbypris være med til at fremhæve, siger næstformand i Udvalget for Regional Udvikling, Flemming Knudsen (S).

De otte indstillede kandidater til Landsbyprisen 2019:

Hot spot aarhus

Østjyllands Politi nedlægger hotspots

Tequila og nogle typer håndsprits lugt kan forveksles

Derfor lugter håndsprit af tequila

Mette Pedersen Fødselsdepression

Mette frygtede at miste sin nyfødte søn: Efter 70 dage har hun fået hjælp

idræt

30 millioner kroner på vej til lokale idrætsforeninger

Fire biler i sammenstød

Fire biler kørt galt

Skilt qr-kode aarhus

Politiet advarer: Mystiske skilte med DR-logo fjernet fra hoveddøre