Louise blev svinet til på Facebook: - Tonen var meget ubehagelig og personlig
Louise Grandjean Laursens indbakke på Facebook var rødglødende af hadefulde beskeder, efter hun stod frem i medierne med en holdning, som skilte vandene.
”Jeg håber, du får corona og dør.” ”Du burde skamme dig noget så gevaldigt.” ”Sur fitta.”
Det er blot nogle af de hadefulde beskeder, der tikkede ind i Louise Grandjean Laursens indbakke på Facebook, efter hun i oktober stod frem i medierne og delte sin holdning om, at hun ikke ville følge myndighedernes retningslinjer om at bære mundbind.
- I begyndelsen var det grænseoverskridende og lidt angstprovokerende, og jeg var overrasket over, at det var sådan nogle beskeder, der kom, siger Louise Grandjean Laursen, der bor i Silkeborg, til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun stod først frem i et indslag og i en artikel her på TV2 ØSTJYLLAND og efterfølgende i to artikler på BT. Artiklerne blev delt på Facebook, og både kommentarsporerne og Louise Grandjean Laursens indbakke var rødglødende.
- Tonen var brutal og hård, uden omsvøb og meget direkte og meget personlig. Jeg blev både vred og ked af det, og jeg kunne mærke, jeg reagerede på det fysisk, fordi jeg fik helt røde kinder, når jeg læste kommentarerne, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Ønskede en debat
Louise Grandjean Laursen syntes, at mediernes dækning af corona var ensporede, og at der ikke kom så mange holdninger frem, som var imod myndighedernes udmeldinger.
Derfor valgte hun at stå frem i medierne med sin egen holdning.
- Jeg vidste jo godt, det var en upopulær holdning, jeg stod frem med, men jeg troede, det kunne holdes på et mere sagligt niveau og en mere saglig retorik. Jeg havde håbet på, at det ville lægge op til debat, siger hun.
Kunne du ikke have forudset, at du ville komme i modvind, når du står frem med en holdning, som går stik imod reglerne og myndighedernes anbefalinger?
- Jo, det kunne jeg sagtens. Jeg troede bare, at folk var mere saglige i deres argumentation og ikke så personlige, siger Louise Grandjean Laursen.
”Jeg frygtede, folk ville konfrontere mig på gaden”
I flere uger efter Louise Grandjean Laursen stod frem offentligt og delte sin holdning, modtog hun hadefulde beskeder på Facebook.
Hun valgte dog ret hurtigt, at hun ikke fik noget ud af at gå ind i en dialog med de personer, som svinede hende til, for det var de ganske enkelt ikke interesserede i.
- Jeg valgte ret hurtigt at lægge det væk og lade være med at kigge på de nye kommentarer. Ude af øje - ude af sind. Jeg havde bragt det budskab, jeg ville ud med, vi havde fået debatten, og resten kunne jeg ikke bruge til noget, siger hun.
Louise Grandjean Laursen gjorde også sin Facebookside privat, fordi folk, hun ikke kendte, skrev personlige tilsvininger på hendes væg og som kommentarer til hendes private billeder.
- Det var meget ubehageligt, og jeg frygtede også, at nogle ville stoppe mig på gaden og sige noget, for der var simpelthen så mange kommentarer, men det var der heldigvis ingen, der gjorde, siger hun.
Flere afholder sig fra debatten
En ny Megafonmåling, som TV 2 har fået lavet, viser, at 68 procent af danskerne afholder sig fra at deltage i debatter og samtaler på sociale medier, fordi de synes, at tonen er for hård.
Det er en stigning siden 2016, hvor en lignende undersøgelse konkluderede, at 50 procent af danskerne ikke blander sig i debatten på grund af en for hård tone, skriver TV 2.
Syv procent af de adspurgte i den nye måling indrømmer, at de af og til kommenterer ting på sociale medier i en grov tone.
Louise Grandjean Laursen er på trods af de hadefulde beskeder ikke blevet skræmt fra at stå frem med sine holdninger, selvom hun ved, at flertallet er uenige med hende.
- Jeg har lært, at det er en gave og en stor frihed, at man kan stå ved sig selv. Jeg har altid været konfliktsky og gået meget op i, at alle skulle være glade og enige, så det er en befrielse at stå ved sin egen holdning, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.