Minusgrader og bar mave: Thor mærker ikke kulden

Thor Andersen vækker opsigt, når han kommer gående kun iført shorts i minusgrader. Men for ham giver det ekstrem god mening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Når Thor Andersen begiver sig afsted på kuldevandring, så er det uden særlig meget tøj på.

Det er bidende koldt og termometeret viser minus to-tre grader. Thor Andersen behøver dog ikke tænke på, om han har husket vanter og hue. Han skal have trøje og bukser af, inden han begiver sig rundt om Bølling Sø ved Silkeborg. 

- Jeg synes simpelthen, der er så smukt herude. Det giver sjælero, siger Thor Andersen.

Men han vækker en del opsigt, selvom stedet er nøje udvalgt for at møde så få som muligt.

- Jeg kan mærke det cirka 100 meter væk. For der begynder de at kunne skimte, hvad der foregår, fortæller Thor Andersen.

Thor Andersen går ture i vinterkulden kun iført shorts og vandrestøvler.

- Kroppen holder automatisk varmen, hvis du fokuserer på den her specielle vejrtrækning, fortæller han.

Thor Andersen i sit isbad på terrassen, hvor han ligger i flere minutter.

Kroppen går i alarmberedskab

Thor Andersen dyrker ekstrem mindfulness – og underviser også selv i det som mental- og mindfulness-træner.

Udover kuldevandringer hopper han næsten hver dag i et isbad, som står ude på hans terrasse.

- Det handler om at få huden under 11 grader. Så frigiver du alle de gode ting i kroppen. Det er der, den hellige gral ligger, siger Thor Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det handler om at få huden under 11 grader. Så frigiver du alle de gode ting i kroppen. Det er der, den hellige gral ligger.
Thor Andersen

Inden den kolde omgang, hvad enten det er gåtur i bar mave eller en tur i baljen fyldt med isklumper, forbereder Thor sig liggende midt på stuegulvet, hvor han superventilerer.

- Helt overordnet så fylder du din krop med ilt. Du skubber CO2 og de dårlige ting ud af kroppen, fortæller han.

Herefter udsætter han sin krop for den ekstreme kulde.

- Kroppen går en lille smule i alarmberedskab. Kroppen tror jo, man gør skade på den, men det gør man ikke, når det er under fuld kontrol, siger Thor Andersen og fortsætter:

- Det tvinger kroppen til at frigive mange af de gode ting. Dit belønningscenter bliver aktiveret i kroppen.

Følger i sporene på The Iceman

Thor Andersen er langt fra den eneste, som bruger kuldetræning for at opnå en følelse af lykke.

Hollandske Wim Hof er lidt af en guru, når det handler om kuldevandringer og isbade. Han bliver kaldt The Iceman og har flere forskellige verdensrekorder - inklusiv en for det længste isbad. 

Wim Hof fra Holland har flere verdensrekorder - blandt andet for længste isbad. Her gør han det for at sætte fokus på klimaforandringer. Foto: Tyrone Siu/Reuters/Ritzau Scanpix

Den tidligere professionelle tennisspiller Caroline Wozniacki har også selv afprøvet kuldetræning sammen med The Iceman. På Facebook har en Wim Hof-gruppe næsten 180.000 medlemmer

Overlæge bruger det selv

Lasse Enkebølle Rasmussen er overlæge på Vejle Sygehus. Han stiftede selv bekendtskab med Wim Hof-metoden i 2015, da han var i Holland.

- Jeg tænkte, det var alligevel utroligt. Det lyder næsten for godt til at være sandt, fortæller Lasse Enkebølle Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.

Ens immunsystem bliver mere præcis. Det er enormt stressfuldt, når man gør det, men efterfølgende falder stressniveauet, når man får varmen.
Lasse Enkebølle Rasmussen, overlæge

Han har selv brugt det, anbefalet det til en ven med sklerose og underviser også i det privat sammen med sin kone.

- Ens immunsystem bliver mere præcis. Det er enormt stressfuldt, når man gør det, men efterfølgende falder stressniveauet, når man får varmen. Så man øger sin stresstolerance, siger overlæge Lasse Enkebølle Rasmussen.

Overlæge Lasse Enkebølle Rasmussen bruger selv isbad og underviser også i det. Foto: Privatfoto

Er det ikke farligt?

- Det kan være enormt farligt at vinterbade, hvis man mister kontrollen og ikke ved, hvordan det påvirker en. Man skal gøre det gradvis og under opsyn med andre. Man skal gå gradvis frem, men gør man det, så kan må nå vanvittigt langt i forhold til, hvordan man kan påvirke sin krop og hjerne, fortæller han.

Fandt ro i isbad efter en han gik ned med stress

Thor Andersen har i mange år haft et hektisk arbejdsliv som selvstændig og iværksætter. Til sidst blev det for meget for ham.

- Jeg var bare ikke klar over, det var stress – indtil den dag jeg måtte lægge mig under dynen, fortæller han.

Det kurerer ikke problemet, men det skaber en super god tilstand og det giver dig fuld kontrol over din hjerne og dine tanker.
Thor Andersen

Thor måtte søge lægehjælp, da kræfterne var sluppet op. Siden har det været en kamp for ham at komme tilbage til hægterne, men kuldevandringer og isbade har hjulpet ham på vej.

I dag er han næsten ude på den anden side.

- Jeg får meget mindre medicin, end jeg oprigtigt skulle have, fordi jeg træner det her og kan regulere det. Jeg håber da på sigt, at jeg kan blive medicinfri, og min læge er begyndt at tro på det, efter at han har set resultaterne, siger Thor Andersen.

VIDEO: Kom med Thor Andersen på cold walk og i isbad og se, hvordan han forbereder sig hjemme på stuegulvet.

Man skal ikke afprøve kuldevandringer eller længere isbade alene uden forberedelse, og Thor Andersen råder folk til at have en instruktør med, hvis man vil prøve det.

- Man skal selvfølgelig passe på med ikke at ’over do it’. Man skal heller ikke tage unødvendige chancer. Det er et eksperiment i at have fuld kontrol over hjernen og tankerne.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her