Nyt renseanlæg tæt ved Gudenåen: Det kommer til at passe ind, siger kommunen

Silkeborg kommune vil bygge et nyt renseanlæg klos op ad Gudenåen, og det møder kritik fra mulige naboer. Kommunens ambition er, at det skal passe ind i landskabet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Forslaget er stadig i sin indledende fase, og det vil først skulle endeligt vedtages til december.

Et nyt rensningsanlæg i Silkeborg kommune vækker undren hos potentielle naboer, allerede inden projektet er kommet helt i gang.

Kommunen har udsendt et oplæg til debat, hvor placeringen er på Allinggårdsvej 100 – lige ud til Gudenåen, ca. tre kilometer nord for Svostrup Kro.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt. Placeringen er dum, og jeg synes, det er dårlig stil at lægge det midt i en landzone, siger Martin Damgaard Kristensen, der står til at blive en af de nærmeste naboer til det nye renseanlæg.

Den foreslåede placering er ved det røde mærke.

Renseanlægget skal erstatte de mange små anlæg i kommunen, der allerede står til at blive nedlagt. Derudover skal de to større anlæg ved Truust og Søholt også nedlægges, så det potentielle nye anlæg bliver kommunens eneste.

Planerne er kommet på tegnebrættet, da man står overfor enten at renovere og udvide de to anlæg ved Truust og Søholt for at kunne følge med befolkningstilvæksten. Her er et flertal i klima- og miljøudvalget i kommunen så kommet frem til, at man helst vil bygge et nyt, moderne anlæg, som i højere grad kan leve op til fremtidens udfordringer.

- Det handler om, at vi skal se mange år frem. Det er ikke rentabelt eller fornuftigt at lægge det tæt på byen. Når vi nu kan gøre noget nyt, og vi skal se langt frem, så er det meget mere fornuftigt at lægge det nordligt, siger Claus Løwe Klostergård (SF), der sidder som formand for udvalget.

By kontra land

I debatoplægget begrundes beslutningen om at flytte rensningsanlægget langt væk fra byen blandt andet med, at ”den nuværende placering ved Søholt er meget bynært og arealerne er attraktive i forhold til andre formål.”

Sådan ser kommunens første skitse til et nyt renseanlæg ud. Placeringen er valgt i samarbejde med Silkeborg Forsyning.

Og den begrundelse forstår Martin Damgaard Kristensen ikke.

- Det hele bunder i, at man vil udstykke Søholt. Når man flytter på landet, er det fordi, man vælger naturen til. Det er jo det omvendte i byen. Hele brandet med Silkeborg som ”Outdoor hovedstad” fungerer jo ikke, når man vil bygge høje siloer langs trækstien, siger han med henvisning til, at der i forbindelse med byggeriet skal bygges op til 22 meter høje rådnetanke.

Claus Løwe Klostergård mener da også, at man kan bruge renseanlæggets nuværende placering i Søholt mere fornuftigt. Om det bliver boliger, ved man ikke endnu, men han har selv flere idéer.

- Det kan være et nyt badested for borgerne. Vi har nogle populære steder nu, hvor der kommer mange mennesker, så der er brug for flere badefaciliteter. Det kunne være ét ønske, siger han.

Skal passe ind i landskabet

Claus Løwe Klostergård understreger, at man endnu ikke har lagt sigt fast på, hvordan det nye renseanlæg skal udformes i størrelse og højde. Han har dog en klar ambition om, at det skal passe ind i omgivelserne.

Er det ikke meget ambitiøst at tro, det kan lade sig gøre i det område?

- Jeg vil vove påstå, at hvis man har det som vision og ambition, så kan det også lykkes. Det er et særligt område, så det er vigtigt, det kommer til at indgå naturligt. Det nytter ikke at spare et par millioner hist og pist – hvis vi skal gøre det, skal det gøres ordentligt.

Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg kommune har blandt andet været på inspirationstur til Hillerød, hvor man i 2018 byggede et nyt renseanlæg. Foto: Hillerød Forsyning

Den plan stiller Martin Damgaard Kristensen sig umiddelbart skeptisk overfor, da det vil tage mange år at få reel beplantning til at skærme for anlægget.

Han mener, at man i stedet bør udvide anlæggene i Truust og Søholt. Hvis det ikke kan undgås at bygge et nyt, bør man gøre det to kilometer længere nord på i skoven.

- Der er ikke nogen tvivl om, at der skal bygges et nyt, hvis man trænger til det. I skoven vil man kunne bygge det med de samme forhold, og der vil det automatisk være skærmet i forvejen, siger han.

Den nuværende idéfase løber frem til februar, hvorefter kommunen vil arbejde videre med idéerne frem mod miljøvurderingen. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her