Politiker vil fejre byens store fødselsdag med nyt atlas - Det kan fortælle en historie om os selv
Den konservative byrådspolitiker Martin Jakobsen vil lave et atlas over bevaringsværdige bygninger i Silkeborg.
Der er ingen tvivl om, at Silkeborg er i en rivende udvikling. I både 2018 og 2019 havde Silkeborg den 8. højeste procentvise befolkningstilvækst i Danmark, og det betyder helt naturligt, at byen forandrer sig.
Der skal simpelthen bygges nyt for at få plads til de nye indbyggere. I den proces risikerer man dog også at rive bevaringsværdige bygninger ned - det mener i hvert fald Martin Jakobsen, der er byrådsmedlem for Konservative.
Han vil derfor have lavet et stort såkaldt atlas over bevaringsværdige bygninger i byen.
- De kan fortælle os en historie om os selv. Det fortæller, hvor vi har været, og hvor vi er nu, siger Martin Jakobsen.
Hvad siger byens borgere?
- Jeg synes, det er godt at have kulturen med os, siger Karin Hejselbæk Jessen.
- Jeg synes, det er pænt. Man fjerner historie fra byen, når man fjerner ting. Torvet var for eksempel hyggeligere i gamle dage, siger Torben Jensen.
- Hvis det er en stopklods for vigtig udvikling og ellers ikke bidrager med andet, synes jeg ikke, der er noget specielt bevaringsværdigt, siger Jeppe Fruensgaard.
Om det er en idé, der er værd at kaste penge efter, skal de beslutte i kommunens plan- og vejudvalg. Her er der umiddelbart opbakning til idéen, men et spørgsmål, der risikerer at dele vandene, er, hvor stort sådan et atlas skal være?
- Der kommer uenighed på smag og behag, men også den økonomi, der kan belaste kommunen. Man kan blive sat i den situation, at man skal enten overtage en bygning eller renovere en bygning, der er bevaringsværdig, siger Kuno Danielsen, der er næstformand i plan- og vejudvalget i kommunen valgt for DF.
Det er dog ikke noget, der bekymrer Martin Jakobsen.
- Jeg forestiller mig ikke, det vil være mange.
Silkeborg, der i år fylder 175 år, har lige nu 95.000 indbyggere i kommunen – omkring 47.000 af dem bor i selve byen.