Robotterne kommer: De kan både skabe flere jobs og mere i løn
Ifølge forsker skal man ikke frygte for, at robotterne overtager jobs. Det kan ligefrem have den modsatte effekt.
Der er ingen grund til at frygte, at robotter kommer og tager jobs, som bliver klaret af os mennesker. Det kan tværtimod være med til at presse lønniveauet op.
Det mener Jacob Rubæk Holm, der er lektor ved Aalborg Universitet.
- Med ny teknologi og robotter bliver man mere produktive. Det er den øgede produktivitet, der er grundlag for lønfremgang og for at holde fast på sit job, så jobbet ikke forsvinder.
- Der er ikke nogen jobs, hvor alle arbejdsopgaverne bliver erstattet af en robot. Spørgsmålet er, hvilke arbejdsopgaver der bliver erstattet. Det er vigtigt, at det er medarbejderen, der bliver videreuddannet til at kunne løse opgaverne med robotten, siger han.
Og ifølge forskeren, så kan det faktisk have den modsatte effekt, hvis man ikke forsøger at øge effektiviteten ved hjælp af teknologi.
- Hvis man ikke får ny teknologi og bliver mere produktiv, så kan der være jobs, som man helt sløjfer, fordi produktiviteten ikke stiger, siger han.
Kommune satser på robotter
TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt, hvordan Silkeborg Kommune har hyret en sludrende robot som rengøringskone. Det er udfordringer med at rekruttere medarbejdere, der har fået kommunen til at kigge robotternes vej.
Nu er kommunen begyndt at teste en ny robotmodel i Jysk Arena, hvor halgulvene er tidskrævende at gøre rene. Og spørger man Joel Engblad, der er sektionsleder ved Silkeborg Kommune, er der mange gode ting at sige om den nye robot.
- Det smarte er, at den næsten passer sig selv. Den kører selv ud og fylder vand på, tømmer det snavsede vand og lader op. Vi skal næsten intet gøre. Til gengæld kan vi bruge den tid, en medarbejder normalt vil bruge, på at lave andre opgaver, siger han
Det er kommunens strategi at få robotterne til at løse de mest simple arbejdsopgaver, så medarbejderne kan frigives til andre attraktive opgaver.