Ambulancen er for langsom, så nu skal borgerne lære at redde hinanden
Kurser i førstehjælp skal være et værn mod langsomme ambulancer i Ry. Man håber, det kan skabe mere tryghed hos borgerne.
Hvis du bor i postnummer 8680 Ry, skal du ikke forvente, at hjælpen kommer lige så hurtigt frem, som andre steder i Østjylland.
Faktisk er Ry ét blandt 34 postnumre i Østjylland, hvor mange ambulancer gennemsnitligt er længere tid undervejs til livstruende situationer end Region Midtjylland har et mål om.
- Det er nedslående læsning. Det har sådan set historisk altid været dårligt her, siger Jens Szabo, byrådsmedlem i Skanderborg Kommune for Venstre.
Nærmere bestemt er det kun i 84,4 procent af tilfældene, at en udrykning med en ambulance til en livstruende situation, en såkaldt A-kørsel, når frem inden for 15 minutter i postnummeret Ry.
Det er regionens mål, at 92 procent af ambulancerne kommer frem indenfor et kvarter, hvilket de opfylder, hvis man ser gennemsnitligt udover hele regionen og ikke på enkelte postnumre.
Politikerne i Skanderborg Kommune har i flere år forsøgt at gøre opmærksom på problemet, så nu forsøger de en anden løsning i form af førstehjælpskurser til borgerne.
- Det er noget af det, som vi hører vores borgere sige, at det efterlyser de, fortæller Jens Szabo.
Idéen om førstehjælpskurser blev til i samarbejde med Ry Borgerforening.
- Vi synes, at der er et behov herude, fordi der går så lang tid, inden ambulancen kommer, siger Karl-Erik Jørgensen, formand for Ry Borgerforening.
Når han taler med andre, som bor i byen, er han ikke i tvivl om, at det vil gøre en forskel.
- Jeg håber da, det er med til, at vi sammen skaber et mere trygt område, siger han.
Hurtig hjælp reddede Pers liv
Ægteparret Inge og Per Bergmann har boet i Ry i mange år og fik brug for hjælp, da fik Per Bergmann fik et hjertestop i deres hjem for halvandet år siden.
- Da jeg ikke kunne ruske liv i ham, var det bare med at tage telefonen og ringe 1-1-2, fortæller Inge Bergmann.
Hvad består et førstehjælpskursus af?
Der findes adskillige formål for førstehjælpen, men fælles for dem er, at man kan redde liv.
De forskellige typer førstehjælp er blandt andet forud for ulykker (eksempelvis færdselsulykker), hjertestop, sygdomme, småskader, blødninger, kemiske påvirkninger eller lignende.
Ved et førstehjælpskursus i forbindelse med ulykker eller hjertestop, stifter du bekendtskab med ABC-metoden.
ABC metoden er meget relevant i mange typer for førstehjælp og især i de kritiske situationer, hvor en person er bevidstløs eller ved bevidsthed. Du kan ret hurtigt vurdere, om en person er dette ved blot råbe og berøre ham eller hende. Ilt er en nødvendighed for hjernen, og derfor skal du altså sørge for at skabe frie luftveje, som går under betegnelsen
A for Airway. Du skal sikre, at patienten kan trække vejret, da det også er en forudsætning for blodcirkulation.
B står for Breathing, og derfor må du undersøge fremmedlegemer i munden, som kan have effekt på vejrtrækningen. Du kan dertil bøje hovedet let tilbage og skubbe hagen frem. Til gengæld kan bevidstløse personer ikke holde tungen fremme selv, og derfor skal du holde den, såfremt det er nødvendigt.
C for circulation er det skridt, hvor du må vurdere, om der er tegn på liv – altså vejrtrækning, hoste eller bevægelser.
Et førstehjælpskursus med henblik på kritiske situationer består blandt andet af at lære at skabe sikkerhed på skadestedet. Det består ydermere af at vurdere patienten og udøve den nødvendige førstehjælp derfra. Her kunne ABC metoden, efterfulgt af en hjertestarter, blive nødvendig.
Kilde: Genstarthjertet.dk
Derfor hilser ægteparret også det nye tilbud om førstehjælp velkommen.
- Det, synes jeg, lyder som en god idé. Der er nok mange, der ikke lige ved, hvad man skal gøre, siger Inge Bergmann og Per supplerer.
- Kurset kan vel gøre en mere rolig, ikke så nervøs og man har måske lært, hvor hårdt man skal trykke.
Heldigvis fik Per Bergmann hurtigt hjælp af sin kone, hjerteløbere og efterfølgende ambulancepersonale, så han i dag er kommet sig uden større mén.
Hvorfor skal kommunen betale?
Det er dog ikke alle borgere, der synes kommunen skal bruge penge på førstehjælpskurser, fordi regionen, isoleret set i postnummeret Ry, ikke kan leve op til egne servicemål.
- Det er pænt af kommunen, men jeg kan ikke rigtig se, hvorfor vi skal betale for noget, der en gang er betalt for, mener Gert Bo Jensen.
Da idéen første gang blev præsenteret, var han også hurtig til at lave et læserbrev til den lokale avis, da han har en oplevelse af, at Region Midtjylland i forvejen er meget hurtige til at sende patienter videre til kommunen.
- Der må være grænser for, hvad vi skal betale, mener han.
Venstres Jens Szabo forstår Gert Bo Jensens undren, men han mener alligevel, at det er en god idé med et kursus.
- Ja, det kan man godt stille spørgsmål til, men jeg synes, vi har en god dialog med regionen. De stiller med nogle fagfolk, som vil gennemføre det her kursus. Så det er et samarbejde, siger byrådspolitikeren for Venstre.
Selvom responstider betyder noget for byens borgere i dag, så var det ikke noget, der fyldte, da Inge Bergmann flyttede hertil.
- I det øjeblik man stifter familie og køber hus, så tænker man ikke lige på, hvor lang tid det tager, inden ambulancen kommer, hvis man får brug for den, siger hun.
Førstehjælpskurserne skal efter planen påbegyndes i slutningen af oktober og starten af november.