Bekymret forælder: Politikerne svigter vores handicappede børn
Kresten Jessens datter går på en specialskole for handicappede børn. Han efterlyser, at politikerne træffer en beslutning om, hvad der skal ske med skolen.
Kresten Jessen er far til Frida på ni år, som går på Hørningskolen. En specialskole for udviklingshæmmede børn. Skolen er for lille og skal højst sandsynligt flytte, men hvortil ved de ikke.
- I virkeligheden er jeg bekymret for, at vi har nogle politikere, som ikke vil min datter det bedste, siger Kresten Jessen til TV2 ØSTJYLLAND.
I flere år har der været tale om en udvidelse af Hørningskolen i Hørning – eller en flytning til større lokaler. Politikerne har besluttet, at en ny placering skulle være Pavillon 5 i Sølund, som står tom, og som skulle renoveres for 30 millioner kroner. En bygning på flere etager.
- Det har hele tiden handlet om bygninger, det har ikke handlet om vores børn. Det bekymrer mig vildt meget som forældre, siger Kresten Jessen, som også er næstformand i skolebestyrelsen for Hørningskolen.
Udfordringer i forhold til nærhed og tilgængelighed
I en rapport vurderer NERD Architects, at Pavillon 5 – uagtet tilgængelighedsmæssige tiltag – vil afføde en række udfordringer for Hørningskolen.
- Uanset bygningsmæssige tiltag eller organisatoriske omstillinger, vil man således formentligt ikke kunne imødekomme nærhedsbehovet for nogle elever, står der i rapporten.
Rapporten vurderer også, at der vil være positive effekter, hvis Hørningskolen og dens elever bliver placeret på Sølund. Men det anslås samtidig, at en renovering vil koste 40 procent mere end de afsatte 30 millioner kroner.
Uddrag fra Hørningskolen Helhedsplananalyse:
- Sølund som sted vil afføde en del positive effekter og muligheder for Hørningskolen, mens Pavillon 5 som bygning – uagtet tilgængelighedsmæssige tiltag – vil afføde en række udfordringer, når Hørningskolens praksis sammenholdes med Pavillon 5’s fysiske rammer.
- NERD præciserede, at der ved at sammenholde Hørningskolens praksis med Pavillon 5 som fysisk ramme, vil være en række udfordringer, der ikke alene kan løses med bygningsmæssige tiltag (elevator, ramper, mv.).
- Uanset bygningsmæssige tiltag eller organisatoriske omstillinger, vil man således formentligt ikke kunne imødekomme nærhedsbehovet for nogle elever.
- Det anslås, at udgifterne til en renovering af Pavillon 5 med udgangspunkt i nærværende helhedsplan, vil ligge ca. 40% over rammen. Cirka 12 mio. kroner dyrere.
- Det pointeres, at Sølund indeholder helt enestående muligheder, som ikke er mange specialskoler forundt.
De fleste børn med handicap har meget få voksenmodeller i samme situation at spejle sig i. Den enkelte elev og dennes forældre vil have muligheden for at spejle sig i tilværelsen på Sølund og herigennem forberede sig på en tilværelse som voksen.
Kilde: NERD Architects
Nu er der så flere scenarier i spil, som politikerne vil have undersøgt yderligere. Og her er Pavillon 5 stadig i spil – til stor bekymring for forældrene.
- De sidste par år har vi alle sammen været ret usikre på, hvad der skal ske med Hørningskolen. Vi er generelt meget bekymret, for det er vores børn, det handler om, siger forælder Kresten Jessen.
Han frygter, at politikerne først tør træffe en beslutning efter kommunalvalget til november – og derefter vil vælge Pavillon 5.
- Det er det, de hele tiden har arbejdet henimod. Det er, at de skal bruge i forvejen eksisterende bygninger. Det handler om bygninger og ikke om børn, og det er et problem, siger Kresten Jessen.
Udvalgsformand: Vi undersøger flere mulige scenarier
Forældrene føler, at det her handler mere om bygninger end om børnene, men det afviser formanden for Undervisnings- og Børneudvalget.
- Det synes jeg ikke, det gør. Det her er en udløber af, at repræsentanter fra Hørningsskolens bestyrelse og ledelse, kom til os og sagde, de ikke kunne være i de rammer, der var på Hørningskolen – og ønskede andre rammer og nævnte selv Sølund, siger formand for Undervisnings- og Børneudvalget, Trine Frengler (A).
Hun mener, at der er en rød tråd i at få Hørningskolen til Sølund, hvor der inden længe vil åbne et nyt dagtilbud med specialafdeling, og der er et aktivitetscenter for voksne over 18 år.
- Der er svømmehal, natur og Sølund Musik-Festival. Der er mange ting, som gør Sølund til et fedt sted, siger hun.
Men selvom rapporten påpeger negative konsekvenser ved at flytte specialskolen til netop Pavillon 5, så er den stadig i spil, forklarer hun.
- Vi har ikke truffet nogen beslutning endnu. Der er mange scenarier i spil, og vi har stillet spørgsmål til dem, som vi er blevet præsenteret for – og også spørgsmål til helt nye scenarier, og de spørgsmål sidder den her arbejdsgruppe og kigger på, siger Trine Frengler og fortsætter.
- Det er ikke sikkert, at alle kommer til at elske det, men vi håber, at vi finder nogle løsninger, så alle kan se sig selv i det. Vi er gået ind i det, for at sikre de bedst mulige vilkår for de børn og unge med særlige behov, som går på Hørningskolen nu og for fremtiden.
- Vi lytter til bekymringerne
Trine Frengler siger, at de vil lytte til de bekymringer, som forældrene har, og tage dem med i overvejelserne. Derfor tager det længere tid end forventet, før der er en beslutning.
- Hvis vi var ligeglade, så havde vi bare truffet beslutningen om Pavillon 5. Det, at vi giver det en omgang mere, er et udtryk for at lytte til bekymringerne og finde en løsning, som er langtidsholdbar, siger Trine Frengler.
Så det har ikke noget med kommunalvalget at gøre?
- Uanset hvad jeg siger, så vil nogen sige, at det har det, men det gør det ikke fra mit synspunkt. Det handler om at finde de bedst mulige løsninger for alle.
Oprindeligt skulle Hørningskolen være flyttet i slutningen af 2023. Indtil der er en endelig løsning, ved de ikke, hvornår det bliver.