Da Simones far døde af druk, fik hun brug for hjælp

Simone Bak voksede op med en far, som havde et alkoholmisbrug, og for hende var det afgørende at få hjælp til at snakke om det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Da Simone Bak gik i 9. klasse, begyndte hendes far at drikke. I 2016 tog det livet af ham.

Det kan være tabubelagt at vokse op med en mor eller far med et misbrug, og det kræver ofte indblanding udefra.

Det er noget, Simone Bak fra Skovby kender til. Hendes far begyndte at drikke, da hun gik i 9. klasse, og misbruget blev så voldsomt, at det i 2016 tog livet af ham. Et år efter søgte hun hjælp fra kommunen til at få luftet de tunge tanker med ligesindede.

- Jeg havde rigtig meget brug for hjælpen. Jeg havde svært ved at mærke mig selv og være i kontakt med mine egne følelser, og det gik ud over de nærmeste omkring mig, siger Simone Bak.

Et år efter farens død opsøgte Simone Bak hjælp til at få luftet de svære tanker.

Bryde tabuet

Samtaletilbuddet, som Simone Bak benyttede sig af, kaldes BRUS. Det er et professionelt og gratis tilbud for børn og unge, der vokser op i familier med rusmiddelproblemer. 

Og mange flere børn og unge skal kende til netop den mulighed.

Derfor var Skanderborg Kommunes 10. klasser mandag til oplæg afholdt af Skanderborg Rusmiddelcenter. Formålet var blandt andet at nedbryde tabuet om at vokse op i en familie med misbrug.

- Vi håber, at de unge får det med sig, at der er hjælp at hente, og de heller ikke er alene om at have de her vanskeligheder derhjemme, siger Dorthe Wirring, som er misbrugsbehandler ved Skanderborg Misbrugscenter.

BRUS er et fælleskommunalt projekt og findes i ti andre kommuner i Midtjylland. Ifølge Skanderborg Rusmiddelcenter vokser 1.700 børn op i et hjem med rusmiddelproblemer i Skanderborg Kommune.

Anders Jepsen, som er leder for UCS10, er glad for tiltaget.

- Hvis vi på en eller anden måde allerede nu kan få bare én til at kontakte rusmiddelcenteret og få noget hjælp, så er hele arrangementet alt værd, siger Anders Jepsen.

I alt har 2.480 børn og unge i Midtjylland fået hjælp, og Dorthe Wirring fortæller, at de i Skanderborg oplever en stigende tilgang.

Gennem samtaleforløbet fik Simone Bak hjælp til at håndtere, at farens drikkeri skulle få så store konsekvenser. - Jeg fik en forståelse for min far og hans situation, siger hun i dag.

Mindes med glæde

For Simone Bak har hjælpen været altafgørende.

- Det var godt at få det snakket igennem, og jeg fik en forståelse for min far og hans situation. Og så startede jeg i et gruppeforløb og mødte nogle andre som kendte til det, og har været i lignende situationer, og det var megarart at kunne genkende nogle ting og føle sig forstået.

Hun håber, at flere tager imod tilbuddet. 

- Nu er jeg nået dertil efter et forløb i BRUS, at nu kan jeg mindes det med glæde, og jeg kan se på det og savne ham og savne det, siger Simone Bak.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her