Finalist i Årets Landsby: - Jeg tænkte egentlig ikke, at det var muligt
De tre finalister er fundet til Året Landsby 2021. I blandt finalisterne er Stjær fra Skanderborg, der tidligere er blevet kåret til Årets Landsby i Skanderborg.
- Stjær er sådan et sted, hvor hvis man kaster en idé op i luften, så bliver den grebet.
Sådan beskriver formanden for bestyrelsen i Stjær Borgerforening Helle Simoni Thorup Stjær, den landsby hun bor i.
Og nu er Stjær også gået hele vejen til finalen i Årets Landsby 2021.
Landsbyen, der ligger i Skanderborg Kommune tæt ved Galten, er én ud af tre finalister i årets konkurrence.
- Det er da helt vildt spændende at være kommet i finalen. Det betyder da rigtig meget for os, siger Helle Simoni Thorup til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge formanden for borgerforeningen, startede de egentlig med at skrive en ansøgning uden de store forventninger, men da de begyndte af remse alle deres projekter og ideer i landsbyen op, begyndte de selv at blive helt imponeret i den 1000 indbygger store landsby.
- Der findes så mange seje landsbyer i Danmark, så det tænkte jeg egentlig ikke, at det var muligt. Men da vi skrev ansøgningen, kunne jeg godt se, at vi også selv har gjort en del i vores landsby, siger Borgerforeningsformanden.
Den nytænkende landsby
Årets tema i konkurrencen er ”den nytænkende landsby”, og netop det er Stjær ifølge bedømmelseskomitéen enormt dygtige til.
- I år har vi ledt efter en nytænkende landsby, der kan vise vejen for udvikling i landsbyer landet over. Og det er nogle umådeligt imponerende landsbyfællesskaber, vi skal introduceres til i år, siger Carsten Hansen, der er formand for bedømmelseskomitéen og tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter, i en pressemeddelelse.
De kriterier som komitéen har lagt vægt på er:
Aktiviteter med konkrete effekter i form af øget tilflytning, ny erhvervsudvikling eller nye fællesskabsformer.
Originaliteten og pionérelementet i landsbyens initiativer og idéer, herunder muligheden for at applicere landsbyens initiativer i andre kontekster.
Gruppen af landsbybeboere, der står bag ansøgningen.
Stjærs bæredygtige og grønne handleplan, der blev skudt i gang i januar 2020, har været en stor faktor i bedømmelsen af landsbyen.
Blandt andet har indbyggerne lavet tiltag så som vilde havevandringer, en gruppe for el-bil interesserede, og indsamlet penge til to lade-standere.
- Det er spændende at leve i en landsby med masser af visioner. Vi er et sted, der eksperimenterer meget, og det er fedt, siger Helene Simoni Thorup, formand for Stjær Borgerforening.
Derudover har landsbyen vist stort medborgerskab ved at arrangere corona-banko, holde digital kirke-kaffe og etablere en hotline for de ældre i byen, der ikke kunne finde ud af de digitale forandringer i samfundet.
- Jeg tror, at vi har været godt til at række ud og lave partnerskaber med organisationer eller andre. Alt det her, kan vi jo ikke klare alene, siger formanden.
Borgmester: - Jeg er fuld af beundring
Skanderborgs borgmester Frands Fischer er glad for, at Stjær som landsby viser vejen for, hvad man kan opnå med engagement og fællesskab.
- Jeg er glad og stolt på Stjærs vegne og sådan set også over borgerne i Stjær, siger Frands Fischer, borgmester i Skanderborg Kommune, Soc. Dem.
Stjær blev kåret til årets landsby i Skanderborg i 2019, og den gang var der fokus på naturen, og hvordan man knytter den sammen med landsbyerne.
- Når de kaster sig over noget, så gør de fuldt ud. Jeg er fuld af beundring, og stolt over borgerne i Stjær. Det er borgernes fortjeneste, og vi skal huske at fejre nomineringen, siger borgmesteren.
Dommerkomitéen tager rundt til de forskellige landsbyer i august, umiddelbart efter sommerferien, og udpeger kort tid derefter en vinder.
Fakta om Årets Landsby:
- Årets Landsby er en pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 25. gang. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
- Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. I år hædrer prisen 'Den nytænkende landsby', som har formået at omsætte coronakrisen til positive muligheder for sine indbyggere.
- Sidste års tema var " Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?", og vinderen var landsbyen Haastrup på Sydfyn.