Nye sejlere støder på grund på stribe: På vej mod endnu et rekordår

Redningsstationen Nordfalcken er travlt beskæftiget af nye sejlere, der kommer i problemer til søs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I 2020 havde Nordfalcken været afsted 30 gange på nuværende tidspunkt. I år er tallet 45 - en stigning på 50 procent.

Mens det har været mere eller mindre umuligt at rejse ud i den store verden, har mange østjyder valgt at udforske de danske farvande i stedet. Det har havnene kunnet mærket, hvor det efterhånden er lidt af en opgave, blot at sikre sig en bådplads.

Det har dog også sat sine spor hos Nordfalcken i Egå, der er en frivillig redningstjeneste.

- Det har været et givtigt forår for os i hvert fald, siger Mads Thøger Jensen, formand for Nordfalcken.

Sidste år havde Nordfalcken 85 udrykninger fordelt over hele året, hvilket var rekord. I løbet af årets første seks måneder, har de allerede været afsted 45 gange.

- Vi oplever igen en travl sæson. Folk er kommet mere på vandet end tidligere - formentlig på grund af corona, hvor man er blevet hjemme og har købt båd, siger Mads Thøger Jensen.

En udrykning kan være alt fra grundstødninger, motorproblemer eller både, der tager vand ind. Det er dog særligt de nye sejlere, der dukker op i statistikkerne, og de kan af og til være sværere at hjælpe end de rutinerede, der har styr helt styr på båden.

- Hvis vi har en fritrækning af en grundstødt sejlbåd, er det lettest for os at tage fat i storfaldet, krænge båden og trække dem fri. Det er hurtigt og skånsomt, men når man beder dem om at gøre storfaldet klar, er det ikke dem alle, der er klar over, hvad det er, siger Mads Thøger Jensen.

Johnny Hansen har fået bådplads i Kalø. Han kalder sig selv for lidt af en forsigtigper, og har endnu ikke været i problemer.

Nordfalcken har udgangspunkt i Egå Marina, men dækker hele Aarhus bugten. Det har Johnny Hansen, der selv er ny sejler, da også lagt mærke til, selvom han endnu ikke har haft brug for hjælp på vandet.

- Det giver en enorm stor tryghed. Uanset hvordan og hvorledes man kommer i et havari, kan man ringe til dem, og de er der stort set med det samme, siger han. 

Alle må sejle

I princippet må alle sejle fritidsfartøjer med en skroglængde på under 15 meter, uden at have kørekort til båd. Er fartøjet planende, skal man have det lovmæssige speedbådskort. 

Kilde: Dansk Speedbådsskole

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her