Friplejehjem skyder op: Nu vil kommune være med - men det vækker bekymring

De senere år er antallet af friplejehjemspladser steget markant, og nu vil politikere også have dem til Skanderborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
For fem år siden slog Kjellerup Friplejehjem dørene op som det første i Silkeborg Kommune.

Antallet af friplejehjemspladser er vokset markant de senere år. I Østjylland var der i 2015 40 pladser. Sidste år var det vokset til 178 ifølge tal fra Danmarks Statistik.

I Skanderborg Kommune har byrådet besluttet, at de også vil være med.

- Drømmescenariet er, at vi får et eller flere friplejehjem i Skanderborg Kommune. Det vil give valgfrihed til de ældre, og det er der stor værdi i, siger socialudvalgsformand i Skanderborg Kommune, Anders Rosenstand Laugesen (V).

Det vækker stor glæde i Låsby, hvor Børge Møller i mange år har kæmpet for, at de skal have et friplejehjem.

- Friplejehjem har typisk et meget lokalt islæt. Og det er noget, som tiltaler os rigtig meget, siger Børge Møller, som er en af initiativtagerne til at få et friplejehjem til Låsby, og som også er medlem af Seniorrådet.

Det er især den lokale forankring, som lokker - og det at man lokalt selv bestemmer på friplejehjemmet, hvordan pengene skal bruges. 

Vi har ikke behov for flere plejehjemspladser lige nu, men vi mangler personale til de plejehjem, vi har.
Karl-Erik Jørgensen, medlem af Seniorrådet i Skanderborg Kommune.

Personalemangel bekymrer

Et andet medlem i Seniorrådet er knap så positivt stemt over for, at Skanderborg skal tiltrække fondsdrevne friplejehjem.

- Jeg synes, vi har nogle rigtig gode plejehjem i forvejen. Vi har ikke behov for flere plejehjemspladser lige nu, men vi mangler personale til de plejehjem, vi har, siger Karl-Erik Jørgensen.

Karl-Erik Jørgensen frygter, at friplejehjem vil øge personalemanglen på plejecentrene, og at de kommunale plejehjem vil ende med de ældre, som har mest brug for pleje.

I flere kommuner har det været svært at finde ferieafløsere og vikarer her i sommerferien, og det problem vil bare blive større med friplejehjem, frygter Karl-Erik Jørgensen.

Uanset hvor mange friplejehjem der kommer, så er det de samme ældre som skal passes. Derfor bliver personalemanglen ikke større af, at der kommer friplejehjem i kommunen.
Anders Laugesen (V), socialudvalgsformand, Skanderborg Kommune.

Socialudvalgsformand Anders Rosenstand Laugesen er ikke nervøs for, at friplejehjem skal tage personale fra de kommunale.

- Det er svært at skaffe personale, og det er en stor udfordring. Uanset hvor mange friplejehjem der kommer, så er det de samme ældre, som skal passes. Derfor bliver personalemanglen ikke større af, at der kommer friplejehjem i kommunen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Kjellerup Friplejehjem åbnede som det første friplejehjem i Silkeborg Kommune for fem år siden. Det er beboer Verner Lund lykkelig for.

Hvad skal vi med dem?

Byrådskollega Claus Leick (SF) er modstander af friplejehjem, og forstår ikke, hvorfor man mener, der er et behov for dem i Skanderborg Kommune. 

- Jeg synes, vores tilbud er supergode i forvejen, og så må vi forbedre det, hvis det er det, vi vil, fremfor at få en privataktør til at gøre det, siger han og fortsætter.

- Plejen af ældre er vores allervigtigste kerneopgave. Det er vigtigt, at det fungerer, og at de ældre ikke skal mødes af for mange mellemled, siger Claus Leick (SF).

Hvad er et friplejehjem:

  • Et friplejehjem kan være privat eller selvejende. 
  • Oftest er de etableret af en selvejende fond, men hovedsagligt drevet med offentligt tilskud. 
  • Man skal være visiteret en plejehjemsplads for at kunne bo på et friplejehjem. 
  • Friplejehjemmene har egne ventelister, og de kan opstille egne kriterier for, hvilke ansøgere der skal tilbydes plads.
  • De er underlagt samme tilsyn og krav, som de kommunale plejehjem.
  • Man har frit valg til at vælge at flytte ind på et friplejehjem både i og udenfor opholdskommunen.
  • Friplejehjem har ofte en profil med særlige værdier og sin egen kultur.


Kilde: Ældre Sagen m.a.

Derudover frygter han også, at man på sigt kan få tomme plejeboliger i kommunen.

- Det kan være svært nok at ramme plet som kommunal aktør, og i sidste ende skal vi som kommune betale. Vi kan risikere at få tomme plejeboliger i kommunen, og økonomisk kan det blive sværere at styre, siger Claus Leick til TV2 ØSTJYLLAND.

Det ser socialudvalgsformanden ikke som et problem – da han mener, at kommunen kan spare penge, hvis de ikke skal ud og opføre nye kommunale pladser.

- Jeg er ikke bekymret i den her retning, fordi vi står over for en kæmpemæssig stigning af ældre. Hvis der kommer lidt flere friplejehjemspladser, end vi havde tænkt os, så kan vi skrue ned for de ekstra kommunale pladser, som vi skulle ud at opføre, siger Anders Rosenstand Laugesen.

Jeg er bange for, at vores kommunale plejehjem får alle de tunge beboere, og dermed skabes der et dårligere miljø på vores kommunale plejehjem.
Karl-Erik Jørgensen, medlem af Seniorrådet, Skanderborg Kommune.

Frygter, der bliver skabt et A og et B-hold

Claus Leick mener også, at man kan risikere, at friplejehjemmene vil skabe en forskelsbehandling for de ældre.

- Hvis vi skal til at drive flere plejehjem, så kan jeg godt se, at det bliver de kommunale, som bliver taberne og ikke kan tiltrække personale nok. Og så får du et A- og B-hold af de ældre, siger han.

Samme bekymring har Karl-Erik Jørgensen.

- Jeg er bange for, at vores kommunale plejehjem får alle de tunge beboere, og dermed skabes der et dårligere miljø på vores kommunale plejehjem, og det synes jeg, er en smule uforskammet af vores byrådspolitikere, siger medlem af Seniorrådet Karl-Erik Jørgensen.

Er du ikke bange for, at de ældre bliver opdelt i et A og et B-hold?

- Overhovedet ikke. Vi har spurgt OK-fonden og Danske Diakonhjem på et dialogmøde, og sådan agerer de ikke. De skal tage en lige så stor andel af ekstra udfordrede borgere som de kommunale. Det stoler jeg på, når de siger det, siger socialudvalgsformand, Anders Rosenstand Laugesen.

Tirsdag den 10. august skal Socialudvalget arbejde videre med, hvilken retning og hvordan rammerne skal være for det videre arbejde med friplejehjem til Skanderborg Kommune.  

Indtil videre er kommunen i dialog med OK-Fonden, Danske Diakonhjem og den selvejende institution Hårby Friplejehjem.

Sådan er det gået det første friplejehjem i Silkeborg Kommune:

For cirka fem år siden slog Kjellerup Friplejehjem dørene op. De er en del af Danske Diakonhjem.

- I starten var der meget skeptisk omkring det, og man vidste ikke lige, hvordan vi skulle samarbejde omkring det her med kommunen, siger forstander Mette Kayerød Jochumsen til TV2 ØSTJYLLAND.

I dag har de et godt samarbejde med Silkeborg Kommune, mener hun. 

- Det har været en proces med bump undervejs, men jeg synes, vi er kommet et godt stykke, og vi har et rigtig godt samarbejde i dag, siger forstanderen. 

Friplejehjemmet er populært, og lige nu har de en venteliste på omkring 30. 

- Jeg tænker, at folk vælger det her, fordi det er et værdigbaseret alternativ til det kommunale. Vores værdier som blandt andet bygger på fællesskab og hjemlighed, siger Mette Kayerød Jochumsen. 

I forhold til bekymringerne om, at de kun vælger de ældre, som er mest velfungerende, så passer det ikke, fortæller hun.

- Overhovedet ikke. Slet ikke. Vi forsøger virkelig at se på, hvad er behovet for den her familie. Hvem har mest brug for hjælp her og nu, og hvordan kan vi give dem det bedste tilbud, siger hun.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her