Her skal beboerne selv svinge kosten – og de har aldrig haft det bedre
En særlig metode skal give plejehjemsboere mere livskvalitet. Efter et år har flere fordele vist sig.
På et plejehjem i Hørning er beboeren Allan Søren Høg Thomsen i gang med den daglige rengøring, mens han støtter sig til kosten.
Andre tager af bordet eller tager opvasken. Og hvor man kunne fristes til at tænke, om det ikke er en opgave for personalet, så er det ikke tilfældet her. Faktisk sætter Allan en ære i at være en del af de daglige gøremål.
- Ellers bliver tiden for lang for mig. Jeg vil meget gerne hjælpe til med det, jeg kan. Så gør man da en bette smule gavn, siger han.
Han er en af 66 beboere på Plejecenter Præstehaven, som har en helt særlig tilgang til, hvordan sådan et skal drives.
Ændringer giver mere livskvalitet
Det er ikke de ældre alene, der står for det praktiske, men plejehjemmet er ledet og drevet efter filosofien Eden Alternative. Her er grundtanken, at beboerne med mere selvbestemmelse også får en bedre livskvalitet.
Eden Alternative
Eden-filosofien er udviklet og startet af den amerikanske læge og geriater dr. W.H. Thomas i begyndelsen af 90’erne. Senere har Eden Denmark fordansket filosofien, så den passer til den danske kultur.
Det er en filosofi og strategi, som har til formål at ændre kulturen i plejeboligerne fra ikke kun at være en institution til også at være et hjem.
Her indgår dyr, børn og planter derfor som en del af hverdagen, ligesom beboernes ret til selv at bestemme er i fokus.
Registreringen bliver fornyet hvert år på et årsmøde på det enkelte plejehjem.
Kilde: Eden Denmark
Konceptet er ikke nyt i Danmark og findes på flere plejehjem rundt i landet.
Det har indtil videre kørt i et år på plejecenteret i Hørning og har haft stor betydning, fortæller Anette Noes Pedersen, social- og sundhedshjælper på Plejecenter Præstehaven.
- Før var det mere institutionsagtigt, hvor det nu er mere et hjem, siger hun.
Rent praktisk indebærer det, at de ældre ikke blot modtager hjælp, men de også deltager i hverdagens gøremål - som i en almindelig familie.
Det betyder også, at beboerne kommer mere ud og oplever mere.
En usædvanlig udflugt
For mens opgaverne for eksempel være at hjælpe med opvasken eller lægge deres eget tøj på plads, så giver metoden også plads til udflugter.
Så da vegetarfrikadellerne, der for nyligt var på menuen, ikke fik mundvandet til at løbe hos en gruppe beboere, kom der et friskt forslag.
Hvad med en udflugt til den kinesiske?
- Det havde der ikke været ressourcer til før, siger Anette Noes Pedersen.
- I dag får vi så meget hjælp af beboerne til at klare de daglige gøremål, så vi kan frigive noget tid.
Derfor blev svaret et ja til stor glæde for flere beboere.
Sygefravær faldt
Metoden har ikke kun gjort noget godt for beboerne, men også personalet, som har oplevet et fald i sygefraværet. Det er gået fra ti til fire procenter.
- Jeg føler en glæde ved at skulle på arbejde, siger Anette Noes Pedersen.
I dag arbejder alle plejehjem i Skanderborg Kommune ud fra Edens principper. Det samme gør sig gældende på flere plejehjem i blandt andet Odder og Aarhus Kommune.
Se hele indslaget fra plejehjemmet her: