I krig med kommunen: - Der bliver kørt benhårdt på med jura
En gammel sag har skabt splid mellem Nicolai Blom Pedersen og Skanderborg Kommune, som har hevet flere jurister ind i kampen.
Nicolai Blom Pedersen står med et noget atypisk problem, der rækker 26 år tilbage i tiden, og som nu giver ham og Skanderborg Kommune store udfordringer.
Den forhenværende Ry Kommune har nemlig i 1998 ulovligt etableret regnvands-faskiner på Nicolai Blom Pedersens private grund. Desuden er rørføringen fra afløbene trukket forkert, hvilket betyder, at for eksempel regnvand ryger i spildevands-kloakken.
Det opdager Nicolai Blom Pedersen i 2021 ved et tilfælde under et renoveringsprojekt. Og nu står kampen om regningen for at udbedre fejlene mellem Nicolai Blom Pedersen og Skanderborg Kommune - og muligvis kan 22 naboer stå i præcis samme situation.
- Jeg frygter, at jeg skal ud og finde 50-100.000 kroner til en entreprenør, der skal lovliggøre min kloak, lyder det fra Nicolai Blom Pedersen til TV2 Østjylland.
Skanderborg Kommune vil nemlig have ham til at separatkloakere sit hus for egen regning, og dermed skal han selv lave det arbejde om, som Ry Kommune i sin tid udførte på grunden.
Ulovligt udført
Efter at Nicolai Blom Pedersen har gjort Skanderborg Kommune opmærksom på problemet, inddrager kommunen flere jurister. Samtlige konkluderer, at arbejdet er ulovligt udført, og at den tidligere Ry Kommune, nu Skanderborg Kommune, har ansvaret.
Blandt andet skriver Codex Advokater i en skrivelse til kommunen:
- Når det så åbenbart ikke er blevet gjort ordentligt, mener jeg, at det knytter sig til den daværende Ry Kommunes udførelse af opgaven, og dermed at det er kommunens problem i dag.
Skanderborg Kommunes egen juridiske afdeling kommer frem til samme afgørelse:
- Det er daværende Ry Kommune, som påtager sig ansvaret for sagen. Det er der indgået en skriftlig aftale om i 1998. Dette ansvar vil påhvile Skanderborg Kommune i dag.
Juristeri
Hele to juridiske vurderinger giver altså Nicolai Blom Pedersen ret. Alligevel fortsætter slagsmålet med kommunen.
I stedet for at løse problemet vælger Skanderborg Kommune nemlig at få lavet en tredje juridisk vurdering af sagen.
- Man kører på med jurist efter jurist. Så finder forvaltningen en tredje jurist, som lige pludselig har en helt anden vurdering af sagen. Og så bliver der bare kørt benhårdt på med jura.
Vender sagen på hovedet
I den tredje juridiske vurdering lyder konklusionen, at problematikken, der udspringer af kommunale aktiviteter helt tilbage fra 1998, er forældet. Og det komplicerer sagen yderligere.
Imens står Nicolai Blom Pedersen undrende og afventende tilbage:
- Er det sådan en kommune, Skanderborg Kommune vil være? Hvor man bare tromler borgerne med jura, og ikke vil stå ved de fejl og mangler, der er lavet?
Hverken formand for Klima-, Plan- og Miljøudvalget i Skanderborg Kommune Claus Leick (SF) eller næstformand Andreas Tang-Brock (S) har ønsket at give en kommentar til TV2 Østjylland om, hvilken afgørelse de hælder til at træffe på det kommende udvalgsmøde, da de ikke mener, sagen endnu er fuldt oplyst.
Skanderborg Kommunes forvaltning har heller ikke ønsket at stille op til en kommentar.
Klima-, Plan- og Miljøudvalget i Skanderborg Kommune forventes at træffe en beslutning i sagen om en måned.