Kirke rykker på p-pladsen: I år behøver børnene ikke være stille
2020 har været et særligt år - også for præster. Stilling Kirke har lejet mobilscene og hyret ekstra musikere og sangere. Det bliver alternativt og festligt, lover de.
Julegudstjenester er for folkekirken, hvad Black Friday er for detailhandlen. Ligesom årets store handelsdag er årets højdepunkt i kirker landet over også præget af coronarestriktioner, der dikterer afstand og håndsprit.
I Stilling Kirke har man taget konsekvensen. Julegudstjenesten i år er rykket udenfor på parkeringspladsen, som man også gjorde til påske og ved sommerens konfirmationer.
Det fortæller sognepræst Lisbeth Westring Kristensen.
- Påsken var det første, og det var spontant. Vi trængte til at gøre noget, siger hun.
Da den første gudstjeneste blev afviklet til påske måtte kirken improvisere undervejs. Kort tid før første gudstjeneste kom sognepræsten i tanke om, at hun manglede en prædikestol.
- Jeg fandt en trappestige, som jeg moslede mig op på, hver gang jeg skulle sige noget, siger hun.
Men kirkegængerne - eller kirkebilisterne - tog godt imod initiativet, og Stilling Kirke har gentaget det flere gange siden. Blandt andet ved sommerens konfirmationer, hvor TV2 ØSTJYLLAND var med.
Julegudstjenesterne har i denne uge affødt stor debat. Kan det forsvares at samle folk i kirkerne, når smittetallet buldrer derudaf, og vi kun bør samles ti juleaften? Det mener 3800 kirkesangere- og tjenere ikke. De har skrevet under på, at de mener, gudstjenesterne bør aflyses eller som minimum foregå uden sang.
Vil aflyse gudstjenester i hele landet
Jacob Skov Andersen startede indsamlingen af underskrifter. Han er kirkesanger i Grundtvigs Kirke i København, og han vil have regeringen og landets biskopper til at tage affære. Det er dem, der beslutter, om der skal afholdes gudstjenester eller ej.
- Det smerter os at skrive denne opfordring, fordi vi elsker at spille, synge og holde gudstjeneste i kirken til jul. Det er en af de mest specielle og hyggelige højtider at være ansat i folkekirken i. Men i år glæder vi os ikke. Vi føler en knude i maven over at skulle passe vores arbejde denne jul, fordi vi ved, hvor mange mennesker kirken kommer til at samle, uden at kirken kan garantere for deres sikkerhed, står der i henvendelsen.
Men det bliver ikke et tema i Stilling Kirke. Lisbeth Westring Kristensen og hendes medarbejdere har overvejet flere løsninger som alternativ til gudstjenester i kirken.
Eneste løsning
Hver gang er man vendt tilbage til, at drive-in var det mest optimale i forhold til at sikre, at alle kan føle sig trygge ved at gå til gudstjeneste i en tid, hvor coronasmitten er blusset op til sit højeste niveau under epidemien.
Sognepræsten mener også, at der sker noget særligt, når folk sidder i deres biler i stedet for i en stor forsamling i kirken.
- Inde i bilerne opstår der også et lille højtideligt rum. Der sidder familierne, som hører juleevangeliet, synger julesalmer og bliver velsignet.
I den 800 år gamle kirke er træbænkene hårde, man kan ikke få mad eller drikke, og man skal være stille. Det behøver man til gengæld ikke i sin bil.
- Nogle fortalte os, at de havde oplevet, at deres børn havde spurgt ind til nogle ting, og så havde de fået svar. Der er en tendens til, at man skal være stille i kirken, men det behøver man jo ikke i bilen, siger Lisbeth Westring Kristensen.
Har lejet mobilscene
Det er første gang i kirkens 800 år gamle historie, at julegudstjenesten bliver uden folk i kirken. Til gengæld har kirken gjort lidt ekstra ud af 'showet' i år.
Prædikestolen er en mobilscene, hvor sognepræsten afvikler gudstjenesten fra. Der bliver lavet et stort krybespil, og der er hyret ekstra musikere og sangere ind, så julesalmerne når ud til alle bilerne på parkeringspladsen.
- Jeg glæder mig rigtig meget til det, siger Lisbeth Westring Kristensen.
Årets gudstjeneste bliver afholdt en p-plads ved Stilling Kirke, som er udlånt af Bestsellerkoncernen.
Kulturminister Joy Mogensen oplyser, at hun er i gang med at genoverveje, om årets gudstjenester i Folkekirken skal gennemføres som planlagt.