Købmand tager af privat opsparing for at betale regningerne

Mange købmænd kæmper med høje elpriser og risikerer at dreje nøglen om. En af dem kan blive Naseer Ahmad. Han driver den eneste købmandsbutik, der er tilbage i byen.

Udgivet Opdateret
Naseer Ahmad kæmper for at holde den eneste købmandsbutik i Virring åbent. Foto: Privatfoto

Borgerne i Virring kan måske risikere at handle udenbys fremover.

42-årige Naseer Ahmad, som er den eneste købmand i den lille by Virring ved Skanderborg, fortæller, at det bliver sværere og sværere at hamle op med de støt stigende energipriser.

- Lige nu har vi den hårdeste overlevelseskamp. Vi står på vippen lige nu og ved ikke, hvor længe vi kan blive ved med det, siger Naseer Ahmad.

Min Købmand er den eneste butik tilbage i Virring med cirka 1000 indbyggere. / Foto: Privatfoto

Seksdobbelt elregning

Naseer Ahmad overtog butikken Min Købmand i Virring i begyndelsen af 2020. Dengang lød elregningen på et sted mellem 20.000 og 25.000 kroner for en periode på to måneder.

- Sammenlignet med i dag, hvor jeg for nylig fik en elregning på 20 dage på 47.500 kroner. Så vi er oppe på omkring 140.000 kroner for to måneder, siger Naseer Ahmad.

Til venstre er fryseren tømt og slukket for at spare på butikkens elforbrug. / Foto: Privatfoto

Derfor har han også slukket for halvdelen af lysene i butikken, slukket for flere frysere og køleskabe og som en konsekvens af det midlertidigt fjernet en fast del af butikkens sortiment.

- Det eneste, vi kan gøre, er at spare, spare og spare. Hvis det ikke er nok, så må vi sætte os sammen og se på, hvor vi ellers kan spare, siger Naseer Ahmad.

- Det næste kan være, at vi ikke sælger kolde øl eller sodavand. Eller at vores sortiment indenfor mejeri eller frugt og grønt bliver endnu mindre, så vi kan slukke for flere køleskabe.

Naseer Ahmad har slukket for flere køleskabe i butikken. / Foto: Privatfoto

Blandede følelser

Indtil videre har Naseer Ahmad betalt regningerne ved at tage af sin private opsparing. Men det har ikke været nok. Derfor har han også lånt penge i banken og af sin nærmeste familie.

- Jeg tænker på, hvordan jeg kan betale huslejen, lønningerne og de forskellige regninger, der bliver ved med at komme. Det er ligesom et skakspil for mig, siger Naseer Ahmad.

Naseer Ahmad har ikke overvejet, hvad han skal lave, hvis han må lukke butikkerne. / Foto: Privatfoto

Naseer Ahmad har været selvstændig købmand siden 2006 og har også en butik i Højbjerg ved Aarhus, som også er i økonomiske problemer og i risiko for at lukke pga. energikrisen.

Kampen om at holde hovedet oven vande holder ham oppe om natten.

- Jeg er lige ved at miste det hele. Mit arbejde, mine butikker, mit livsværk på en måde. Så det er en blanding af vrede og at være ked af det, siger Naseer Ahmad.

Kunderne er på fornavn med den lokale købmand. / Foto: Privatfoto

Ved du, hvad du skal lave, hvis du må lukke butikkerne?

- Jeg har ikke tænkt så langt. Alene tanken giver mig gys. Fordi når jeg tænker på, at butikkerne lukker, så er det mørkt for mig. Jeg har jo været købmand hele mit liv.

Jeg har ikke lyst til stille og roligt at dreje nøglen om.
Naseer Ahmad

Borgerne hjælper

Andre erhvervsdrivende har på grund af energikrisen pålagt kunderne et ekstra energigebyr per ekspedition. Men det har Naseer Ahmad ikke lyst til at gøre.

- Fordi alle er ramt jo. Hvis jeg får fem kroner mere fra en kunde, så får kunden også et mindre rådighedsbeløb. Til gengæld opfordrer vi kunderne til at handle mere her, siger han.

Naseer Ahmad fortæller, at borgerne i Virring har været gode til at støtte om op butikkens overlevelse, og at omsætningen er steget lidt, fordi flere kunder handler lidt større ind.

Min Købmand i Virring har åbnet alle dage fra 8-19. / Foto: Privatfoto

Derudover har den lokale tankstation, som er ejet af borgerne i Virring og kører på butikkens strømsystem, også lovet Naseer Ahmad at hjælpe til med at betale den næste elregning.

- De har lovet mig, at jeg får overskuddet fra tanken i oktober måned, så vi kan betale elregningen, siger Naseer Ahmad.

Et konkret bud vil være, at staten skal betale noget af elregningen
Naseer Ahmad

En stemme

Den politiske aftale, som et bredt flertal i Folketinget vedtog for en måned siden, er en lille hjælp til købmændene, hvis du spørger Naseer Ahmad.

Han kan ikke bruge den sænkede elafgift til så meget, fordi momspligtige virksomheder i forvejen får elafgiften tilbagebetalt.

Til gengæld kan udskydelsen af dele af energiregningen være en hjælp, selvom den blot udskyder og forlænger problemet med at betale de ekstraordinært høje energiregninger.

Naseer Ahmad kæmper for sig selv og for andre købmænd. / Foto: Privatfoto

Naseer Ahmad håber derfor på mere hjælp fra politisk side.

- Et konkret bud vil være, at staten skal betale noget af elregningen, så virksomheder ikke bliver ramt så hårdt, at de må lukke, siger han.

Naseer Ahmad håber, at han ved at råbe højt og fortælle sin historie kan nå ud til politikerne. Han vil være en stemme for alle købmænd, der står i samme svære situation.

- Jeg har ikke lyst til stille og roligt at dreje nøglen om, siger Naseer Ahmad.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her