Nu skal hjulene på bussen dreje grønnere rundt

Bybusserne i Skanderborg skal køre på el.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fra sommeren 2022 kommer bybusserne i Skanderborg til at køre på el. (Genrefoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Bybusserne i Skanderborg skal udskiftes, og fra sommeren 2022 vil busserne på rute 21 køre på el.

Det oplyser Skanderborg Kommune. 

Dermed skal skanderborgenserne vænne sig til knap så meget støj, når bybusserne på rute 21 snor sig rundt i byen fra Vrold til Skanderborg Fælled og retur.

Udover mindre larm udleder elbusser ifølge Skanderborg Kommune op til 90 procent mindre CO2 end deres dieseldrevne kollegaer.

- Det er vigtigt, at den grønne omstilling ikke bare bliver ved snakken, men at den bliver helt konkret i bybilledet. Det kan forhåbentlig få endnu flere til at tage bussen og inspirere andre til at skifte privatbilen til en elbil, siger Claus Leick (SF), formand for Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune, i en pressemeddelelse.

Sådan kommer bybusserne i Skanderborg - sandsynligvis - til at se ud fra sommeren 2022. Foto: Skanderborg Kommune

De samlede omkostninger for kommunen til de nye elbusser, sandsynligvis af typen MAN Lions City 12E, vil stort set være uændrede i forhold til i dag, lyder det. 

Selve skiftet sker i sommeren 2022, hvor den nuværende kontrakt med Arriva udløber.

Fakta om Skanderborgs nye elbusser

Fra sommeren 2022 kommer Skanderborgs bybus, der bærer rutenummeret 21 og blandt andet betjener Campus Skanderborg, Skanderborg Fælled og Skanderborg Station, til at køre på el.


De to nye el-busser, der udgør rute 21 i Skanderborg by, bliver (højst sandsynligt) af typen MAN Lions City 12E


Disse el-busser har en batterikapacitet på 480 KW, hvilket svarer til at busserne kan klare det nuværende kørselsomfang uden opladning undervejs


E-busserne har 39 faste siddepladser, tre klapsæder og 34 ståpladser, hvilket er stort set det samme som i de nuværende busser


Elbusserne er såkaldte lavgulvs-busser, hvilket gør dem lette at stige ind og ud af.


Kilde: Skanderborg Kommune.

Og det er ikke kun i Skanderborg, at skiftet til elbusser er i gang.

I Aarhus Kommune har man for eksempel netop opgraderet flåden af elbusser med 29 styks.

- Busserne har mange fordele. Udover klimaaftrykket, så betyder det noget i forhold til den komfort, der er inde i bussen, lød det fra Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune for en uge siden, da 29 nye el-ledbusser blev sendt på gaden. 

Det sker som led i Aarhus Kommunes plan for en grøn omstilling af den kollektive trafik, hvor målet er, at alle bybusser i 2027 skal køre på el.

VIDEO: Sammenligning af de gamle og nye busser i Aarhus. Videoen er fra den 27. april 2021.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her