Smukfest-opråb til politikere: Vi skal tro på, at det kan lade sig gøre
Smukfest bliver for anden sommer i træk aflyst, og det får nu Skanderborg-festivalen til at sende et opråb til de ansvarlige politikere.
- Kære politikere, vi har brug for at forstå, hvad der ligger bag jeres tidlige beslutning. Det er 21 måneder siden, vi afviklede festival, og vi skal nu vente yderligere 15 måneder. Det er vi pisse kede af.
Det er starten på et brev, som Smukfest tirsdag aften har offentliggjort på deres hjemmeside.
Opråbet kommer ovenpå, Smukfest for en uge siden måtte meddele, at festivalen, som vi kender den, i år er aflyst. Det skete på baggrund af den nye politiske genåbningaftale, som blev præsenteret natten til den 4. maj. Den lagde nemlig op til, at man efter den 1. august højst må være 5.000 deltagere til festivaler.
- Det er ikke muligt at afholde en Smukfest, som vi kender den, i anden weekend i august. Det er vi ærgerlige og skuffede over, og det er med knust hjerte, at vi må meddele det, sagde Søren Eskildsen, der er talsperson for Smukfest, sidste tirsdag til TV2 ØSTJYLLAND.
I samme åndedræt sagde Søren Eskildsen dog også, at de med det samme ville gå i gang med at kigge på hvilke andre muligheder restriktionerne efterlader dem med.
Og nu kommer Smukfest så med et opråb til politikerne på sin hjemmeside.
Læs også:
- Vi har brug for, at vi sammen sigter efter og tror på, at det, der KAN lade sig gøre, SKAl kunne lade sig gøre, så snart det er muligt. Det er vigtigere end nogensinde før, at vi samarbejder og ikke unødvendigt står i vejen for hinanden i kampen for at få kulturen i Danmark tilbage på rette spor, står der.
Mange vante festivalgængere håber nok også, at det kan lykkes med en Smukfest i en eller anden art.
Svar til Joy Mogensen
Smukfest har derfor offentliggjort en liste over de ting, som de pusler med for at lykkes med en festival. Et slags svar til kulturminister Joy Mogensen, der i sidste uge skrev på sin Facebook-side, at hun var nysgerrig på, hvad de store festivaler "puslede" med af ideer.
Festivalens talsmand Søren Eskildsen bekræfter over for TV2 ØSTJYLLAND, at opråbet er en respons på Joy Mogensens udmelding.
- Det er klart, at vores minister er opsat på, at der udkommer noget i markedet. Men vi føler, det er vigtigt at gøre opmærksom på de udfordringer, vi står i lige nu, siger han.
I opråbet skriver festivalen, at den stadig mangler kompensation fra den aflyste festival i 2020, og at det bekymrer dem, hvordan det kan gå ud over de mange personer og foreninger, der har nydt godt af de mange gæster i Skanderborgs skove.
Alligevel er Søren Eskildsen ikke bekymret for festivalens kår i de kommende år og slår kort fast:
- Vi er ikke bekymret for fremtiden, vi stabler en fantastisk festival på benene næste år, det er jeg sikker på.
TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få en kommentar til kritikken fra kulturminister Joy Mogensen (S).
Se de ti ting, Smukfest "pusler" med netop nu her:
10 ting Smukfest pusler med
- Vi pusler med, at I tør tro på, at resten af samfundet kan åbne helt op d. 1 august, men ikke tør tro på festivalerne i sensommeren. Det vil sige, at vi til august må samles tusindvis på strand og strøg, mens vi indenfor festivalhegnet vil være underlagt meget stramme regler.
- Vi pusler med at holde tanken ud om at stå i en formentligt normaliseret sensommer, hvor fire millioner danskere eller flere er vaccinerede. Til den tid vil vi formodentlig kunne have afviklet en festival i sikre rammer, så tusindvis af gæster, frivillige, artister, leverandører og lokale foreninger igen kunne komme på græs.
- Vi pusler med ærgrelsen over de mange tilkendegivelser om, at festivalsensommeren var en politisk prioritering at få til at lykkes, blot var tom snak. Sidste år var det coronaen, der ryddede bordet, mens beslutningen i år tilsyneladende er blevet taget ud fra et politisk forsigtighedsprincip. Vi er uforstående over, at I afskriver de sene festivaler allerede nu. Vi mener, at det er alt for tidligt at tage så afgørende beslutninger på baggrund af gisninger om, hvordan situationen ser ud om tre måneder, og hvad der dermed kan og ikke kan lade sig gøre på det tidspunkt.
- Vi pusler med, hvordan vi kan bidrage til at holde skindet på næsen hos vores artister, leverandører og lokale foreninger efter dette års aflysning. Samtidigt er processen omkring kompensation for aflysningen i 2020 så langsom og tung, at vi endnu ikke har modtaget en krone. Vi er selvfølgelig taknemmelige for at få hjælp, men processen omkring det er meget udfordrende.
- Vi pusler med at holde ud, at der endnu ikke er en udmøntning på den politiske aftale for arrangørordningen 2021, så vi ved, hvordan vi kan agere. Vi er en organisation med mange fastansatte og 16.000 frivillige, som vi skal forsikre om, at det hele kommer til at gå - og det gør det. Smukfest vender stærkt tilbage næste år! Men det betyder ikke, at vi lige nu helt upåvirkede pusler rundt med at lave små alternativer i en “festivallignende setting”.
- Vi pusler med at have fået nogle restriktioner omkring alternative arrangementer, der er så stramme, at selv det mest restriktive af de alternative scenarier, vi har forberedt, ikke kan lade sig gøre.
- Vi pusler med at være blevet spurgt om at rådgive og være en del af løsningen, men ende med ikke at blive hørt. Det står klart i den måde anbefalinger fra ekspertgruppen er blevet tænkt ind i den politiske beslutning: Gruppen lagde op til faser med henblik på en differentieret genåbning af festivalsæsonen. Anbefalingerne var stramme, men slet ikke SÅ stramme at det skulle ende med, at I med jeres beslutning aflyser hele sæsonen.
- Vi pusler med tanken om, at I ikke tror nok på jeres eget redskab, Coronapasset, til at lade det være en afgørende faktor for, at man til august kan afvikle store festivaler forsvarligt.
- Vi pusler med, at vores nabolande med positive resultater tester, hvordan det er muligt at afholde store arrangementer i denne tid og dermed har forstået vigtigheden i at afprøve mulighederne for at mødes til koncerter og festivaler i sikre rammer. Det er så vigtigt, at vi får lov til at starte i løb i stedet for fra bunden, når vi alle skal afholde vores store arrangementer til næste år. Noget, der lige nu ikke ser ud til at blive muligt, da der endnu ikke er blevet godkendt nogle lignende testforsøg i Danmark. Dette på trods af at SAFE-projektet længe har været klart til at blive gennemført og brugt som et værdifuldt værktøj i genåbningen af kultur- og oplevelseserhvervene og et værn mod fremtidig nedlukning.
Til sidst pusler vi med at forstå, hvorfor ingen med politisk kasket vil stille sig op, se os i øjnene og forklare, hvordan det giver mening at lukke os ned frem for at lade troen og håbet komme både sensommeren, vaccinerne, Coronapasset og udviklingen til gode, så vi kunne planlægge sikkert videre i henhold til situationens udvikling. Vi mangler desværre et godt argument for, hvorfor I allerede nu ser det som værende umuligt at lade døren stå på klem lidt endnu for festivaldanmark og alle de SMV’er og artister, der lever af det.