Historisk herregård har fået nyt tag: - Åbner for helt nye muligheder
Den 400 år gamle herregård har igennem det seneste år gennemgået en omfattende restaurering, men nu løftes sløret for de nye tagsten.
Efter et år og 25.000 tagsten er den største restaureringsopgave i Gammel Estrups historie på herregårdens hovedbygning nu afsluttet.
Igennem de 400 år, hvor herregården har haft sin levetid, har hele taget ikke været taget af på en gang for at blive skiftet - indtil nu.
- Vi har gået lidt med vores egen julekalender for at se, om det blev jul her på Gammel Estrup, og det blev det med kulminationen på det her projekt, siger Kasper Steenfeldt Tipsmark, der er museumsdirektør hos Gammel Estrup.
Årsagen bag restaurationen er, at det gamle tag var blevet tyndslidt, utæt og skadet af tidligere storme.
En specialopgave
Gammel Estrup, som også er kendt som Danmarks Herregårdsmuseum, oplyser, at der i forbindelse med det store arbejde er dukket ny værdifuld viden op.
Blandt andet viden om gamle håndværk, traditionelle teknikker og konstruktionsmetoder, som kan bruges i forskning og formidling af den danske herregårdshistorie.
- Alt i det her projekt har været en specialopgave. Hvis det ikke havde været nogle vanvittigt dygtige håndværkere, der kunne det gamle håndværk også, så var vi aldrig nået i mål med det, siger Kasper Steenfeldt Tipsmark.
Alle tagstenene på det nylagte tag er understrøget med mørtel i hånden, hvilket gør dem vandtætte. Dertil er de anlagte tagsten håndlavede.
- Der har stået nogle hærdebrede typer oppe i Nordjylland og rullet leret, bukket det i den rette form, skåret dem til og så brændt dem i en ovn. Det er håndværk hele vejen igennem, siger Kasper Steenfeldt Tipsmark.
Et friskt pust
Ifølge museumsdirektøren, giver det nye tag den gamle herregård et tiltrængt friskt pust.
- Det giver et lille ansigtsløft. Det gamle tag havde sin charme og var rustikt, men nu står det bare knivskarpt. Hen over vinteren får det den gode patina, så det bliver virkelig godt, siger Kasper Steenfeldt Tipsmark.
Hvad har I gjort for at bevare udtrykket?
- Det er en fredet bygning, så hele vejen igennem har Slots- og Kulturstyrelsen været med til at godkende, så vi sikrer, at alt det gamle og det bevaringsværdige, det også er her til fremtiden.
Renoveringen åbner op for nye muligheder, hvilket betyder, at museet til juni vil åbne en udstilling i loftet på herregårdens sydfløj.