Nu sætter hospital øl-rester på menuen

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers har taget et nyt skridt mod en mere bæredygtig fødevareproduktion. De slår nemlig brød op på mel fra øl- og whiskeybrygning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Bager Morten Bendixen og cheføkonoma Mona Carøe erstatter en del af bageriets brug af hvedemel med maskmel i Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers. Foto: Helle Brandstrup Larsen, Regionshospitalet Randers

Det er sjældent patienter får serveret øl og whisky i hospitalssengen, men nu kan de få en duft af rusen på Regionhospitalet Randers.

De sidste fjorten dage har bagerne på Regionshospitalet Randers afprøvet denne nye meltype.

Det var cheføkonoma på Regionshospitalet Randers, Mona Carøe, der blev kontaktet af bryggeriforeningen, Circular Food Technology, og efter lidt research blev hun lun på projektet af en helt særlig grund.

- Vi har tit problemer med at få nok næring i småt spisende patienter, det meget høje proteinindhold giver os en unik mulighed for at imødekomme de småt spisende patienters behov for kost med højt næringsindhold, siger Mona Carøe.

Den meltype, Circular Food Technology producerer, har et dobbelt så højt proteinindhold og tolv gange så højt et fiberindhold, som almindeligt hvedemel.

- Vi blev præsenteret for et produkt, der gav mening - et affaldsprodukt med højt fiber- og proteinniveau. Det er en win win, siger Mona Carøe.

På Regionshospitalet Randers går de nemlig meget op i bæredygtighed og økologi, det gav derfor særlig god mening, at bruge dette restprodukt.

Maskmel

Circular Food Technology er en virksomhed med henblik på at genanvende mask - et restprodukt fra øl- og whisky-brygning.

- Vi laver mel uden marker, fordi vi genanvender biprodukter, som skulle være gået til dyrefoder eller være kasseret. Det betyder, at der er et 36 procent mindre CO2-aftryk, siger Karin Beukel, som er medstifter af Circular Food Technology.

Maskmel

Mask er et restprodukt fra øl- og whiskybrygning.

I den spæde fase af ølbrygning blandes knust malt med varmt vand.

Dernæst sies malt- og vandmassen, og den deler sig i to; en fast del (masken) og en flydende del (urten). Urten bruges i den videre brygproces.

Masken anvendes ofte som dyrefoder. Men ved at separere væsken fra og tørre og male masken bliver det til mel.

Danske bryggerier producerer 600 mio. liter øl om året.

Det giver på årsbasis 120 mio. kilo mask. Hvis det hele genanvendes, vil Danmark kunne producere 24.000 ton maskmel om året.

Kilde: Bryggeriforeningen/Circular Food Technology.

Patientkøkkenet bager med fire forskellige typer af maskmel; Pilsner, IPA, Stout og Whisky. Maskmelet er fremstillet af mask fra danske, økologiske bryggerier og destillerier.

- De flere meltyper betyder, at melet smager forskelligt, noget mel har blandt andet noter af chokolade. Det skaber noget karakteristik til brødet, og det er der behov for hos småt spisende patienter, siger Karin Beukel fra Circular Food Technology.

Regionshospitalet Randers afprøver nu også melet i deres kager.

- Indtil videre har vi kun fået gode tilbagemeldinger fra patienterne, siger Mona Carøe.

Kort nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google