58-årig frygtede aldrig at kunne gå igen: Nu har hun besteget verdens længste trappe
Til trods for astma og en historik med diskusprolaps har 58-årige Marina Aagaard gennemført et ekstremløb, hvor man bestiger verdens længste trappe.
Som den første danske kvinde har 58-årige Marina Aagaard fra Rønde på Djursland gennemført det internationale ekstremløb Niesen-Treppenlauf, som foregår på verdens længste trappe.
Der er tale om 11.674 trappetrin, som ender oppe i 2362 meters højde i Alperne i Schweiz.
- Det var simpelthen så hårdt og ekstremt. På toppen er der nogle, der må kravle i mål. Jeg klarede det heldigvis gående - men det gik langsomt, siger Marina Aagaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Havde man spurgt hende for 30 år siden, om hun regnede med, at hun ville kunne skrive 'bestiger af verdens længste trappe' på CV'et, så havde hun nok ikke været synderligt optimistisk.
Dengang var hun indlagt med en diskusprolaps, der havde invalideret hende i halvandet år. Hun var nødt til at blive opereret og fik at vide af lægerne, at der var en risiko for, at hun aldrig ville komme til at gå igen.
- Operationen var heldigvis vellykket, men det krævede meget genoptræning efterfølgende, og jeg er da stadig stiv i de nederste led af ryggen i dag, siger Marina Aagaard.
- Men det har virkelig også lært mig, hvor vigtigt det er at holde sig i gang og få trænet. For det er det eneste, der hjælper mig.
Trappeløb, som Marina Aagard har deltaget i:
2015: Hendes første trappeløb var Copenhagen Tower Run i Zoo-tårn. Hun blev nr. 1. blandt kvinder på 6,5 km distance.
2018: Verdens hårdeste kilometer, Valtellina Tube Race, i Sondrio, Italien (2700 trin).
2018: Vallecamonica Verticale, Malegno, Italien (2975 trin).
2018: Broadgate Tower Run Up, London (3 x 877 trin).
2019: Tallinn Teletorn, Tallinn, Estland (915 trin).
2019: Flørli 4444 (Lysefjorden løb), Flørli, Norge. Hun blev nr. 1 i sin aldersgruppe.
2022: Niesen-Treppenlauf, Mülenen, Schweiz (11.674 trin). Hun blev nr. 30 ud af 66 kvinder.
Hun fortæller, at hvis hun ikke får trænet, så får hun smerter igen og begynder at blive mere stiv i ryggen. Og for hende er der især én træningsform, der hjælper hende og holder hende i gang - nemlig trappeløb.
- Jeg synes, det er en helt fantastisk træningsform, og jeg vil gerne være med til at motivere andre til at træne ved hjælp af at gå på trapper. Bare det at tage trappen i stedet for elevatoren kan gøre en forskel for folks sundhed, siger Marina Aagaard, der er Master i Fitness og Træning fra Syddansk Universitet.
- Trappemotion kan dyrkes på alle niveauer i kort eller lang tid ad gangen, langsomt eller hurtigt. Uanset hvad man gør, og om man går opad eller nedad eller begge dele, er der gavnlige effekter for sundheden og præstationsevnen.
Hun løb selv sit første motionsløb nogensinde som 51-årig.
Startede fra ingenting
At tage trappen i hverdagen i stedet for elevatoren var også sådan, Marina Aagaard selv startede. Derudover begyndte hun at træne på de 121 trin på trappen ved Ørnereden i Marselisborgskovene ved Aarhus.
Dengang kunne hun tage trappen op og ned en til to gange.
Inden ekstremløbet Niesen-Treppenlauf i Schweiz, som hun deltog i forrige weekend, trænede hun ved at gå op og ned ad Ørnerede-trappen 40 gange på én træning.
- Da jeg startede min trappetræning følte jeg, at jeg var ved at omkomme på Ørnerede-trappen. Men nu er det ikke noget problem for mig. Jeg tror på, at stort set alle vil kunne gøre det, hvis man har viljen og lysten til at holde sig i gang, siger hun.
- Og det betyder bare så meget for ens livskvalitet, at man husker at få trænet, og derfor vil jeg gerne slå et slag for trappetræning, som en rigtig god måde at holde sig i gang på.
Marina Aagaard besejrede verdens længste trappe - altså 11.674 trin - med en tid på 1 time, 46 minutter og 38 sekunder - og en ting er sikkert.
- Nu behøver jeg ikke flere ekstremløb lige foreløbig. Det her var virkelig det ypperste løb, jeg kunne deltage i. Men jeg vil blive ved med at holde mig i gang ved at træne på trapper.