Aarhus vil dumpe bundfald ud for nabokommunes kyst
Et stort anlægsbyggeri i Aarhus kan komme til at betyde, at næsten en million kubikmeter bundfald skal deponeres ud for kysten i Syddjurs.
Skal Aarhus Kommune bygge stort, må Aarhus Kommune også selv kunne finde plads til konsekvenserne af det.
Sådan lyder det fra formand for natur-, teknik- og miljøudvalget i Syddjurs Kommune Kim Lykke Jensen (SF).
I den jyske hovedstad har kommunen nemlig planer om at udvide et rensningsanlæg på havnen i Aarhus, og det vil betyde, at omkring 930.000 kubikmeter bundfald skal væk. Lige nu lyder planen, at det skal smides på havbunden nogle kilometer ud for Djurslands østlige kyst.
- Problemet er, at man graver et havneområde op i Aarhus. Så bør man jo også på land i Aarhus finde plads til at få bortskaffet det her fyld. Der er masser af steder, hvor der er behov for opfyldning af materiale, siger Kim Lykke Jensen.
Han får opbakning af Thorkild Hansen, bestyrelsesmedlem i den lokale organisation Bæredygtig Kystkultur.
- Det (930.000 kubikmeter, red.) er et voldsomt tal. Når man omregner det, svarer det til 28.000 containere fyldt til randen, siger han.
Thorkild Hansen mener også, at der bør kunne findes plads til det andetsteds. Eksempelvis en grusgrav, der skal reetableres, foreslår han.
Men Aarhus Vand, der står bag det nye rensningsanlæg mener ikke, at der er grund til bekymring. Projektet bygger på grundige undersøgelser af konsekvenserne, lyder det.
- Ud fra den professionelle, faglige viden, man har i dag, er det den bedste måde at gøre det på, siger Inge Halkjær Jensen, der er Aarhus Vands projektchef for Aarhus Rewater, som det nye spildevandsanlæg skal hedde.
Planerne om et nyt anlæg går helt frem til år 2060, hvor det skal kunne håndtere op til 600.000 aarhusianeres spildevand. Det skal samtidig kunne producere overskudsenergi og på den måde blive grønnere.
- Kapaciteten på det nuværende anlæg er ikke stor nok og kan ikke følge med. Så for at sikre, at vi kan få renset spildevand fra et voksende Aarhus, er vi nødt til at have et nyt anlæg, siger Inge Halkjær Jensen.
Planen skal behandles hos Miljøstyrelsen, inden en høring om projektet går i gang. Først derefter kan opgravningen og dumpningen eventuelt begynde.