Dansk vinavl slår alle rekorder i sommervarmen

Dansk vinavl kan blive interessant for udenlandske investorer, hvis vejret i år gentager sig, siger forening

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Vinavler Jørgen Holt fra Syddjurs ser frem til en usædvanlig god vinhøst.

Champagnepropperne knalder nærmest på forhånd i dansk vinavl efter en sommer, der gør det muligt at lave den vin, som der er ekspertisen til, men som klimaet sjældent tillader.

- Så meget varme og sol og tidlig modning har vinavlerne ikke oplevet før herhjemme, siger Hans Münter, der næstformand i den nye fælles organisation for alle danske vinavlere, Dansk Vin.

Hans Münter er erhvervsvinavler i Ryomgård i Syddjurs Kommune.

- Selv om det sikre kort for danske avlere stadig er hvidvin og mousserende vine, så bliver den danske rødvin i år bedre end nogensinde. I det hele taget får vi en rekordvinhøst på grund af tidlig modning og høj koncentration af saft og kraft i druerne, siger han.

VIDEO: Hans Münter, der er næstformand i Dansk Vin, glæder sig særligt til at smage årets rødvin.

Håber på 30 ton druer

Tom Christensen er til gengæld med ti hektar vinstokke på Dyrehøj Vingård ved Kalundborg Danmarks største vinproducent.

Han har været i branchen siden 2008, hvor han vekslede en stor indtægt på svin til vin.

- Sidste år høstede vi 20 ton druer, og i år håber jeg på 30 ton. Jeg ved, at vejret for mange landmænd er en katastrofe. Men på vinfronten har vi aldrig set en lignende høst som i år, siger han.

Erhvervsvinavler Hans Münter fra Ryomgård glæder sig over, at der er udsigt til en rekordhøst af vin i Danmark.

Kan give internationalt gennembrud

Tom Christensen laver ikke rødvin. Men han ser frem til hvidvin, rosé og mousserende vin af en høj kvalitet.

- Jeg tror på, vi i år kan lave noget unikt og også markere os internationalt, siger han.

Næstformand Hans Münter fra Dansk Vin tror, at udviklingen vil gå mod få og store danske vinproducenter fremadrettet.

Selv om det sikre kort for danske avlere stadig er hvidvin og mousserende vine, så bliver den danske rødvin i år bedre end nogensinde.
Hans Münter, erhvervsvinavler, Ryomgård 

- Men der kan også opstå noget andelsproduktion, hvor en række små vinproducenter slår sig sammen om tappe- og presseudstyr, som jo kun bruges i kort tid hvert år, siger han.

Hvis det varme sommervejr i år ikke blot er en enlig svale, så ser han også en ny tendens:

- Så tror jeg, at udenlandske investorer kan få øjnene op for, at de kan lave et champagnelignende produkt i Danmark, hvor jorden koster en tiendedel af, hvad den koster i de franske vindistrikter. Jeg kan godt se Danmark blive et vinland i løbet af den næste generation eller to, siger han.

VIDEO: Vinbonde Simon Hedegaard og sommelier Sabina Drachmann Sunne fra S'vinbar er begejstrede for udsigten til årets vinhøst. Indslaget er fra 31. maj 2018.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her