Drabet på Frank: Politiet skal finde våben og endnu en gerningsmand
I næste uge skal de fængslede i sagen om drabet på Frank Dan Nørgaard Jørgensen igen stilles for en dommer, og inden da forsøger politiet ifølge en udskrift fra retten blandt andet at identificere en mulig syvende gerningsmand.
De fem varetægtsfængslede i sagen om drabet på 40-årige Frank Nørgaard, der blev fundet død i juli, skal snart for en dommer igen.
Tirsdag den 16. august udløber varetægtsfængslingen nemlig, og de fem skal derfor en tur i retten, hvor en dommer skal afgøre, om de fortsat skal forblive fængslet.
Indtil da har efterforskerne fra Østjyllands Politi haft flere opgaver. Det fremgår af kendelserne fra de tre grundlovsforhør, der er afholdt i drabssagen, og som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i.
Her oplistes de forventede efterforskningsmæssige skridt, som politiet ventes at gennemføre forud for retsmødet om fristforlængelse. Det er blandt andet gennemgang af videoovervågning og teleoplysninger samt genafhøring af vidner og af de sigtede.
Læs også:
Mest interessant er opgaven, der er beskrevet i retsbogen fra det seneste grundlovsforhør, som blev afholdt den 28. juli, hvor en 23-årig mand blev varetægtsfængslet i sagen om drabet på Frank.
Her fremgår det af byrettens kendelse, at politiet arbejder på at finde gerningsvåbnet samt på ”identifikation af den mulige yderligere gerningsmand”.
Den udbrændte bil
Dermed er politiet altså på jagt efter en syvende mistænkt, eftersom fem personer allerede sidder varetægtsfængslet og en sjette person, en 23-årig kvinde, tidligere også har været stillet for en dommer og sigtet i sagen.
Østjyllands Politi har ikke ønsket at bekræfte, at de leder efter en syvende gerningsmand.
40-årige Frank Dan Nørgaard Jørgensen forsvandt torsdag den 14. juli, og to dage senere sendte Østjyllands Politi en efterlysning ud på ham.
Imidlertid ændrede offentlighedens billede sig af sagen i løbet af mandag den 18. juli, hvor en bil, der skulle vise sig at være Frank Dan Nørgaard Jørgensens, blev fundet udbrændt på en skovparkeringsplads ved Vivild på Djursland.
Samme aften blev fire personer anholdt omkring klokken 21, fremgår det af kendelsen fra det første grundlovsforhør i dagen, som blev afholdt dagen derpå, tirsdag den 19. juli.
De blev alle fire sigtet for manddrab eller subsidiært, altså alternativt, for vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter med døden til følge samt for at have forvoldt ildebrand.
Ved grundlovsforhøret blev der nedlagt navneforbud, som der også er blevet ved de to følgende grundlovsforhør i sagen, hvorfor det er begrænset, hvilke oplysninger der kan gengives om de sigtede.
Anklager: Frank kvalt med reb
Der er tale om en 23-årig kvinde, en 26-årig mand (på gerningstidspunktet 25 år), samt en mand og en kvinde på begge 39 år, som alle blev anholdt mandag aften den 18. juli på en adresse i Nimtofte, i hvad Østjyllands Politi har betegnet som "en koordineret anholdelsesaktion".
De tre sidstnævnte blev alle varetægtsfængslet, da retten vurderede, at der i hvert fald er begrundet mistanke om, at de er skyldige i det subsidiære forhold – altså i vold mod offeret i en så alvorlig grad, at det medførte døden.
Samtidig fremgår det af sigtelsen fra grundlovsforhøret, at de skal have begået ugerningen ”efter forudgående aftale og planlægning og efter fælles forståelse”, som det fremgår af retsbogen.
”Formentlig ved kvælning”, står der.
TV2 ØSTJYLLAND har tidligere beskrevet, at det skulle være sket med et reb, hvilket kom frem, da anklageren læste sigtelsen mod de fire op ved grundlovsforhøret.
Af kendelsen fra grundlovsforhøret fremgår det blandt andet, at politiet den 18. juli – altså på dagen, hvor de fire blev anholdt – aflyttede en telefonsamtale mellem de to 39-årige nu fængslede, og at flere af de sigtede har afgivet forklaringer, der alt i alt giver en begrundet mistanke imod de tre ældste.
”Noget var gået galt”
Et par dage senere kom så det gennembrud, som politiet havde arbejdet på i en lille uges tid. Liget af Frank Dan Nørgaard Jørgensen blev fundet i et skovstykke nær Gassum nord for Randers.
Det bekræftede Østjyllands Politi, der dog ikke sagde noget om, hvorvidt liget bar mærker efter en forbrydelse. Der var dog foretaget kriminaltekniske undersøgelser af området, hvor liget blev fundet.
Af sigtelsen mod en af de varetægtsfængslede fremgår det, at liget af Frank Dan Nørgaard Jørgensen på et tidspunkt har været pakket ind i plastikposer.
Fundet af liget betød dog ikke, at sagen var opklaret, og der skulle heller ikke gå længe, før de pårørende og offentligheden fik den chokerende melding om, at politiet nu ikke blot regnede med op mod fire gerningsmænd i sagen.
Fredag den 22. juli, tre dage efter det første grundlovsforhør, sad endnu en mand nemlig for en dommer ved Retten i Randers.
Den 37-årige blev, som de øvrige fire, sigtet for manddrab eller vold i en grad, så det medførte Frank Dan Nørgaard Jørgensens død.
Desuden blev han sigtet for usømmelig omgang med lig, for bortskaffelse af beviser i form af liget og afdødes bil samt for at have startet en ildebrand, da offerets bil blev brændt af.
Læs også:
Retten mente ikke, at der er begrundet mistanke om, at den 37-årige har medvirket til Frank Dan Nørgaard Jørgensens død.
Til gengæld har en medsigtet ifølge politiet berettet om, at den 37-årige blev kontaktet med besked om, at ”noget var gået galt” og derefter mod betaling skulle have påtaget sig at skaffe liget og afdødes bil af vejen, står der i retsbogen.
Det var nok for retten til at varetægtsfængsle den 37-årige, der som de på det tidspunkt øvrige fængslede nægter sig skyldig.
Sjette sigtede erkender delvist
Dermed var opgørelsen over formodede involverede i drabssagen dog ikke fuldendt, mente politiet.
Den 28. juli blev en sjette person nemlig fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Randers.
Der er tale om en 23-årig mand, som var blevet anholdt først på eftermiddagen dagen før, og i modsætning til de øvrige varetægtsfængslede erkendte han sig delvist skyldig i anklagerne mod ham.
Han havde en uge før også været anholdt sammen med den 37-årige sigtede, men var blevet løsladt.
Politiet havde dog hentet ham ind igen, og han blev nu stillet for en dommer, sigtet for de samme forhold som de øvrige, altså manddrab eller alternativt så voldsom vold, at det havde dødelig udgang, samt for usømmelig omgang med lig, for at have forvoldt ildebrand og for bortskaffelse af beviser.
Ifølge sigtelsen, som fremgår af retsbogen, skulle de fjernede beviser være nogle jernstænger, som politiet, på baggrund af afhøring af en mandlig medsigtet, mistænker har været anvendt til vold mod den afdøde. Det mente retten også, at der var begrundet mistanke om.
Desuden skulle der omkring stedet, hvor varebilen blev brændt af være observeret en Opel Corsa, der svarer til en bil, den 23-årige benytter, ligesom et vidne også gav både anklageren og dommeren begrundet mistanke om, at den 23-årige har brændt Frank Dan Nørgaard Jørgensens bil af.
Retten mente dog ikke, at den 23-årige mand har været til stede ved den episode, der førte til offerets død, og retten fandt heller ikke begrundet mistanke om, at den 23-årige mand har hjulpet med til at skaffe liget af vejen.
Den 23-årige erkendte, at han havde fjernet aske og afmonteret nummerplader fra Frank Dan Nørgaard Jørgensens hvide varebil, hvilket var den første erkendelse i sagen, men derudover nægtede han sig skyldig i de øvrige forhold.
I sidste ende blev han varetægtsfængslet, da retten mente, at der efter sagens omstændigheder er risiko for, at han ellers vil forsøge at påvirke efterforskningen.
Der sidder han fortsat sammen med de fire øvrige varetægtsfængslede, som altså igen på tirsdag skal stilles for en dommer.
Om anklagemyndigheden kan fortælle nyt om eftersøgningen af en mulig syvende gerningsmand vil så vise sig.