Efter anmeldelse: Nu svarer fabrik på anklagen
Spånpladefabrikken Kronospan er blevet anmeldt af Miljøstyrelsen for potentiel miljøforurening. Nu svarer fabrikken på kritikken.
Fabrikken har udledt forurenet vand for mange gange. Derfor skal de anmeldes.
Det er logikken bag Miljøstyrelsens anmeldelse af spåmpladefabrikken Kronospan, som blev sendt af sted mandag.
Lige siden har vi hos TV2 Østjylland forsøgt at få en kommentar fra Kronospan med dansk hovedsæde i landsbyen Pindstrup på Djursland.
Da der lige nu ikke er en direktør på fabrikken i Danmark, har vi i stedet fået et skriftligt svar fra Kronospans afdeling i Østrig.
- I tæt samarbejde med lokale myndigheder og Miljøstyrelsen har Kronospan Pindstrup implementeret en handlingsplan for at undgå yderligere nødoverløb af overfladevand, selv i tilfælde af kraftig regn, skriver Johannes Leibeseder, kommunikationschef for Kronospan, i en mail til TV2 Østjylland.
Vi har bedt om et interview med koncernen, fordi vi har en langt række opfølgende spørgsmål til anmeldelsen, men det ønsker Kronospan ikke, lyder det fra Johannes Leibeseder.
- Kronospan er endnu ikke blevet informeret om nogen undersøgelser, men virksomheden er klar til at fortsætte sin gennemsigtige udveksling af information med offentlige myndigheder, står der også i mailen.
Formaldehyd, bly og kobber
Kronospan har før været i vælten for muligvis at have forurenet fabrikkens egne arealer og nærmiljøet ved landsbyen Pindstrup.
Politianmeldelsen handler dog om en nyere periode, efter virksomheden har rettet op på en række problematiske forhold og blandt andet har fået et nyt rensningsanlæg ved udgangen af 2019.
Herefter skulle vand fra fabrikkens arealer føres via rensningsanlægget til kloaknettet.
Dog fik virksomheden mulighed for såkaldt "nødoverløb fra opsamlingsbassinet i forbindelse med ekstreme regnhændelser, dog højst én gang hver femte år," kan man læse i virksomhedens miljøgodkendelse.
Nu viser det sig dog - efter Miljøstyrelsens opfattelse - at det er sket otte gange i perioden fra maj 2021 til februar 2024 - altså langt mere end den ene gang hver femte år.
TV2 Østjylland har fået aktindsigt i de analyser, som Kronospan har sendt til Miljøstyrelsen, hver gang fabrikken har udledt vand til Pindstrup Bæk.
TV2 Østjylland er også i besiddelse af materiale fra et møde mellem styrelsen og fabrikken fra marts i år. Her fremgår det, at udledningen konsekvent har haft for høje koncentrationer af formaldehyd, bly og kobber.
Se hele svaret fra Kronospan (på engelsk)
“In close cooperation with local authorities and the Danish Environmental Agency, Kronospan Pindstrup has implemented an action plan for avoiding any further emergency overflow of surface water even in cases of heavy rain. This includes technical safeguards such as the construction of a new retention basin for rooftop water. Kronospan has not yet been informed about any investigations, but the company stands ready for continuing its transparent exchange of information with public authorities.
Kronospan finally wants to highlight that global warming impacts widespread changes in weather patterns, including heavy rain in very short periods of time. We are focusing our environmental care efforts in all aspects of industrial production - using alternative energy sources, striving for a zero-waste economy and producing carbon negative products”.
Formaldehyd kan bruges til at desinficere og undgå råd i trævarer. Også i de spånplader, som Kronospan producerer.
I målingen fra januar i år er der fundet 1410 mikrogram formaldehyd pr. liter (også skrevet ug/l), mens grænseværdien er på 46 mikrogram pr. liter. Den dag er der med andre ord fundet 30 gange mere formaldehyd end det tilladte.
Tidligere har en lektor med speciale i spildevand udtalt sig om målinger med formaldehyd fra Kronospan i 2022.
- Lige i det første stykke (af Pindstrup Bæk, red.), har det jævnligt kunnet ske, at alle smådyr dør, sagde lektor Henrik Rasmus Andersen fra Institut for Miljø og Ressourceteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet, da TV2 Østjylland første gang kunne fortælle om fabrikkens problemer med for høje koncentrationer af miljøfarlige stoffer i vandet.
Nu skal det helt stoppe
Samtidig med Miljøstyrelsens politianmeldelse af Kronospan beder de fabrikken om helt at stoppe udledningen til Pindstrup Bæk.
Det gør den på grund af fundet af de miljøfarlige, forurenende stoffer i vandet.
Tidligere er der også fundet større mængder af kobber i spildevandet, som fabrikken førhen fast ledte ud i vandmiljøet.
Dengang hæftede Martin Mørk Larsen, der er seniorforsker ved Institut ved Bioscience ved Aarhus Universitet, sig særligt ved kobber i målingerne.
- Allerede ved 1 mikrogram pr. liter i vandsøjlen begynder kobber at blive giftigt, sagde han.
I de nye målinger, som vi har fået aktindsigt i, er der mellem 18 og 55 mikrogram bly pr. liter - altså langt over det, som professor Martin Mørk Larsen tidligere fandt problematisk.