Far og søns zoologiske eventyr: Køber brunstig kamel og hundredvis af dyr
En far og søn har rykket teltpælene i Nordsjælland op og rykket familien til Djursland, hvor de har købt Munkholm Zoo.
Mens far og søn stolt fortæller om det kvantespring, de som familie har taget, bliver de afbrudt af et kamelhoved, der gerne vil kysse.
- Det er Omar. Vores hankamel. Han er i brunst lige nu, men det er ingenting i forhold til, hvordan han bliver senere, siger Milo Christian Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND og peger over på sin fars krave, hvor der ligger en ordentlig klat kamelsavl.
- Dér har jeg selv været, da jeg startede i faget, men jeg har lært at undgå det. Nu er det din tur, siger han og kigger over på sin far og kompagnon.
Lars Christian Jørgensen har modsat sønnen ingen erfaring med hverken brunstige kameler eller dyr i det hele taget. Men det får han.
Sammen har de rykket hele familien fra deres rækkehus i Nordsjælland og ind i en dyrepark på Djursland, hvor de skal bo blandt flere end 400 dyr fordelt på omtrent 80 arter.
De er Munkholm Zoos nye ejere.
- Det er en drøm, at ens arbejdsplads bliver ens hjem og ens kollegaer ens familie. Milo og jeg køber den på lige fod. Vi er far og søn, men vi bliver også kompagnoner, siger Lars Christian Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Bevarer stedets ånd
Milo Christian Jørgensen er selv uddannet dyrepasser og har de seneste to sæsoner arbejdet i Munkholm Zoo for de nu tidligere ejere, Benny og Annelise Johansen, der har drevet stedet i 25 år.
Selvom det var vemodigt at sige farvel til livsværket, er Benny Johansen ikke helt ude af billedet endnu. Og kommer det efter planerne aldrig rigtigt.
- Benny vil være med fra sidelinjen i løbet af opstarten, hvor min far kommer til at være lidt i lære under ham, siger Milo Christian Jørgensen og fortsætter:
- Stedet drives videre i deres ånd. Vi skal ikke konkurrere med Ree Parks eksotiske oplevelser. Munkholm Zoo er dyreoplevelser i øjenhøjde, som mottoet siger. Det er for alle.
Vil samarbejde med skoler og institutioner
Familien har dog tænkt på, hvordan de kan videreudvikle på konceptet samtidig med, at ånden bag bevares.
Lars Christian Jørgensen kommer fra en lang baggrund i skolesystemet, hvor han har arbejdet med udfordrede børn.
- Vi har parkens jord plus et lige så stort område ved siden af, så vi tænker allerede over, hvilke muligheder vi har for at udvide. Og så overvejer jeg, hvordan jeg kan bruge det, jeg kender fra tidligere og lave samarbejder med skoler og institutioner, siger han.
Stor glæde
Familien har kun fået positiv respons fra omgangskredsen i Nordsjælland, hvor de fleste synes, at det er en 'crazy' idé - men også både spændende og modigt.
Det endte med at være corona-nedlukningen, der fik familiens øjne op for, at de gerne ville prøve noget nyt, der kunne bringe dem tættere sammen.
Derfor tog de kontakt til Vækstfonden, der blandt andet hjælper selvstændige og familier med at realisere virksomhedsdrømme.
- Vi fik skrevet en forretningsplan, og så sagde min kone, at vi skulle gå videre med det. Til sidst fandt vi en lokal sparekasse, der ville bakke op om det. Det har været op og ned. Nogle dage gik man sur og irriteret i seng. Andre dage tænkte man 'yes, nu er vi et skridt videre', siger Lars Christian Jørgensen og fortsætter:
- Men det er en stor glæde, at det kunne lade sig gøre. Og at der er mennesker, der har troet på en.
Familien overtager officielt driften fra den 1. december.