Fregatten Jylland jubler og rejser advarselsflaget i samme bevægelse

Museet sikrede sig 3,1 millioner kroner på næste års finansloven, men kan ikke vide sig sikre for fremtiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Bag den flotte lyskæde er Fregatten Jylland i gang med en større renovering. Foto: Sonnich Jensen

Det var med stor glæde, at Karin Buhl Slæggerup så, at Fregatten Jylland igen var kommet på finansloven.

- Absolut. Det var med stor glæde og dyb taknemmelighed, vi modtog beskeden, siger direktøren for Fregatten Jylland.

Alligevel er der et men.

- Vi fik beskeden søndag, og allerede mandag begyndte mit arbejde med at se på, hvordan vi sikrer os, at vi kommer på finansloven igen om to år, siger hun. 

Der er nemlig forskel på, hvor mange år de enkelte museer på finansloven har fået lovning på.

Blandt andet bliver det gamle vejrdæk på Fregatten Jylland skiftet ud.

Gl. Estrup har, udover deres faste tilskud på 2,3 millioner, sikret sig 1,5 millioner kroner årligt de næste fire år. Fregatten Jylland har sikret sig 3,1 millioner kroner i 2021 og 2022.

Det her med to- og fireårige tildelinger er en lappeløsning. Det er som at sætte gaffatape på et par gamle sko, og resultatet bliver sjældent godt.
Charlotte Broman Mølbæk, kulturordfører, SF

- En toårig bevilling er problematisk for os - selv den gamle bevilling på fire år var et problem, siger  Karin Buhl Slæggerup og uddyber:

- Vi er Danmarks største "museumsgenstand", som har brug for konstant vedligeholdelse, for at skibet ikke forgår og til sidst falder sammen.

Det muliges kunst

Det er regeringens og dens støttepartier, som står bag finansloven for næste år. 

- Fregatten Jylland laver et godt stykke arbejde, og det vil vi gerne understøtte. De formidler en vigtig del af Danmarks historie og tiltrækker mange danskere, siger Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær.

Kasper Sand Kjær er Socialdemokratiets kulturordfører.

Deres sidste bevilling varede fire år. Hvorfor har I så kun sikret dem et beløb de næste to år?

- Det var det, som vi kunne finde penge til i denne omgang. Finansloven for 2021 handler i høj grad om corona, og der har ikke været råd til det hele.

Der skal en radikal ændring til

Den lokale SF'er Charlotte Broman Mølbæk har også kæmpet for Fregatten Jylland på finansloven som sit partis kulturordfører.

- Jeg er dybt frustreret over tillægsbevillingerne, siger hun og uddyber:

-  Det tager både tid og kræfter for museerne, men også for os politikere at skulle se på hver enkelt midlertidig bevilling og tage stilling til den. Nu kan nogle af museerne begynde at gå tiggergang igen.

Charlotte Broman Mølbæk er i gang med sin første periode i Folketinget. Hun har tidligere siddet i byrådet i Randers.

Hun så gerne, at tildelingen til museerne blev lavet markant om.

- Vi skal tage stilling til, hvilke museer vi fra statens side vil støtte i Danmark. Det her med to- og fireårige tildelinger er en lappeløsning. Det er som at sætte gaffatape på et par gamle sko, og resultatet bliver sjældent godt. 

Kan det ikke skærpe museerne, at de skal til eksamen hvert andet år?

- Den præmis køber jeg ikke. Bevillingerne er til drift af museerne og har ikke et særligt udviklingsprojekt i sigte, som de bliver målt eller vejet på. Samtidig har jeg stor tillid til, at de holder sig i gang og udvikler sig – det er jo i deres egen interesse.

Fem medarbejdere var opsagt

Fregatten Jylland havde opsagt fem medarbejdere med udgangen af året. Halvdelen af alle ansatte håndværkere.

Da meldingen om finansloven kom, kunne direktør Karin Buhl Slæggerup trække opsigelserne tilbage og sikre sig den fortsatte renovering af det store trækrigsskib. 

- Og det var den perfekte julegave, men hvad med fremtiden? Vi skal renovere stormasten, og det er et fireårigt projekt, og hvad hvis vi står om to år og ikke kan få penge? Vi skal nok finde en løsning, men det er et problem, siger hun.

Egetræsplanker bliver lige nu udskiftet med fyrreplanker.

Hvad ville der ske, hvis I ikke fik 3,1 millioner kroner?

- For det første måtte vi holde fast i opsigelserne og måske var der flere, som vi skulle vinke farvel til. Så skulle vi nok ansætte en vicevært til at holde øje med, at skibet ikke falder sammen. Det er et ekstremt scenarie, men Fregatten forgår, hvis den ikke bliver vedligeholdt. 

Regeringen overvejer museumsreform

Hos regeringspartiet medgiver kulturordfører Kasper Sand Kjær, at situationen for Fregatten Jylland ikke er optimal.

- Museerne økonomi er et kludetæppe af amternes nedlæggelse og et morads af midlertidige bevillinger igennem tiderne - det kan ingen sige sig fri for, siger han.

Hvis der skal laves en grundlæggende reform, kræver det for ham at se en bred aftale med alle de større partier i Folketinget.

I TV2 ØSTJYLLANDS serie "Kultur bag facaden" kan du få et unikt indblik i Bunkermuseet ved Skanderborg.

- Det vil kræve mod fra alle partier, for det er svært at lave en model, der tager højde for geografi, antal besøgende og temaområder. Og når nogle får, er der andre, som mister. Det skal museumsverdenen også være indstillet på, siger Kasper Sand Kjær.

Og hvad med Fregatten Jyllands situation? I gav dem penge til to år, men deres vedligeholdesplan løber over 12 år?

Det var det, som var muligt nu. Vi kunne ikke give 12 år frem i tiden i den situation, vi står i nu, men alternativet havde været ingen støtte, og så er to år trods alt bedre.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her