Godt nyt: Nu skal flere have pakket medicin i doser

En ny aftale med regionerne og de praktiserende læger betyder, at flere patienter fremover skal have såkaldt dosispakket medicin. Det skal frigøre ressourcer i kommunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Flere patienter skal fremover have dosispakket medicin, oplyser Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der er godt nyt til sygeplejerske Mette Olesgaard og hendes kollegaer i blandt andet Syddjurs Kommune.

Danske regioner og Praktiserende Lægers Organisation har nemlig indgået et nyt samarbejde om medicindosering, der om alt går vel skal frigøre sygeplejerskerne for en del af den slidsomme opgave.

- I almen praksis ved vi om nogen, hvor pressede kommunerne er med hensyn til personale, så vi vil gerne bidrage til at spare personaletimer til medicinhåndtering, siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Jørgen Skadborg i en pressemeddelelse.

I sommeren 2022 kunne TV2 Østjylland fortælle om sygeplejersken, der doserer medicin til de ældre i Syddjurs Kommune et omfang, så det slider hende hårdt.

Det er sindssygt belastende. Mette er ikke den eneste. Jeg har hørt fra flere sygeplejersker, at de har skader og nedslidninger i fingre og underarm
Kristine Kilde, fællestillidsmand i Syddjurs Kommune

Op mod 1000 piller trykker hun dagligt ud af de såkaldte blisterpakker. Til en enkelt borger sad hun for eksempel med dosering til 14 dage. Det gav hende et regnestykke på 19 piller gange 14 dage. 266 piller trykket ud af blisterpakkerne på én dag.

Resultatet var store gener, smerter og hævelser i fingre og underarmen, og selv om både Mette Olesgaard og kommunens fællestillidsmand Kristine Kilde var enige om, at kommunen gør, hvad de kan for at aflaste de ansatte, slider det de ansatte hårdt.

- Det er sindssygt belastende. Mette er ikke den eneste. Jeg har hørt fra flere sygeplejersker, at de har skader og nedslidninger i fingre og underarm, lød det fra Kristine Kilde.

Hilser aftale velkommen

Nu har regionerne og de praktiserende læger som nævnt indgået en aftale om at få dosispakket medicin. Det skal ifølge de to parter aflaste kommunerne, fremgå det af pressemeddelelse fra de to parter.

Det er en meget kærkommen aftale for kommunerne
Marianne Kirkegaard (V), byrådsmedlem i Syddjurs Kommune

Parterne bemærker, at det vil frigøre en del ressourcer i kommunerne, når tiden ikke længere skal bruges på at dosere medicin til alle.

Ifølge en rapport fra konsulenthuset Muusmann, som parterne henviser til, kan den nye aftale på kort sigt frigøre 600 årsværk med potentiale til på sigt at frigøre 900 årsværk.

Det vækker glæde hos Marianne Kirkegaard (V), byrådsmedlem i Syddjurs Kommune.

- Det er en meget kærkommen aftale for kommunerne, skriver hun i et debatindlæg i Adresseavisen Syddjurs.

Ifølge byrådsmedlemmet fra Venstre viste en opgørelse for et par år siden til kommunens daværende sundheds- og ældreudvalg, at kommunens 70 sygeplejersker brugte 50 procent af deres tid på medicindosering.

- Det har været en årelang opgave for hjemmesygeplejersker manuelt at dosere medicin i æsker til borgerne. En meget tidskrævende opgave, konstaterer Marianne Kirkegaard i sit debatindlæg.

Dosispakket medicin

Dosispakket medicin er medicin, der maskinelt pakkes i de rette doser til den enkelte patient allerede på apoteket.

Medicinen doseres i små poser: Én til morgenens dosis, en til midt på dagen og en til om aftenen.

Det er de praktiserende læger, der ordinerer, at patientens medicin skal dosispakkes. Ordningen med dosispakket medicin er beregnet til patienter, hvor medicineringen er stabil, men som har brug for hjælp til at tage deres medicin.

Kilder: Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation

Derfor ser hun også frem til den kommende aftale. Aftalens formål er, som regionerne og de praktiserende læger forklarer det, at så mange patienter som muligt får dosispakket medicin.

Det skal ske ved, at sundhedspersonalet i kommunerne finder frem til de borgere, der er egnede til løsningen og derefter henvender sig til patientens praktiserende læge med ønsket om at få ordineret dosispakket medicin.

Det er lægen, der beslutter herefter, om patienten skal have dosispakket medicin og i hvilket omfang.

Aftalen løber i første omgang til udgangen af 2024, hvor de praktiserende lægers nuværende overenskomst udløber.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her