Her har landsbyboer skabt en livlig købmandsbutik
I Feldballe har de bevist, at det kan lade sig gøre at stable en levedygtig købmandsbutik på benene i en lille landsby.
Når købmandsbutikken eller Dagli’Brugsen drejer nøglen om i en lille landsby, er det ofte fordi, den ikke løber rundt.
Det har for eksempel været tilfældet i både Nimtofte, på Tunø og i Gassum inden for de seneste år.
Hver gang begrædes lukningen blandt de lokale, der kommer til at mangle købmanden og det samlingssted, butikkerne også udgør.
En butik med fremgang
Midt i den triste udvikling er der dog også opløftende historier om lokale borgere, der sætter sig for at stable nye købmandsbutikker på benene.
Sådan en historie udspiller sig lige nu i Feldballe på Djursland.
Her er byens borgere gået sammen og har skabt Feldballe a.m.b.a. - et andelsselskab, der driver købmandsbutikken Kooperativet på Ebeltoftvej.
Bag disken står 35-årige Julie Nielsen.
- Jeg er ansat til at passe butikken fra 08.00 til 14.00, og jeg står for en masse af den daglige drift. Så har vi en 20-25 frivillige som passer butikken om eftermiddagen fra 14.00 til 18.00 og om lørdagen, siger hun til TV2 Østjylland.
Mens hun studerede, havde Julie Nielsen et studiejob i Irma, og hun fandt ud af, at det var noget for hende.
- Det kunne jeg bare megagodt lide. Der var noget dejligt simpelt over at sætte varer på plads. Så blev de solgt, og så satte jeg nogle nye varer op. Det var virkelig et 'nede-på-jorden'- arbejde. Så flyttede vi herover, og så var der det her købmandsjob, og så kunne jeg mærke, at jeg faktisk savnede det, siger Julie Nielsen.
Har fået en kollega
Hun er ansat af bestyrelsen til at sørge for, at dagligdagen kører. Udover varer fra Coop og varer, der er produceret lokalt, kan de handlende købe håndkøbsmedicin, og så kan de sende og hente pakker fra både Dao og GLS i Kooperativet.
Og de lokale har taget købmandsbutikken til sig.
I 2023 gav Kooperativet et overskud på lidt over 92.000 kroner. Det var 18.000 kroner mere end året før. Egenkapitalen lyder nu på knap 400.000.
Faktisk går det så godt, at bestyrelsen pr. 1. juni har ansat endnu en medarbejder ti timer om ugen, som kan aflaste Julie Nielsen og dække ind, når den 35-årige købmand holder ferie eller har brug for en fridag.
Sker også andre steder
Det ser altså ud til, at visionerne om at skabe en borgerstøttet købmandsbutik er lykkedes i Feldballe.
Og det er ikke det eneste sted, det sker.
I sidste uge åbnede Dagrofa, der blandt andet står bag Spar, Min Købmand og Let Køb, butik nummer 12 i år i samarbejde med lokale borgere. Det skete med Min Købmand i Østerlars på Bornholm.
Dagrofa har åbnet 25 nye, borgerstøttede købmandsbutikker på knap to år, og der er fortsat butikker på vej.
- Det er vigtigt at understrege, at butikkerne ikke bliver levedygtige af sig selv. Det kræver arbejde. Opskriften er en god borgerinvolvering og en god købmand, som ønsker at engagere sig kraftigt i lokalsamfundet, så butikken bliver et samlingspunkt. Samtidig handler det også om at gøre butikken attraktiv på de fysiske rammer, siger koncernchef i Dagrofa, Tomas Pietrangeli.
Foredrag, koncerter og markedsdage
I Kooperativet i Feldballe er det Coop, der leverer en stor del af varerne, men opskriften med hårdt arbejde og borgerinvolvering er den samme, og så er det også lykkedes at gøre butikken til et kulturelt samlingspunkt i byen.
I løbet af de næste uger er der både forfatterforedrag og markedsdag ved Kooperativet, og med jævne mellemrum er der også garncafé for lokale strikkeentusiaster og koncerter for de musikinteresserede.
- Der er så mange, der vil en masse gode ting, og jeg synes, at det er helt fantastisk, at det kan foregå i vores købmandsbutik, siger Julie Nielsen.