Huller i vejene kan koste dyrt for kommuner og borgere
Hvis et hul i asfalten forårsager skade på en trafikant, kan det koste rigtig dyrt for den, der har ansvaret for den misligholdte vej
En dom fra Vestre Landsret har netop slået fast, at skader på grund af huller i misligholdte landeveje er kommunens ansvar.
Dommen er faldet efter en konkret sag, hvor en cyklist i 2014 styrtede i et hul på en kommunal vej i Haderslev. Kommunen skal nu betale 82.000 kr. til dækning af de omkostninger, som den uheldige cyklist har haft til bl.a. advokat-bistand.
Sagen har vakt stor interesse i resten af landet. Vejdirektoratet lavede i 2017 en undersøgelse af de kommunale veje.
Undersøgelsen viser blandt andet, at de værste kommunale veje i Østjylland er at finde i Norddjurs, Samsø, Odder og Horsens kommuner. Bedst ser det ud i Silkeborg, mens Randers og Syddjurs er gennemsnitlige.
- Det er altid en målsætning, at vi ligger i toppen, men det vigtigste er, at vi har få, der kommer til skade. Vores uheldsanalyser viser, at det går den rigtige vej i vores kommune, selvom vi har haft nogle udsving i nogle år, men vi har den overordnede målsætning, at der hverken er nogen, der kommer alvorligt til skade eller bliver slået ihjel, siger Kim Lykke Jensen (SF), der er formand for teknik- og miljøudvalget i Syddjurs Kommune.
For dårlige kommunale veje kan blive en rigtig dyr omgang for kommunen. Sagen i Haderslev endte med at koste kommunen 82.000 kroner til dækning af de omkostninger, som den uheldige cyklist har haft til bl.a. advokat-bistand.
I Syddjurs Kommune er de nu ikke nervøse for, at deres veje skulle være farlige – særligt ikke for netop cyklister.
- Vi er rigtig langt fremme, når det gælder om at sikre de bløde trafikanter. Vi har blandt andet anlagt adskillige cykelstier de seneste år, siger Kim Lykke Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Private grundejere er bekymrede
Men det er ikke kun kommunerne, der kan ende med en dyr erstatningssag, hvis ikke de vejene er sikre at færdes på. Det gælder også ejerne af de private veje.
Og det bekymrer grundejerne ved Femmøller Strand, for de er ansvarlige for de små grusveje i området.
- Vi opfordrer til, at grundejerne opretter vejlaug, der lokalt kan sørge for at vedligeholde vejene, siger Arne Bojesen, der er formand for grundejerforeningen ved Femmøller Strand.
Men for nogle af grundejerne er bekymringerne store nok til, at de har ansøgt kommunen om at stille spærrebomme op for at stoppe den trafik, der i høj grad kommer fra turister, der i området har lejet sommerhuse.
Selvom ansvaret som udgangspunkt tildeles de private vejes ejere i tilfælde af uheld som følge af misligholdelse, mener Arne Bojesen dog, at man selv har et ansvar også.
- Man har jo også som trafikant et ansvar for, at man færdes så sikkert som muligt i trafikken, siger han.