Kæmpe fabrik har i årtier forurenet vandløb med giftige stoffer

Store mængder af tungmetaller og giftige stoffer er skyllet ud i vandløb ved virksomheden Kronospan på Djursland.

TV2 ØSTJYLLAND har fået foretaget professionelle undersøgelser af jordbunden i Pindstrup Bæk for at se, om olie, tungmetaller og andre stoffer er blevet tilbage i vandløbet.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

I årevis har spånpladefabrikken Kronospan skyllet forurenet spildevand ud i naturen ved Pindstrup på Djursland.

Udledning er nu stoppet, men tilbage i naturen gemmer sig en række potentielt giftige tungmetaller. 

- Sådan skal danske vandløb ikke være. Det var noget man så i 50’erne, før man begyndte at lave spildevandsrensning, siger seniorforsker ved Institut ved Bioscience ved Aarhus Universitet, Martin Mørk Larsen.

Der var store koncentrationer af stoffer i spildevandsprøverne, væsentlige overskridelser og hyppige overskridelser af de krav, virksomheden har.
kontorchef ved Miljøstyrelsen, Morten Rickers Østergaard

Han har set en række af de spildevandsprøver fra årene 2017-2019, som TV2 ØSTJYLLAND har fået via en aktindsigt ved Miljøstyrelsen. 

Han hæfter sig blandt andet ved mængden af kobber, som flere gange langt overskrider grænseværdierne. 

-  Allerede ved 1 mikrogram pr. liter i vandsøjlen begynder kobber at blive giftigt, forklarer Martin Mørk Larsen og uddyber:

- Og her ligger flere af spildevandsmålingerne langt over.

Eksempelvis blev der i december 2019 målt 17,8 mikrogram kobber pr. liter - altså 17 gange mere end det niveau, hvor Martin Mørk Larsen mener, det begynder at blive giftigt. 

Miljøstyrelsen: - Væsentlige og gentagne overskridelser

 Virksomheden Kronospan har ikke ønsket at stille op til interview, men svarer i stedet skriftligt på, hvorfor de i årevis har overtrådt en række grænseværdier.

- På baggrund af vores samarbejde med Miljøstyrelsen og vores egne ambitioner for området har vi i de senere år investeret et trecifret millionbeløb i forbedringer, skriver direktøren Sten Lassen i en mail til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs alle svarene fra Kronospan

TV2 Østjylland har sendt en række spørgsmål til Kronospans danske ledelse, som ikke har ønsket at stille op til interview. I stedet har de sendt en række skriftlige svar. 

TV2 ØSTJYLLAND har ønsket at få lavet en sediments prøve i Pindstrup Bæk så tæt på fabrikken som muligt. Hvorfor har I sagt nej til det?

”Vi er underlagt Miljøstyrelsens og øvrige offentlige myndigheders tilsyn. Via denne kontrol får vi taget de prøver, som vi efter reglerne skal. Siden etableringen af vores rensningsanlæg i 2019 har vi ikke udledt til Pindstrup Bæk. Vi holder blandt andet møder med Miljøstyrelsen løbende, flere gange om året, og her forholder vi os naturligvis altid til de prøvesvar og de anbefalinger, vi får fra tilsynsmyndigheden.”

Prøven viser, at der i Pindstrup Bæk stadig er en række af de tungmetaller, som I har udledt til naturen. Hvordan forholder du dig til det?

”Vi mødes med Miljøstyrelsen løbende, flere gange om året og er underlagt tilsyn fra dem og øvrige offentlige myndigheder. Med udgangspunkt i de prøvesvar, anbefalinger og henstillinger, de præsenterer os for, iværksætter vi løbende nye tiltag, som skal optimere virksomhedens filtre og anlæg for at opnå de bedst mulige rensemetoder.”

Vi har via spildevandsprøver for 2017 til 2019 set, at fabrikken udleder væsentligt flere af en række tungmetaller og andre stoffer end det tilladte. Hvorfor har I gjort det?

”Vi har fokus på at overholde alle fastlagte vilkår og retningslinjer i den gældende miljøgodkendelse. Og sammen med Miljøstyrelsen og øvrige offentlige myndigheder, sker der en systematisk gennemgang af alle miljømæssige forhold på virksomheden. Også eventuelle forhold der historisk set har kunnet påvirke miljøet omkring vores fabrik. På baggrund af vores samarbejde med Miljøstyrelsen og vores egne ambitioner for området, har vi i de senere år investeret et trecifret millionbeløb i forbedringer. Det førte blandt andet til, at vi tilbage i 2019 etablerede et af de største rensningsanlæg til overfladevand i Danmark.”

Opklarende: I hvor mange år har fabrikken udledt overflade- og tagvand til Pindstrup Bæk? Er det siden fabrikkens begyndelse i 1950’erne?

”Jeg overtog direktørposten for fabrikken i 2020, og det har fra min første dag været en mærkesag for både mig og Kronospans øvrige ledelse at indføre teknologiske forbedringer på fabrikken, som bidrager til at minimere vores miljøpåvirkning. Heriblandt vores nye rensningsanlæg, som betyder, at vi ikke længere leder overflade- og tagvand direkte ud i Pindstrup bæk.”

 I hvor høj grad har fabrikken historisk behandlet den omkringliggende natur ordentligt?

”Det er altid komplekst at anskue fortiden med nutidens briller, men jeg er sikker på, at der er forhold vi i et historisk perspektiv kunne have håndteret bedre. Det vigtigste for mig er, at vi lærer af fortiden, agerer i nutiden og har ambitiøse målsætninger for fremtiden. Vores miljøpåvirkning er og skal være en af ledelsens og fabrikkens vigtigste prioriteter, og vi skal bevare vores fokus på at fortsætte vores positive udvikling mod at minimere denne påvirkning så meget som muligt.”

Vi har vedhæftet en rapport fra 2014, som omhandler fabrikkens udledning til Pindstrup Bæk. Her konstater en biolog fra NIRAS, at: ”Spildevandet er mørkebrunt og danner en misfarvet fane ned gennem Pindstrup Bæk og ud i Ryum Å. Artsammensætningen i Pindstrup Bæk er fattig og der er konstateret forekomst af forureningstolerante indikator arter. Miljøtilstanden er scoret til DVFI4 1 på alle de tre lokaliteter, altså den ringeste miljøscore for smådyrene i vandløbet som der kan opnås. Den primære årsag til den ringe miljøtilstand i Pindstrup Bæk vurderes at være forårsaget af spildevandsudledningen fra bassinanlægget på Novopan.”

”Vi er underlagt Miljøstyrelsens og øvrige offentlige myndigheders kontrol og har siden rapportens udarbejdelse i 2014 investeret et trecifret millionbeløb i forbedringer på området. Blandt andet har vi etableret et af de største rensningsanlæg til overfladevand i Danmark.”

Hvilke tiltag gør I for at forbedre jeres udledning efter det?

”Jeg blev direktør for fabrikken i 2020, og det har fra min første dag været en mærkesag for både mig og Kronospans øvrige ledelse at indføre teknologiske forbedringer på fabrikken, som bidrager til at minimere vores miljøpåvirkning. Vi har i de senere år – og det tæller også perioden før min tiltrædelse – investeret et betragteligt trecifret millionbeløb i forbedringer. Vi har blandt andet etableret et af de største rensningsanlæg til overfladevand i Danmark, investeret i posefiltre og etableret et scrubberanlæg, som sikrer ef­fek­ti­v rens­ning af foru­re­nen­de og il­de­lug­ten­de emis­sio­ner og røg­gas­ser fra fabrikken.”

 Hvorfor er det først i 2019, at I får et nyt rensningsanlæg, som skal fjerne en række af de tungmetaller, som I udleder i naturen?

”Vi indfører løbende teknologiske forbedringer for at minimere vores miljøpåvirkning. I 2019 etablerede vi således vores nye rensningsanlæg til overfladevand. Etableringen af anlægget skete som et led i en proces og et fokus på at overholde alle fastlagte vilkår og retningslinjer i den gældende miljøgodkendelse. En proces og et fokus, som rækker længere tilbage end 2019.”

Hvorfor udleder I nogle gange 100 gange så meget formaldehyd som det tilladte?

”Vi undergår en løbende kontrol fra Miljøstyrelsen og øvrige offentlige myndigheder. Vi mødes blandt andet med Miljøstyrelsen løbende flere gange om året for at sikre, at vi iværksætter de rette tiltag ud fra de prøvesvar, anbefalinger og henstillinger, de præsenterer for os. Herunder også formaldehyd, hvor vi overholder kravene i både luft og spildevand.”

 Er I villige til at bidrage til yderligere undersøgelser af forureningen fra fabrikken?

”Vi undergår kontrol fra Miljøstyrelsen og øvrige offentlige myndigheder, og vi justerer løbende ind med udgangspunkt i de prøvesvar, anbefalinger og henstillinger, vi får fra dem. Det er generelt højt prioriteret for os at forbedre vores miljøbelastning – med særlig fokus på nærområdet.”

I hvor høj grad kan borgere i Pindstrup føle sig sikre på, at I ikke forurener lokalområdet i dag?

”Pindstrup er en rigtig dejlig by, og det skal den fortsætte med at være. Miljø og bæredygtighed er et de vigtigste fokusområder for os, og vi fortsætter med investere tid og ressourcer i teknologiske forbedringer, som bidrager til at minimere vores miljøpåvirkning.”

Miljøstyrelsen overtog kontrollen med virksomhedens miljøpåvirkning 1. juli 2017, og indtil da var det Syddjurs Kommunes ansvar. 

Da de får ansvaret, vurderer Miljøstyrelsen hurtigt, at forureningen ikke kan fortsætte. 

Derfor bliver løsningen, at alt vand fra fabrikkens arealer og tagkonstruktioner skal via et forrenseanlæg ud i den offentlig kloak - et anlæg, som Syddjurs Kommune havde pålagt fabrikken at etablere til at håndtere spildevand fra virksomhedens produktion.

Dermed stopper udledningen til Pindstrup Bæk helt, bortset fra overløb ved store regnskyl.

- Der var store koncentrationer af stoffer i spildevandsprøverne, væsentlige overskridelser og hyppige overskridelser af de krav, virksomheden har, siger kontorchef ved Miljøstyrelsen, Morten Rickers Østergaard. 

Morten Rickers Østergaard er kontorchef i Miljøstyrelsen, som er miljømyndighed for godt 400 større danske virksomheder i Danmark, også Kronospan. Han har tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND: - Jeg vil tro, at vores tilsynsfrekvens hos Kronospan er i top to eller top tre over indsatsen på de godt 400 virksomheder, Miløstyrelsen fører tilsyn med, siger han.

Blandt andet overtræder virksomheden konsekvent grænseværdierne for stoffet formaldehyd i 2019, der kan bruges til desinficere og undgå råd i trævarer. 

I en måling i Pindstrup Bæk når indholdet 90 gange over grænseværdien for, hvad der må være i et vandmiljø.

- Lige i det første stykke, har det jævnligt kunne ske, at alle smådyr dør, siger professor MSO Henrik Rasmus Andersen fra Institut for Miljø og Ressourceteknologi ved DTU.

Han undersøger kemi i spildevand og mener, det er godt, at udledningen til Pindstrup Bæk nu er stoppet.

Klik på billedet og se målingen fra december 2019, hvor Kronospan overtræder 10 grænseværdier og derudover udleder store mængder formaldehyd.

Tungmetaller bliver tilbage i naturen

En lang række stoffer vil blive skyllet væk og forureningen vil forsvinde, når udledningen nu er stoppet, men anderledes er det med tungmetaller. 

- Der har man grænseværdier noget lavere end der, hvor man umiddelbart ser effekter, fordi tungmetaller ophober sig i miljøet, forklarer professor MSO Henrik Rasmus Andersen og uddyber:

- De kan ikke fordampe eller lignende, så de vil typisk ende på bunden af vandløbet og ophobes der, og til sidst får man så meget, at man får effekter.

Pindstrup Bæk med Kronospan i baggrunden godt 200 meter væk.

Dog er niveauet af tungmetaller i Pindstrup Bæks jordbund angiveligt aldrig blevet undersøgt - hverken af Miljøstyrelsen eller Syddjurs Kommune. 

I en mail forklarer Syddjurs Kommune sin begrundelse. 

- Syddjurs Kommune har ikke foretaget sedimentprøver, men har fulgt op på kontrolmålingerne ved overskridelser, sådan som myndighedsrollen er beskrevet, står der.

På den anden side mener Miljøstyrelsen, at hvis det skal undersøges, hvor meget olie og hvor mange tungmetaller, som er blevet tilbage i Pindstrup Bæk, er det et kommunalt ansvar.

- Miljøstyrelsen er miljømyndighed for Kronospan, men det er vandløbsmyndigheden – her Syddjurs Kommune - , som har ansvar for at føre tilsyn og kontrol med Pindstrup Bæk, siger kontorchef Morten Rickers Østergaard fra Miljøstyrelsen.

Men da I overtager ansvaret som miljømyndighed i juli 2017, får I da lavet undersøgelser?

- Nej, vi får ikke lavet nogle konkrete undersøgelser. Det er ud fra den viden, som ligger på bordet, at vi vurderer, at udledningen skal stoppe.

Og I kunne ikke sige, at det her er så vigtigt, at det gør vi alligevel?

- Vi blander os ikke i andres myndighedsvurderinger, og hvordan de laver deres opgave.

Uvildig undersøgelse: Spor efter fabrikken

Da en uvildig jordbundsprøve aldrig er blevet foretaget i bækken, som er blevet forurenet i adskillige år, har TV2 ØSTJYLLAND valgt at få lavet en såkaldt sedimentsprøve.

I begyndelsen af juli udtog vi prøver to forskellige steder i Pindstrup Bæk og fik efterfølgende det anerkendte analysebureau Eurofins til at analyse prøverne.

Efter rådgivning med en række eksperter på området, blev to steder i bækken udvalgt til prøverne - et sted før og efter udledningen fra Kronospan.

Ideelt var en af prøverne blevet lavet lige der, hvor virksomheden havde udledt til bækken indtil 2019, men det ville Kronospan ikke give os lov til. 

Det viser sig, at Syddjurs Kommune allerede i 2014 fik en biolograpport lavet hos Niras. Her tilså en biolog livet tre steder i bækken. Der står blandt andet:

- Den primære årsag til den ringe miljøtilstand i Pindstrup Bæk, vurderes at være forårsaget af spildevandsudledningen fra bassinanlægget på Novopan.

Sådan har vi gjort

TV2 ØSTJYLLAND har udelukkende valgt at få lavet sedimentsprøver fra Pindstrup Bæk, da de ikke fandtes i forvejen, og at der ikke er planer om at undersøge for de tungmetaller og det olie, som Kronospan har udledt med spildevandet. 

Vi har snakket med eksperter på området, som har forklaret, at man altid laver prøver før og efter den mulige udledning af forurening. På den måde kan man sammenligne. Hvis resultaterne skal være mere valide og kunne bruges videnskabeligt, skulle der laves endnu flere prøver. Det kan være tilfældigt, hvor man lige rammer, når man graver ned. 

Vi har selv stået for at grave to steder i bækken, hvor lodsejer har givet os lov. Vi ville gerne været kommet tættere på fabrikken, mend uden held. Hverken Kronospan eller Syddjurs Spildevand har givet os lov. 

Vi har brugt virksomheden Eurofins til at stå for analyserne. Deres metoder er akkrediteret af Danak, som kontrollerer laboratorier i Danmark. Vi har valgt at undersøge for stoffer og parametre, som dels er blevet påtalt af Miljøstyrelsen på virksomhedens grund og som dels er fundet i det spildevand, som fabrikken indtil decembeer 2019 udledte til Pindstrup Bæk.

TV2 ØSTJYLLANDS prøveresultater fra bækken viser ikke et lige så entydigt billede.

Der bliver fundet forhøjet niveauer af tungmetallerne kobber og zink i prøven tættest på Kronospan. 

- Koncentrationen af eksempelvis zink er 10 gange højere i den ene prøve sammenlignet med det andet, og det kan bestemt skyldes udledning fra fabrikken, forklarer seniorforsker Martin Mark Larsen fra Aarhus Universitet.

Dog er niveauerne, som bliver fundet i nogle af prøverne ikke akut bekymrende.

- Det er ikke sådan, at sedimentet lige her er voldsomt forurenet, siger Henrik Rasmus Andersen fra DTU. 

Markant mere olie tættere på fabrikken

Da TV2 ØSTJYLLAND graver i bækken, er fornemmelsen, at vandet føles lidt olieret, og lugten bærer også præg af olie. 

Det viser sig også i prøveresultaterne. mens der det ene sted ikke kan findes olie, er der markant mere olie tættere på Kronospan. 

Sådan så Pindstrup Bæk ud i sommeren 2022 godt 150 meter fra Kronospan, da TV2 Østjylland fik taget prøver. Dengang blev det fundet olie. Og det er heromkring, at Kronospan har udledt overfladevand fra fabrikkens arealer.

- Man kan bruge det som indikation på, at der sker noget mellem de to punkter i bækken, som gør, at der kommer mere olie, siger seniorforsker Martin Mørk Larsen.

Vil der naturligt være mange insekter i Pindstrup Bæk, når der er så meget olie, som der her er fundet?

- Ved det som er målt, begynder man at få lidt effekter på dyrelivet. Man får en udvægelse af arter, som bedre kan holde til forurening. Eksempelvis guldsmede, som kræver rent vand, vil man ikke se. 

Grundlag for nye prøver: Tættere på og dybere ned

TV2 ØSTJYLLANDS prøveresultater er analyseret efter de højeste standarder på området af virksomheden Eurofins.

Selve prøvetagningen kunne dog være udført bedre. Dels skulle vi have været tættere på selve den historiske forureningen - hvilket vi ikke kunne få lov til - og det kunne også have givet mening at grave dybere ned.

Graver man dybere i Pindstrup Bæk, er det muligt, at sedimentet afslører andre niveauer af tungmetaller.

- Jeg kan også forstå, at I har taget det øverste lag af sedimentet, og der er kommet en rensning, der har virket, så det kan godt være, at der længere nede er flere tungmetaller, siger professor MSO Henrik Rasmus Andersen fra DTU. 

Han vurderer, at der godt kan være grundlag for at foretage yderligere undersøgelser af særligt tungmetallerne i bækken. 

- Det kunne være fornuftigt at tage nogle prøver og grave lidt ned i sedimentet i forskellige dybder, siger han.

Herunder kan du se de to prøveresultater fra Pindstrup Bæk. Nedstrømsprøven er taget efter fabrikkens gamle udløb til bækken. Opstrømsprøven er taget før, fabrikkens udledning har haft mulighed for at påvirke prøveresultatet. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her