Kæmpe fabrik politianmeldt
Miljøstyrelsen anmelder fabrikken Kronospan for at udlede vand med miljøfarlige stoffer.
Miljøstyrelsen har anmeldt spånpladefabrikken Kronospan for at udlede for meget forurenet vand til Pindstrup Bæk på Djursland.
Det bekræfter Miljøstyrelsen over for TV2 Østjylland.
Virksomheden har før været i vælten for muligvis at have forurenet fabrikkens egne arealer og nærmiljøet ved landsbyen Pindstrup.
Politianmeldelsen handler dog om en nyere periode, efter at virksomheden har rettet op på en række problematiske forhold og blandt andet har fået et nyt rensningsanlæg ved udgangen af 2019.
Herefter skulle vand fra fabrikkens arealer føres via rensningsanlægget til kloaknettet.
Dog fik virksomheden mulighed for såkaldt "nødoverløb fra opsamlingsbassinet i forbindelse med ekstreme regnhændelser, dog højst én gang hver femte år," kan man læse i virksomhedens miljøgodkendelse.
Nu viser det sig dog - efter Miljøstyrelsens opfattelse - at det er sket otte gange i perioden fra maj 2021 til februar 2024 - altså langt mere end den ene gang hver femte år.
Det fremgår af et skriftligt svar, TV2 Østjylland har fået fra Miljøstyrelsen.
TV2 Østjylland har kontaktet Kronospan for at få en kommentar til politianmeldelsen, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
Virksomheden blev landskendt, da fabrikken brændte over ni dage i 2021, efter der opstod brand i deres store bunker af opmagasineret træ.
Overskredet grænseværdien gange 30
TV2 Østjylland har fået aktindsigt i de analyser, som Kronospan har sendt til Miljøstyrelsen, hver gang fabrikken har udledt vand til Pindstrup Bæk.
TV2 Østjylland er også i besiddelse af materiale fra et møde mellem styrelsen og fabrikken fra marts i år. Her fremgår det, at udledningen konsekvent har haft for høje koncentrationer af formaldehyd, bly og kobber.
Formaldehyd kan bruges til at desinficere og undgå råd i trævarer. Også i de spånplader, som Kronospan producerer.
I målingen fra januar i år er der fundet 1410 mikrogram formaldehyd pr. liter (også skrevet ug/l), mens grænseværdien er på 46 mikrogram pr. liter. Den dag er der med andre ord fundet 30 gange mere formaldehyd end det tilladte.
Tidligere har en lektor med special i spildevand udtalt sig om målinger med formaldehyd fra Kronospan i 2022.
- Lige i det første stykke (af Pindstrup Bæk, red.), har det jævnligt kunnet ske, at alle smådyr dør, sagde lektor Henrik Rasmus Andersen fra Institut for Miljø og Ressourceteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet, da TV2 Østjylland første gang kunne fortælle om fabrikkens problemer med for høje koncentrationer af miljøfarlige stoffer i vandet.
Nu skal det helt stoppe
Samtidig med Miljøstyrelsens politianmeldelse af Kronospan beder de fabrikken om helt at stoppe udledningen til Pindstrup Bæk.
Det gør den på grund af fundet af de miljøfarlige, forurenende stoffer i vandet.
Tidligere er der også fundet større mængder af kobber i spildevandet, som fabrikken førhen fast ledte ud i vandmiljøet.
Dengang hæftede Martin Mørk Larsen, der er seniorforsker ved Institut ved Bioscience ved Aarhus Universitet, sig særligt ved kobber i målingerne.
- Allerede ved 1 mikrogram pr. liter i vandsøjlen begynder kobber at blive giftigt, sagde han.
I de nye målinger, som vi har fået aktindsigt i, er der mellem 18 og 55 mikrogram bly pr. liter - altså langt over det, som professor Martin Mørk Larsen tidligere fandt problematisk.
Men hvor skal vandet så ledes hen?
På et møde mellem Miljøstyrelsen og Kronospan 18. marts 2024 blev der snakket om, hvad fabrikken skal gøre i stedet, når der kommer store regnmængder, og vandet løber over og ud i bækken.
Det fremgår af et mødereferat, TV2 Østjylland har fået indsigt i.
Der står blandt, at "Kronospan undersøger dels, om der kan opnås tilladelse til afledning af mere vand til kommunal kloak og dels om fra-separeret tagvand har en kvalitet, som muliggør direkte udledning."
Dog fremgår det også af referatet, at en endelig løsning ikke er fundet.
Nu skal Kronospan lave en handlingsplan for en langsigtet løsning på, hvad de skal gøre for at undgå, at endnu mere forurenet vand løber ud i miljøet, når der kommer store mængder regn.