- Man skal ikke ødelægge en i forvejen sjælden natur

Nye anbefalinger fra Biodiversitetsrådet viser, at der skal være flere store naturområder i Syddjurs - tæt på grunden ved et ældgammelt gods.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Historien om Møllerup Gods går helt tilbage til 1286.

Møllerup Gods ved Rønde har eksisteret siden middelalderen, og spørger man Anne Sophie Gamborg, som er godsets tidligere ejer og nu forpagter stedets landbrug på godt 500 hektar, har godset en helt særlig historie og en rigtig god natur.

Godset er placeret tæt på de områder, hvor Biodiversitetsrådet finder det oplagt at anlægge enorme naturområder for at hjælpe den pressede, danske natur.

Derfor vil nogle lodsejere i området muligvis skulle afgive dele af deres arealer til formålet.

Men ifølge forpagteren på Møllerup Gods vil det være ærgerligt, hvis det skete hos dem.

- Det her (godset, red.) har været en bæredygtig ejendom siden middelalderen. Noget af det bedste biodiversitet, vi har, er privat skov, siger Anne Sophie Gamborg til TV2 Østjylland.

Enestående natur

I de nye anbefalinger fra Biodiversitetsrådet er det håbet, at 30 procent af Danmarks areal kan blive til beskyttede naturområder.

Formålet med flere naturområder er at skabe områder i naturen, som passer sig selv.

Anne Sophie Gamborg peger på, at når man skal beslutte, i hvilke områder der skal anlægges mere natur, er det vigtigt at have det lokale perspektiv for øje.

- Naturen omkring Møllerup er enestående, fordi de forskellige områder er drevet på samme måde gennem generationer. Det skaber de bedste rammer for udviklingen af biodiversiteten, siger hun og tilføjer, at skoven har ligget samme sted hele godsets historie.

Det samme gælder for engene, og laver man om på det, kan det have konsekvenser for den biodiversitet, der er knyttet til området.

Hun kan godt se formålet med at skabe mere natur, men det skal ikke være for enhver pris, mener hun.

- Man skal ikke ødelægge en i forvejen sjælden natur med en anden sjælden natur.

Alt har en pris

Hos Møllerup Gods er man ikke i tvivl om, at stedet er godt for biodiversiteten, og at den har været det i mange år.

- Vi har mange naturarealer hos os, og skoven og naturområderne har et samspil. Der er mange ting, man kan gøre, og vi gør masser af det i forvejen, siger Anne Sophie Gamborg, som også er bestyrelsesformand i Naturnationalpark Mols Bjerge.

Godset har landbrugsdrift, ansatte og maskiner, så hvis den skal afgive jord, kan det have store konsekvenser.

Hør Anne Sophie Gamborg sætte ord på, hvad godset betyder for hende.

Dog fortæller Anne Sophie Gamborg, at de på godset er villige til at afgive jord, hvis argumentet for nødvendigheden af det er god, og hvis det økonomisk kan betale sig.

- Det vigtigste, hvis folk skal afgive jord, er, at det sker ved frivillighed. Altså, hvis der for eksempel bliver tilbudt et beløb for ens jord, som folk kan se, er økonomisk rentabelt for dem. Der er ikke noget, man ikke kan få folk til, hvis ordningen er god nok, siger Anne Sophie Gamborg.

Den endelige placering af de nye, store naturområder rundt i landet er ikke vedtaget endnu.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her