Nabo bekymret: Skadelige stoffer fundet i grundvand ved stor virksomhed
Der er fundet for meget bly, arsen, nikkel og cadmium i jorden i nærheden af Laila Krarups hjem i Pindstrup. Naboen er spånpladevirksomheden Kronospan.
- Det er skræmmende, lyder det fra Laila Krarup.
Laila Krarups øjne vandrer ned over det stykke papir, der slår fast, at en række giftige og skadelige stoffer har fundet vej til undergrunden ganske tæt på, hvor hun bor.
Hun er nabo til virksomheden Kronospan i Pindstrup. En virksomhed, der fik landsdækkende opmærksomhed, da der i efteråret udbrød storbrand, der indhyllede dele af Djursland i tyk røg.
Nu viser dokumenter, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i, at brandsikkerhed ikke er Kronospans eneste udfordring.
I jorden og grundvandet på fabrikkens område er der, ifølge Miljøstyrelsen, fundet stoffer som bly og arsen over de tilladte grænseværdier.
- Det er jo ikke ligefrem vitaminer. Det er giftstoffer, siger naboen Laila Krarup.
Stofferne er identificeret, før branden opstod. Og nu bliver Kronospan påbudt at gennemføre yderligere undersøgelser.
Flere undersøgelser kræves
Det sker, fordi boringer hos virksomheden viser for store mængder af de potentielt skadelige stoffer bly, arsen, nikkel og cadmium i jorden og i grundvandet.
Det er Miljøstyrelsens opfattelse, at en række af stofferne stammer fra tidligere opmagasineret træ.
- Kronospan skal nu dokumentere koncentrationen og udbredelsen af en række stoffer, siger kontorchef hos Miljøstyrelsen Morten Rickers Østergaard.
Formålet er blandt andet, at forureningen på længere sigt skal inddæmmes.
- De får påbuddene, så der også kan laves en afgrænsning af forureningen på sigt.
De konstaterede forureninger varierer meget, alt efter hvor på fabrikkens arealer målingerne er lavet.
I grundvandet ét sted er der eksempelvis fundet 25 gange mere bly end den tilladte grænseværdi. Mens der er fundet 64 gange mere zink.
- Der er ingen, som ønsker at have sundhedsskadelige stoffer, og derfor ser vi på det med alvor, siger Kronospans direktør Sten Lassen:
Men hvis I ikke ønsker forureningen, hvorfor er den der så?
- Det kan jeg ikke svare på, og det er det, som der nu skal undersøges nærmere.
Bly kan skade hjernen
TV2 ØSTJYLLAND har forelagt oplysningerne for to eksperter.
Professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, Philippe Grandjean, hæfter sig særligt ved fundet af bly.
- Bly virker giftigt på hjernens udvikling. Hvis en gravid kvinde får bly i sig, så vil hun give det videre til fostret, hvis hjerne kan blive negativt påvirket af bly, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
På Aarhus Universitet påpeger seniorforsker på Institut for Ecoscience, Martin Mørk Larsen, at forureningen er konstateret i enkelte boringer – ikke generelt. Og at fundene i jorden er nogle procentpoint over de tilladte værdier, mens niveauet i grundvandet i flere tilfælde ligger højt.
Men samlet vurderer han, at det er vigtigt at sætte ind med det samme.
- Hvis det fortsætter, som det er nu, kan det blive et lokalt problem, og hvis grundvandet flytter sig hen til drikkevandsboringer eller tilsvarende, kan det blive et problem for området, siger han.
Det lokale vandværk oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at det vand, der pumpes ud til husstandene, stammer fra boringer et godt stykke fra Kronospan, og at der ikke er fundet de omtalte stoffer i drikkevandet.
Nabo: - Virksomheden skal vide, at det er no go
Laila Krarup bor et stenkast fra Kronospan. Hun har længe bekymret sig om virksomheden og det omkringlæggende område.
I dagene efter branden i efteråret kunne TV2 ØSTJYLLAND fortæller, at Kronospan i årene før den store brand har fået flere påbud om manglende brandsikkerhed.
Og for nylig fik virksomheden 27 nye påbud om brandsikkerhed. Ingen af påbuddene er dog knyttet direkte til storbranden.
Disse stoffer skal der undersøges for
Kronospan har fået varslet to påbud. Det ene omhandler fund i grundvandet og i nogle jordprøver. Her skal der undersøges yderligere for følgende stoffer:
- Bly
- Cadmium
- Nikkel
- Zink
- Total kulbrinter (>C5-C40)
Det andet påbud er i forbindelse med nogle bassiner, som tidligere er blevet brugt til at håndtere overfladevand og brandslukningsvand. Her skal der undersøges yderligere for:
- Arsen
- Bly
- Cadmium
- Nikkel
- Zink
- Benzen
- Toluen
- Total kulbrinter (>C5-C40)
- Formaldehyd
- Phenol
- x-methylphenoler
- x-dimethylphenoler
- Cresoler
- PFAS-forbindelser
Kilde: Miljøstyrelsens varslede påbud til Kronospan
Hun er bekymret for, men ikke overrasket over, at der nu også er fokus på forureningen i undergrunden.
- Jeg håber, man tager så hårdt fat i fabrikken og siger til dem, at det her er no go.
Ønsker du ikke bare, at fabrikken lukker?
- Nej, jeg vil ikke have lukket fabrikken. Jeg vil bare have, at den er lovlig – og ikke andet, siger Laila Krarup og fortsætter:
- Men jeg mener, at det er mere trist, hvis vi ender med at videregive et totalforurenet område til de næste generationer end at miste nogle arbejdsplads nu og her.
Virksomhed lover at tage ansvar
Hos Kronospan siger direktør Sten Lassen, at de er god dialog med deres rådgivere og Miljøstyrelsen om, hvordan de eventuelt kan rydde op efter forureningen.
- Forureningen er fundet nogle steder, hvor der ikke har været opmagniseret træ siden 2001, så det skal undersøges, hvor det mere præcist stammer fra, siger han.
Skal borgere i Pindstrup være bekymret for forureningen?
- Ikke for mig at se. Jeg håber også, at de kan se, at vi gør rigtig meget for at sikre, at produktionen her foregår på en ordentlig måde.
Han nævner blandt andet, at efter Miljøstyrelsen overtog kontrollen med virksomheden fra Syddjurs Kommune i 2017, har Kronospan brugt et tocifret millionbeløb på miljøforbedringer.