Projekt slår stort hul i CO2-udledning - én landmand kan stoppe det hele
Kommunes udledning af CO2 kan blive reduceret med 3500 tons om året.
Staten skal give Syddjurs Kommune 16 millioner kroner. 25 landmænd skal sige ja til at sælge deres jord.
Hvis de to ting klapper, kan kommunen forvandle Karlby Enge tæt ved Hornslet til et vådområde - eller et lavbundsområde - på 160 hektar.
Et lavbundsprojekt er et område, hvor man tager noget landbrugsjord ud af produktion og sætter det under vand. På den måde kan man reducere CO2-udledningen.
Win-win
Ifølge Kim Lykke Jensen (SF), udvalgsformand for Natur, Teknik & Miljø i Syddjurs Kommune, er der ikke noget dårligt at sige om lavbundsområder.
- Lige netop lavbundsområder er et af de steder, hvor man får allermest klima samtidig med, at man opnår en mindre udledning af næringsstoffer til vores sårbare vandmiljø, siger han.
Hvis det lykkes Syddjurs Kommune at skabe et vådområde ved Karlby Enge, vil det reducere CO2-udledningen med 3500 tons om året. Det svarer til 550 Syddjurs-borgeres årlige udledning af CO2.
Samtidig vil kommunen reducere udledningen af nitrat med flere tusinde tons. Det vil Randers Fjord næppe klage over.
Kun én gulerod
De 25 landmænd, der skal lægge land til projektet, er ifølge biolog i Syddjurs Kommune, Steen Ravn Christensen, positive over for at lade kommunen købe deres jord.
Der er dog mindst én hage.
- Vi har kun en gulerod, og det er økonomi. Mange af dem har haft deres jord i mange år, og de har mange følelser forbundet med jorden. Det kan være svært, at vi lynhurtigt kan sætte jorden under vand, når folk har arbejdet med den hele deres liv, siger han.
Hele projektet kan i princippet falde til jorden, hvis bare én af de 25 landmand synes, at det ikke skal gennemføres.
Vil gøre en god handel
Den landmand bliver højst sandsynligt ikke Martin Fisker fra landsbyen Lime.
- For mit vedkommende står jeg med åbne arme og er klar til at forhandle. Der er ingen, der tvinger mig til noget som helst, men jeg er positiv over for gode idéer og at bidrage til samfundet. En god handel for mig er, at jeg kan bidrage til biodiversitet og få noget foder hjem til mine dyr, siger han.
Concito, en tænketank inden for klimatilpasning, har ifølge Steen Ravn Christensen regnet sig frem til, at lavbundsprojekter er det billigste virkemiddel inden for CO2-reduktion.
Syddjurs Kommune har allerede skabt vådområder ved Termestup, og et vådområde i Bendstrup er på kommunens tegnebræt.