Sofie droppede storbylivet: Landsby trækker tilflyttere langvejs fra
Mols kunne have været endnu en trist historie om landsbysamfund, der dør ud. Men i stedet for at lade udviklingen stå til, gjorde de noget for at tiltrække tilflyttere.
Mols Bjerges rolige omgivelser er valgt til. Et langt liv med støj København er valgt fra.
Sofie Saxtoft er næsten færdig med at lave den nykøbte gamle gård om til et konferencecenter som selvstændig.
- Jeg havde lyst til at træde ud af hamsterhjulet og prøve noget andet, inden børnene blev for store. En trang til at komme væk fra storbyens puls, men også røg og støj, uro og anonymitet. Vi kunne fornemme, at der var nogle fællesskaber her. Noget puls og energi, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun er en af en del af en tendens i området. Der er nemlig flere tilflyttere end fraflyttere i Mols Bjerge.
Syddjurs Kommune siden 2015 fået cirka 10000 tilflyttere, og det er blandt andet ved at lave målrettede videoer på Facebook.
Videoerne er produceret af paraplyorganisationen Mols i Udvikling.
- Det har vi, fordi vi gerne vil fortælle resten af verden, at vi bor et fantastisk sted, og vi vil gerne tiltrække nogle flere beboere til vores område, siger Grith Mortensen, der er formand for Mols i Udvikling.
Intet kommer af sig selv
Selvom de er glade for det sted, de bor, så har de altså erkendt, at tilflytterne ikke kommer af sig selv. Men bare fordi videoerne har hjulpet, er arbejdet med at lokke flere til området bestemt ikke ovre.
- Jeg tror ikke, vi er der, hvor vi kan hvile på laurbærrene, og det tror jeg i det hele taget ikke, at man kan i landdistrikterne. Jeg tror, man skal blive ved med at vise, hvad det er for et liv, vi kan tilbyde ude ved os, siger Grith Mortensen til TV2 ØSTJYLLAND.
For eks-københavneren var det netop lokalbefolknings evne til at tale området op, som gav mening.
- Det fik vi også øje på ovre i København. Vi kunne se, at der var noget energi og noget mere end bare den smukke natur herude, siger Sofie Saxtoft.
Ifølge en fremtidsforsker er det helt afgørende løfte i samlet flok, hvis det skal lykkes at lokke storbyfolket ud på landet.
- De steder, hvor virksomheder, kommune, borgere og foreninger arbejder sammen, der holder de liv i området, og de steder, hvor de ikke gør noget, der falder det hele fra hinanden. Så det virker altså, det med at gøre noget godt for sit eget område, siger Marianne Levinsen, der er forskningschef hos Fremforsk i Aarhus.
Læs også:
Det har i hvert fald fået Sofie Saxtoft i nettet. Hun fortæller nemlig, at hun regner med at være molbo fremover.