Stine skal skabe stjernestunder på nyt børnehospice

I næste uge flytter de første familier ind i det nye børne- og ungehospice på Djursland. De ansatte er ekstra godt forberedte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Stine Hedegaard er blandt de 21 ansatte, der skal hjælpe og støtte op til fire familier ad gangen på det nye børnehospice.

De sidste forberedelser til Danmarks kun andet børne- og ungehospice er i gang. Både fysisk og mentalt.

For mens der sættes depotvarer på plads, skal personalet også gøre sig klar til at hjælpe familier igennem en svær tid. 

Og hvordan forbereder man sig på det næsten unævnelige? At forældre må tage en alt for tidlig afsked med deres barn.

Der er plads til fire syge børn og familier ad gangen på Strandbakkehuset.

Det er noget af det, som Stine Hedegaard og i alt 21 ansatte på det nye børne- og ungehospice Strandbakkehuset har arbejdet intenst med den seneste måned.

- Vi har haft mange snakke, og så skal man gøre sig klar på, at man aldrig kan være helt forberedt. Man vil stå i nogle situationer, hvor man kan føle sig magtesløs, siger hun.

Har altid gerne villet arbejde på hospice

Stine Hedegaard kommer fra børneafdelingen på Regionshospitalet i Randers, og det er en drømmestilling for hende at komme til det nye børnehospice.

- Jeg har altid haft lyst til at arbejde på et hospice, men jeg har også rigtig meget lyst til at arbejde med børn, og nu kan jeg forene de to ting, siger hun. 

Der arbejdes til det sidste med at gøre Strandbakkehuset klar til at tage imod de første familier. Foto: Sofus Sten Hansen, TV2 Østjylland

Hvad er det ved et børnehospice, som er tiltrækkende for dig, for umiddelbart tænker man på død, når ordet hospice nævnes?

- Man kan ikke ændre den situation, familierne står i i forhold til sygdommen, men jeg kan være med til at gøre en forskel for dem. Der er nogle ressourcer her, og man kan bringe sig selv lidt mere i spil, siger Stine Hedegaard. 

Omsorg i balance

Den største faggruppe på det nye børnehospice er sygeplejersker, men der er også læger, pædagoger, fysioterapeut og socialrådgiver. 

Allerede inden de første familier kan komme i næste uge, er de ansatte i gang med de mentale forberedelser, forklarer hospiceleder Dorit Simonsen. 

Fakta om Strandbakkehuset

  • Der er i første omgang plads til fire syge børn og deres familier ad gangen.

  • Byggeriet er finansieret af staten, fondsmidler og stor støtte fra private.

  • Region Midtjylland står for den årlige drift på cirka 10 millioner kroner.

  • Strandbakkehuset ligger ved det nuværende Hospice Djursland i Rønde.

I stedets første to år vil der været et særligt fokus på omsorg i balance, for selvom det kan være livsgivende at lindre folks smerter, kan det også være hårdt at støtte familier i krise.

- Vi er vant til at have fokus på andre og meget lidt på os selv. Når man har det, så kan man opleve omsorgstræthed. Det skal vi forsøge at undgå, siger Dorit Simonsen.

4 ud af 5 kommer hjem igen

Dorit Simosen er også leder af Hospice Djursland.

Selvom ordene er de samme, er der væsentlige forskelle på et voksenhospice og et børnehospice. 

For mens 80 procent af patienterne på Hospice Djursland afslutter deres liv dér, er det 80 procent af børnene på hospice, som kommer hjem igen.

Hvordan får man plads på hospice?

Det er gratis at få plads på Strandbakkehuset. Der er frit hospicevalg i Danmark, så det kan være syge børn og famiier fra hele landet, der får plads. Det kræver en henvisning at få ophold der. Det kan være egen læge, men ofte er det ansatte ved landets børneafdelinger, som vil komme til at henvise til Strandbakkehudset. 

Kilde: Strandbakkehuset

- Hospice har fået et mærkat af, at det er et sted, hvor man kommer for at dø. Her på Strandbakkehuset kan vi være med til at vise, at man ikke kun kommer for at dø. Man kommer også for at få den lindring og pleje, som vores ansatte kan hjælpe med, siger Dorit Simonsen. 

Dorit Simonsen er både leder af Hospice Djursland og Strandbakkehuset, som ligger det samme sted.

Det kan være famiier, hvor barnet har en livsbegrænsende og livstruende sygdom, hvor hele familien har brug for aflastning og hjælp i en periode.

Stine føler sig klar

Som sygeplejerske skal Stine Hedegaard primært hjælpe de syge børn, som kommer til hospice, men hun skal også have fokus på hele familiens behov. 

- Jeg glæder mig virkelig til at modtage familierne, men jeg er også enormt spændt på, hvad det er for nogle familier, der kommer, siger hun og fortsætter:

- Og jeg ved, at det kommer til at være krævende til tider og man skal gøre meget selv for også at restituere, når man har fri.

Stine Hedegaard er blandt de 21 ansatte på Strandbakkehuset, som er Danmarks kun andet børne- og ungehospice. Foto: Sofus Sten Hansen, TV2 Østjylland

Er du nervøs for at tage det med hjem?

- Jeg er bevidst om, at jeg kan komme til, og at jeg vil komme til det. Så er jeg rigtig bevidst om at bruge mine kollegaer, og vores ledere er meget bevidste om det. 

Der er nok mange, som tænker, hvordan kan du holde til det?

- Vi kan være med til at give noget værdifuldt til børnene og deres familier i en svær tid - det er et privilegium, siger Stine Hedegaard og slutter:

- Vi skal have en masse stjernestunder ind. Der skal være plads til sorgen, men der skal også være plads til at få åndehuller ind og skabe noget glæde midt i sorgen. 

VIDEO: Strandbakkehuset har modtaget mange donationer, og flere gange har børn været med til at samle penge ind til udearealerne ved det nye hospice. Indslaget her er fra oktober i år.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her