Bestanden er truet: Lystfiskere freder havørreden

Nu skal de lystfiskere, der er så heldige at få en havørred på krogen i store dele af Gudenåen, sætte den ud igen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Lystfiskerne gør selv et stort arbejde for at hjælpe bestanden. Her bliver en havørred strøget for rogn. Foto: Erik Søndergaard
Af Lars Lauridsen og Camilla Therkelsen
I samarbejde med TV MIDTVEST

Der er langt mellem havørrederne i Gudenåen.

Derfor har tre lystfiskerforeninger nu aftalt, at de havørreder, der fanges på deres strækninger, skal sættes ud igen.

Hvis havørreden skal have en chance, er vi nødt til at gøre noget nu.
Jon Rose, formand Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening

- Havørreden er en skattet fisk, som folk gerne kører langt for at fange. Men bestanden er så langt nede, og hvis havørreden skal have en chance, er vi nødt til at gøre noget nu, siger Jon Rose, der er formand for Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening til tvmidtvest.dk.

Udover foreningen i Bjerringbro er det Silkeborg Fiskeriforening og Randers Sportsfiskerklub, der har aftalt fredningen.

Langå Sportsfiskerforening ventes også at følge trop, men beslutningen skal dog først godkendes på en generalforsamling sidst i februar.

Fra 200 til 49 fisk

Lystfiskerforeningerne gør et stort arbejde for at skabe optimale betingelser for fiskene i Gudenåen og de tilstødende vandløb. Der bliver opdrættet fisk i Skibelund Havørredopdræt, ligesom medlemmerne fjerner spærringer og laver gydebanker.

Alligevel er bestanden af havørreder gået kraftigt tilbage. I 2017 blev der på Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforenings vand fanget 49 havørreder. I 1990´erne blev der fanget over 200.

Lystfiskerne er i tæt kontakt med DTU-Aqua for at finde årsagen til nedgangen. Jon Rose forklarer, at der er flere bud. Vandet i Gudenåen er blevet klarere, hvilket gør det lettere for gedder at se de små ørreder, når de trækker til havs.

Rovdyr som mink og oddere kan også have en del af skylden, ligesom våde enge - altså arealer der står under vand - kan spille ind. De små ørreder kan miste retningssansen, når de presses ind i de våde enge, og har dermed svært ved at finde ud igen.

- Men det kan nok ikke forklare det hele. Vi er lidt på bar bund, siger Jon Rose.

Mens det går tilbage med havørrederne, går det bedre med bestanden af laks i Gudenåen. Lystfiskerne oplevede sidste år et godt fiskeri efter den eftertragtede fisk.

 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her