Hvad skal der ske med Tange Sø? Beslutningen er nu udsat endnu en gang
I 20 år er beslutningen om, hvad der skal ske med Tange Sø blevet udskudt. Nu kommer der tidligst en afgørelse i 2024.
Siden begyndelsen af 1990’erne har lystfiskere, naturforkæmpere og lokale i området været uenige om, hvad der skal ske med Danmarks største kunstige sø.
Tange Sø nord for Silkeborg blev anlagt for 102 år siden, men i årtier har lystfiskere og naturforkæmpere foreslået, at søen skal sløjfes helt eller at Gudenåen skal føres udenom Tange Sø og Tangeværket. Det skyldes, at søen og værket gør det svært for laksen at passere gennem Gudenåen.
Men de lokale er glade for søen og naturen omkring den, og de har derfor kæmpet imod planerne lige så længe.
Det ser dog ikke ud til, at de kan regne med en afklaring lige med det samme, selvom det er 20 år siden, at Naturstyrelsen kom med den første rapport med flere forslag til at føre Gudenåen uden om søen.
Beslutningen om søens skæbne er netop blev udskudt til 2024 af miljøminister Lea Wermelin.
- Det er vi i Danmarks Naturfredningsforening selvfølgelig dybt skuffende og brandærgerlige over, lyder det fra Sebastian Johnshøj, der er vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Han bliver bakket op af Torben Kaas, der er formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.
- Nu er man nødt til at lægge alle særstandpunkterne til side og skære igennem politisk og tage en politisk beslutning, siger han.
Vil finde en løsning, der tilgodeser alle
Folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen (V) bor i Ans ved Tange Sø. Han har i godt 25 år kæmpet for søen. Alligevel er han fint tilfreds med miljøministerens beslutning.
- Nu får vi tre år mere til at prøve at finde en løsning, der tilgodeser alle hensyn. Herunder også alle de rekreative hensyn overfor de mennesker, der holder af at bruge søen, siger han og tilføjer, at han da også gerne snart ser en løsning:
- Jeg håber da inderligt, at der snart sættes et punktum her, og at søen bevares som en levende sø, lyder det.
Krav fra EU betyder, at en løsning skal være på plads senest i 2027. Så beslutningen kan ikke blive udsat meget længere.
Miljøministeriet har fredag ingen kommentar til TV MIDTVEST, men bekræfter i et skriftligt svar, at spørgsmålet om Tange Sø vil forblive ubesvaret i hvert fald frem til 2024.