Inhabil overlæge: Venstre vil have ændret loven

Sagen om Ulrich Fredberg fortsætter. Nu kræver Venstre en lovændring for at undgå, at flere bliver erklæret inhabile.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Selvom han fik knapt 10.000 stemmer ved valget i november, så må ledende overlæge ikke være med i regionens nye hospitalsudvalg.
Af Pernille Keller Sand og Henriette Rigmor Olsson
I samarbejde med TV MIDTVEST

Regionsrådsmedlem Ulrich Fredberg (V) er af direktionen i Region Midtjylland blevet erklæret generel inhabil. Problemet er, at han som ledende overlæge vil komme til at sidde med i regionens hospitalsudvalg, og det er i strid med loven, mener regionen.

Men det må betyde, at der er noget galt med loven, melder Venstres gruppeformand nu ud.

- Det er helt urimeligt og uhensigtsmæssigt, at juraen skal tolkes på denne måde, siger Carsten Kissmeyer.

Umuligt at stemme imod

Professor i statsforvaltning på Aalborg Universitet, Sten Bønsing, siger til Midtjyllands Avis, at de 41 politikere i Region Midtjylland vil handle ulovligt, hvis de vælger at stemme imod Ulrich Fredborgs inhabilitet.

Det er helt urimeligt og uhensigtsmæssigt, at juraen skal tolkes på denne måde.
Carsten Kissmeyer, Venstre, Regionsrådet

- Politikerne løber den risiko, at deres beslutning vil blive erklæret ugyldig, vurderer han.

Et problem, erkender Carsten Kissmeyer.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi hos Venstre gerne vil have Ulrich Fredberg i hospitalsudvalget. Vi kan selvfølgelig ikke bede regionsrådet om at stemme imod lovgivningen, men vi har heller ikke lyst til at erklære Ulrich Fredberg inhabil. Så der må en lovændring til, siger han.

Juraen kommer i vejen

Problemparagraffen hedder § 29, stk. 2 i Kommunestyrelsesloven, der også omfatter regionsråd. Her står der at "medlemsskab af et stående udvalg er udelukkende for ansatte, der i øvrigt har ledende administrative funktioner inden for et forvaltningsområde, der hører under udvalget".

Ulrich Fredberg er ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, og er derfor udelukket fra hospitalsudvalget på grundlaget af paragraffen. Han må dog gerne sidde med i regionsrådet, som beslutter, hvad der skal ske på sundhedsområdet.

- Mange mennesker kan blive ramt af den her tolkning, og det er skudt helt ved siden af. Jeg synes, det vil være en god idé at spørge lovgiverne, om det her er det, de har ment med paragraffen, siger Carsten Kissmeyer.

Ifølge Carsten Kissmeyer vil regionsrådet sætte sig sammen og drøfte situationen i morgen, tirsdag.

Den 31. januar skal der tages endelig stilling til, om Ulrich Fredberg er inhabil eller ej.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her