Rikke har succes på TikTok: Skaffer kvinder i branche domineret af mænd
Rikke Thier, faglærer på erhvervsskolen College 360 Silkeborg, laver videoer på det sociale medie TikTok. Videoerne har betydet, at halvdelen af eleverne på autolakerer-uddannelsen nu er kvinder.
- Mig og mine elever bliver tit mødt af fordomme om, at autolakerer bare er dumme malere. Men det er vi ikke.
Sådan lyder det fra 31-årige Rikke Trier, der er faglærer på College360 i Silkeborg, som huser Danmarks eneste autolakerer-uddannelse.
Og hendes budskab når langt ud, for på det sociale medie TikTok er flere af hendes videoer set af over en halv million.
Det er videoer, hvor hun med en ironisk tilgang gør grin med fordommene, men hun viser også, hvilke arbejdsopgaver en autolakerer laver.
Videoerne har medvirket til, at halvdelen af eleverne på autolakerer-uddannelsen nu er kvinder.
- Det var aldrig min tanke, at folk skulle sige, ”det er hende fra TikTok”, men det er meget fedt nu, når man kan se, at det tiltrækker flere unge til uddannelsen, siger Rikke Thier.
Da hun selv begyndte på uddannelsen i 2018, var hun den eneste kvindelige elev på sit hold, men på de seneste hold, som er på omkring 10 elever, er halvdelen kvinder.
Gymnasial uddannelse, optiker og autolakerer på CV’et
Rikke Thier tog først den gymnasiale uddannelsen STX, som hun brugte til at uddanne sig til optiker. Men arbejdet med briller og kontaktlinser skulle hun ikke fortsætter med, og hun besluttede sig i stedet for at blive autolakerer.
- Dengang jeg fortalte, at jeg skulle være autolakerer, der spurgte flere, om jeg ikke skulle være mere end det. Men for mig var det faktisk større at blive håndværker end at få en professionsbachelor i optometri, fortæller hun.
Hun ønsker at mane sådanne fordomme til jorden.
- Man skal have en del at rykke med for at kunne lave et godt håndværk. De fleste får også respekt for det, når de har prøvet det. For det kræver noget at få et flydende produkt til ikke at løbe, når man maler noget lodret, forklarer hun og fortsætter:
- Det kræver både en forståelse for produkterne og et kendskab til, hvor flydende produktet er, og hvilken temperatur man skal male med det i, og hvilket tryk der skal være.
Inspirer elever
På et af Rikke Thiers hold er fire ud af syv elever kvinder, og de fortæller, at de bliver inspireret af de videoer, som faglæreren lægger på Tiktok.
En af eleverne er Nanna Longmose, der tager turen fra Kolding til Silkeborg, når hun skal på skole.
- Rikke afprøver en masse forskellige ting, og hun siger sin mening, hvis det vi laver ikke er godt, så får vi det at vide. Og hun inspirerer mig på TikTok, og der er mange flere piger, der søger ind nu på grund af videoerne, siger hun.
Også Maja Skanderup er i gang med at uddanne sig til autolakerer. Egentlig havde hun forestillet sig at uddanne sig til mekaniker, men grundet allergi for motorolie, måtte hun tænke andre veje.
Hun havde dog også tænkt, om miljøet ville være hårdt på mekaniker-uddannelsen, fordi der i branchen er flest mænd.
- Rikke viser, at det egentlig ikke er så farligt at være i mande-fagene, og når man kigger på grundforløbene nu, så er der næsten flere piger end drenge, fortæller hun.
Om uddannelsen
En autolakerer lakerer biler. På uddannelsen lærer du de teknikker, du skal bruge for at få et flot resultat, og du får undervisning i farvelære.
Du lærer at afmontere dele af bilen og at afdække, før den skal lakeres. Som autolakerer lærer du også at omlakere og dekorere biler efter kundernes ønsker.
Autolakerere kan arbejde på malerværksteder, karrosserifabrikker eller på almindelige autoværksteder. De kan også oprette eget værksted.
Kilde: Uddannelsesguiden.