Kontroversiel besked til 2.500 borgere blev godkendt af politikere
En kollektiv besked til 2.500 borgere fra Horsens Kommune er imod reglerne, siger ekspert. Men kommunen er uenig.
Byrådspolitikerne i Ældre- og handicapudvalget i Horsens Kommune har godkendt en reducering af serviceniveauet for 2.500 borgere, der modtager hjemmehjælp.
Det oplyser formanden for udvalget, efter TV SYD kunne fortælle, at kommunen havde sendt et brev ud til alle borgere, der modtager hjemmehjælp, om, at serviceniveauet vil falde over de næste seks uger.
Det sker som en direkte konsekvens af sygemeldinger. Et brev, som en lektor i socialret har kaldt ulovligt. Alligevel blev den altså godkendt politisk.
- Det her er en nødretssituation, hvor vi gør alt, hvad vi kan for at imødekomme borgerne, og jeg synes, vi har fået kommunikeret ud, hvor presset vi er, og det er derfor, vi har gjort de her ting, så alting kan køre, siger Susan Gyldenkilde (S), formand for ældre- og handicapudvalget i Horsens Kommune.
Derfor er kommunen heller ikke enig i, at det er ulovligt at sende et brev ud til kommunens borgere, mener Jes Svenningaard, der er direktør for Velfærd og sundhed i Horsens Kommune. Han fremhæver også, at politikerne nikkede ja til beslutningen.
- Det er ikke ulovligt at vedtage et serviceniveau, og det er det, udvalget har gjort – de har besluttet en ændring i serviceniveauet. Den ændring har vi orienteret vores borgere, som kunne blive påvirket, om. Det har vi gjort kollektivt, som vi gør normalt, siger Jes Svenningaard.
Ikke desto mindre fortæller en ekspert til TV SYD, at det er ulovligt at udføre sådan en handling kollektivt.
- Det, jeg forstår, eksperten klandrer os for, er, at vi ikke foretager den her konkrete individuelle, skriftlige vurdering. Men bare at skulle gøre det med de 2.500 borgere så ville vi jo ikke være færdige på den her side af coronasituationen, siger direktøren.
Den socialdemokratiske formand mener, at kommunen lever op til Serviceloven, hvor der står, at hjemmehjælp altid beror på en individuel vurdering.
- Selvfølgelig ser vi på det individuelt. Vi har nogle ansvarsbevidste medarbejdere, der har blik for, at der ikke sker noget, der kan bringe nogens liv i fare. Jeg er fuldstændig fortrøstningsfuld ved, at selvfølgelig håndteres den her situation på bedst mulig måde, siger Susan Gyldenkilde.
Ulovligt at skære alle over én kam
Det er Søren Blæsbjerg, der er ekspert i socialret, som tirsdag fortalte til TV SYD, at det er imod reglerne, at kommunen giver en kollektiv besked til de 2.500 borgere.
Han henviser til, at social- og ældreminister Astrid Krag (S) for en måned siden svarede på et spørgsmål fra Folketingets Social- og Ældreudvalg, hvor hun gjorde det klart, at kommuner ikke må skære alle over én kam.
- Hvis man reducerer i hjælpen, så kan man ikke gøre det med et generelt brev. Man kan godt ændre serviceniveauet, men det kræver en individuel vurdering og en ny individuel afgørelse, hvis hjælpen ændres for den enkelte. Så den her praksis er i strid med reglerne og er ulovlig, fortalte Søren Blæsbjerg tirsdag til TV SYD.
Sygemeldinger skyld i reducering
Brevet til de 2.500 borgere i Horsens Kommune forklarer en midlertidig reducering i serviceniveauet i hjemmeplejen i kommunen.
Det betyder, at de berørte borgere får gjort rent hver tredje uge i stedet for hver anden, og klippekortordningen og rehabiliteringsforløb bliver sat på pause, og ifølge direktøren skyldes udmelding, at kommunen er ramt af sygemeldinger blandt personalet.
- Vi er ligesom alle andre kommuner ramt af, at flere medarbejdere og borgere er ramt af covid-19. Vi er hårdest ramt i vores hjemme- og sygepleje, og det gør, at vores medarbejdere har svært ved at nå deres arbejde. Vi har op mod 20 procent sygefravær, og det er det dobbelte af, hvad vi normalt ser på denne her årstid, siger han.
Derfor bidrager al disponibelt mandskab lige nu for at få vagter besat, fortæller formanden for ældre- og handicapudvalget i Horsens Kommune, Susan Gyldenkilde (S).
- Vi har stort set ryddet kontorerne på rådhuset. Al personale, der bare er i nærheden af at have en sundhedsfaglig uddannelse eller kendskab, er ude at hjælpe til i hjemmeplejen og på plejecentrene, siger hun.
Efter TV SYD har gjort opmærksom på brevet, vil Ældre Sagen nu indberette sagen til Ankestyrelsen.